Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 august 2016

Ulei aromatizat







                                Este foarte usor de facut si da o savoare in plus diferitelor preparate.In functie de aromele care le contine,se poate folosi la salate,fripturi,mancaruri,paste,branzeturi,legume.
                                 Pentru obtinerea acestui ulei aromatizat e recomandat sa se foloseasca uleiul de masline,dar e la fel de bun si uleiul de floarea soarelui,depinde de gustul fiecaruia.
                                Tot de gusturi depinde si cu ce aromatizati uleiul.Se poate folosi:usturoi,ardei iute,busuioc,oregano,cimbru,salvie,menta,rozmarin,foi de dafin.Condimentele se pot si amesteca,dar nu multe,doar 2-3 sunt suficiente.Eu am preparat cu cimbru si cu rozmarin.
                              Intr-o sticla curata se pun frunze sau ramuri proaspete din ierburi aromate peste care se toarna uleiul.Sticla se inchide cu dop si se pastreaza in camara,la rece.Rezultatul se obtine in cateva zile,dar e bine sa se foloseasca uleiul dupa 2-3 saptamani,timp in care aroma data de condimente va fi mai pregnanta.
                             Pentru rezultate rapide,se pot zdrobi frunzele proaspete,la fel si cateii de usturoi,iar ardeii iuti se vor cresta.
                            Se pot folosi recipiente de diferite forme si marimi pentru pastrarea uleiului aromatizat.Se poate pune in sticlute de 200-300 ml,putand fi oricand niste cadouri binevenite.

miercuri, 27 iulie 2016

Pulpe de pui cu legume la cuptor







                      Este o friptura din pulpe de pui a carei garnitura se pregateste odata cu friptura.Minunat!La prepararea ei m-am inspirat de pe blogul Laurei Maria Din care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme:Aperitive/Garnituri,Mancaruri cu carne,Dulciuri.
                     Din categoria Mancaruri cu carne am ales aceata reteta s-o reproduc.Bineanteles ca nu am putut s-o reproduc intocmai,am personalizat-o putin,dar sper ca Laura sa nu se supere.Ea a pregatit reteta cu legume congelate.Fiind vara si gradina plina de legume si zarzavaturi,am pregatit mancarea cu legume proaspete.




                    Ingrediente:
                 6 pulpe de pui,1 ceapa mare,6-8 rosii mici,2morcovi,1 pastarnac,300gr mazare verde,2 ardei,sare,piper,cimbru.



                   Mod de preparare:
                Pulpele se spala,se sterg bine si se prajesc in putin ulei.Intr-un vas de yena se aranjeaza pulpele prajite,se toarna deasupra uleiul ramas de la prajire,apoi se adauga legumele.Ceapa se taie julien,morcovii si pastarnacul rondele,iar ardeiul fasii subtiri.Impreuna cu mazarea se adauga peste pulpele de pui.Rosiile, se taie jumatati sau sferturi si se adauga deasupra.Se potriveste de sare si piper si se adauga doua ramuri de cimbru.Se acopera totul cu un capac si se da la cuptor.
                Dupa o ora se descopera si se mai lasa la cuptor pana sosul din vas scade,iar carnea e frumos rumenita.
                Este un deliciu culinar aceasta friptura,multumesc Laura.
             






                 

miercuri, 20 iulie 2016

Prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie







                   Este o delicioasa si aspectuoasa prajitura cu foi cu cacao umplute cu o crema de vanilie,iar deasupra troneaza o bezea pufoasa.
                   Se face usor si repede si se manaca si mai repede.



                    Ingrediente:
                 Foi:6galbenusuri,150gr zahar,5ling ulei,3ling cacao,1/2ling.bicarbonat,faina cat cuprinde.
                 Crema:1l lapte,3ling.zahar tos,2 plicuri budinca de vanilie,2ling.faina,300gr unt,100gr zahar pudra
                 Bezea:6 albusuri,250gr zahar


                   Mod de preparare:
                 Pentru foi,se freaca galbenusurile cu zaharul,apoi se adauga uleiul.Bicarbonatul se stinge cu putin otet si se adauga in compozitie.La urma se incorporeaza faina,atat cat sa rezulte un aluat legat,nelipicios.
                  Aluatul se imparte in doua parti egale.Din fiecare se intinde cate o foaie subtire pe dosul unei tavi si se coace la foc potrivit.Se lasa sa se raceasca foile si,intre timp,se prepara crema.
                 Budinca de vanilie impreuna cu zaharul,faina si laptele se fierbe pe foc pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma cu zaharul prudra,iar cand budinca e rece,se incorporeaza,treptat in crema de unt.Cu aceasta crema se umplu foile.
                  Albusurile,impreuna cu zaharul se bat spuma pe baie de aburi.Cand sunt tari,se intind  deasupra.
                 Se da totul la rece pana crema si albusurile se intaresc,iar foile se inmoaie.
                 Se portioneaza si se serveste.

luni, 11 iulie 2016

Tabouleh







                   Tabouleh este o salata orientala a carei vedeta este patrunjelul verde.Este o salata savuroasa,puternic aromata,gustoasa si satioasa.Reteta originala se prepara cu bulgur,un amestec de boabe de grau macinat mare.Se gateste similar cu cus cusul si orezul.Negasind bulgur,am facut salata cu cus cus.Este la fel de satioasa si gustoasa.



                    Ingrediente:
                 250gr cus cus,3-4leg.patrunjel verde,2-3ramuri de menta,2-3 rosii,1 ceapa rosie,2-3ling ulei de masline,sare,piper,1/2 rodie,1 lamaie,1 lingurita turmeric.


                    Mod de preparare:
                 Patrunjelul se spala bine si se scurge de apa,apoi se toaca marunt.Rodia se curata,iar ceapa rosie se taie julien.
                  Intr-un vas se pune la fiert apa cu sare si turmeric.Cand apa clocoteste,se adauga cus cusul,se stinge focul si se acopera cu un capac.Se lasa astfel la infuzat pana cand apa scade complet si cus cusul este umflat.
                 Lamaia se spala bine,se da pe razatoare coaja,iar sucul se stoarce.Intr-un bol se amesteca totul:patrunjelul,menta,boabele de rodie,ceapa,rosiile,cus cusul,coaja de lamaie.La urma se toarna uleiul si zeama de lamaie.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.
                 Se acopera vasul cu un capac si se da la frigider pentru cateva minute,sa se intrepatrunda aromele.
                 Se serveste rece.

duminică, 10 iulie 2016

Tarta cu ciocolata,jeleu de zmeura si bezele







                    Cand canicula e mare si nu ai chef sa dai drumul la cuptor,dar toti ai acsei doresc ceva dulce,aceasta tarta este solutia ideala.Nu se coace,este foarte ciocolatoasa si foarte aromata.Se serveste rece,deci as putea spune ca este un desert racoros.Pe langa asta,se face usor si repede,mai mult dureaza timpul de racire al tartei.
                     Am facut aceasta reteta fiind inspirata de ingredientele Andreei pe care le-a pus in cutia misterioasa din cadrul provocarii Mistery box challenge.Iata ce am gasit in cutie:ciocolata,smantana pentru frisca/frisca lichida,crema de branza/mascarpone,biscuiti/piscoturi,oua,gris,nuci/alune,lapte/iaurt,mac,iar vedeta,zmeura.Minunate ingrediente care provoaca inventivitatea si creativitatea.




                     Ingrediente:
                 500gr biscuiti,300gr unt,500ml frisca lichida,300gr cicolata amaruie,200gr zmeura,100gr zahar,1plic gelatina,200gr lichior de fructe de padure,cateva bezele.


                     Mod de preparare:
                 Biscuitii se macina si se amesteca cu untul topit pana rezulta o compozitie nisipoasa.
                 Pe un platou se aranjeaza inelul unei forme de tort.In interior se pun biscuitii in strat cat mai unifom,tasandu-i bine.Se intinde compozitia si pe peretii inelului.Se da la frigider sa se intareasca.


                  Frisca se pune la foc si se lasa pana incepe sa clocoteasca.Se stinge focul si se adauga cicolata maruntita.se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia, apoi se da la rece cateva ore.
Cand compozitia e complet rece si a inceput sa se ingroase,se scoate din frigider si se mixeaza pana se deschide la culoare si isi dubleaza volumul.
                 Se toarna peste blatul de biscuiti si se niveleaza frumos.Se da din nou la rece,timp in care se prepara jeleul de zmeura.
                  Zmeura se tine cu zaharul pana lasa siropul,apoi se pune la fiert.Se adauga lichiorul de fructe de padure si se fierbe pana se inmoaie,iar zaharul e complet topit.Se ia de pe foc,se lasa 5 min sa se racoreasca,apoi se adauga gelatina hidratata.Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.Cand incepe sa se intareasca,se toarna peste cicolata si se da din nou la rece.
                   Dupa ce s-a intarit,se decoreaza cu zmeura si bezele.Eu nu am mai avut zmeura pentru decor,asa ca am ramas doar la bezele.Se pot cumpara din comert sau se pot face in casa.
                   Se serveste rece,de la frigider.