Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 21 august 2016

Dulceata de pepene galben






                Acusi se incheie si sezonul pepenilor si nu puteam sa las sa treaca,asa,pur si simplu,astfel ca am facut o minunata dulceata de pepene galben.Trebuie s-o incercati neaparat pentru gustul sau,pentru aroma si o culoare minunata.



               Ingrediente:
             1 pepene galben de 1 kg,1kg zahar,800ml apa,1/2 baton vanilie



               Mod de preparare:
            Se alege pepene galben cat mai aromat si parfumat.Se curata de coaja si de seminte si se taie cuburi potrivit de mari.Se tin in apa de var 30 min.Daca nu aveti apa de var,se poate face o solutie de apa si bicarbonat in proportie de 1 ling.bicarbonat la 1l apa.Astfel fructele vor ramane tari si nu se vor zdrobi la fiert.
           Apa cu zaharul si vanilia se pun la foc si se lasa sa fiarba pana se obtine un sirop potrivit de gros.Se scurge pepenele de apa si se adauga in siropul de zahar.Se lasa sa stea acoperit 15min.,timp in care pepenele va lasa zeama.Se pune din nou la foc.Din timp in timp se aduna spuma formata deasupra.Se fierbe pana dulceata este destul de legata.
           Se ia de pe foc si se pune fierbinte in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic si se tin in paturi pana se raceste complet.
           Se depoziteaza in camara pana in momentul servirii.





duminică, 14 august 2016

Cozonac cu branza de vaci






                      Minunat acest cozonac caruia eu i-as spune "placinta moteasca". Aluatul dospit umplut cu branza dulce sau sarata este specific zonei motilor.In copilarie aveam o vecina din zona asta si mereu ne incanta cu aceste placinte.Am zis sa incerc si eu sa fac,am ales varianta dulce si a iesit un adevarat cozonac cu branza de vaci.



                       Ingrediente:
                    Aluat: 1kg faina,4 oua,100 gr unt,200gr zahar,50 gr drojdie,300ml lapte,zahar vanilat,un vf sare,coaja de lamaie
                    Umplutura: 500gr branza de vaci,200gr zahar,2 galbenusuri,3-4 ling gris,coaja de lamaie



                      Mod de preparare:
                  Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si doua-trei linguri de faina.Se amesteca bine si se lasa la cald pana incepe sa faca basici.
                  Intr-un vas mai mare se pune faina,sarea,zaharul si zaharul vanilat.Se adauga ouale si coaja de lamaie.Se toarna maiaua si se framanta pana incepe sa se lege aluatul.In acest moment sa adauga untul topit si racit.Se framanta in continuare,pana rezulta un aluat bine legat,elastic.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca 1-2 ore.
                   In acest timp se pregateste umplutura.Branza se freaca cu zaharul si galbenusurile de ou.Se adauga grisul,iar la urma,coaja de lamaie.Optional se pot adauga si stafide.
                    Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.Din fiecare se intinde cate o foaie de aluat care se unge cu crema de branza,apoi se ruleaza strans.Se obtin astfel doua rulouri care se pun in tavi unse cu ulei.Se mai lasa sa stea la cald 30 min.dupa care se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptorul dinainte incins.
                      Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumenite.Se scot din tavi si se lasa pe un gratar sa se raceasca,apoi se pot servi.




duminică, 7 august 2016

Ulei aromatizat







                                Este foarte usor de facut si da o savoare in plus diferitelor preparate.In functie de aromele care le contine,se poate folosi la salate,fripturi,mancaruri,paste,branzeturi,legume.
                                 Pentru obtinerea acestui ulei aromatizat e recomandat sa se foloseasca uleiul de masline,dar e la fel de bun si uleiul de floarea soarelui,depinde de gustul fiecaruia.
                                Tot de gusturi depinde si cu ce aromatizati uleiul.Se poate folosi:usturoi,ardei iute,busuioc,oregano,cimbru,salvie,menta,rozmarin,foi de dafin.Condimentele se pot si amesteca,dar nu multe,doar 2-3 sunt suficiente.Eu am preparat cu cimbru si cu rozmarin.
                              Intr-o sticla curata se pun frunze sau ramuri proaspete din ierburi aromate peste care se toarna uleiul.Sticla se inchide cu dop si se pastreaza in camara,la rece.Rezultatul se obtine in cateva zile,dar e bine sa se foloseasca uleiul dupa 2-3 saptamani,timp in care aroma data de condimente va fi mai pregnanta.
                             Pentru rezultate rapide,se pot zdrobi frunzele proaspete,la fel si cateii de usturoi,iar ardeii iuti se vor cresta.
                            Se pot folosi recipiente de diferite forme si marimi pentru pastrarea uleiului aromatizat.Se poate pune in sticlute de 200-300 ml,putand fi oricand niste cadouri binevenite.

miercuri, 27 iulie 2016

Pulpe de pui cu legume la cuptor







                      Este o friptura din pulpe de pui a carei garnitura se pregateste odata cu friptura.Minunat!La prepararea ei m-am inspirat de pe blogul Laurei Maria Din care,luna aceasta,este gazda provocarii Weekend cu spor.Ea ne-a pus la dispozitie urmatoarele teme:Aperitive/Garnituri,Mancaruri cu carne,Dulciuri.
                     Din categoria Mancaruri cu carne am ales aceata reteta s-o reproduc.Bineanteles ca nu am putut s-o reproduc intocmai,am personalizat-o putin,dar sper ca Laura sa nu se supere.Ea a pregatit reteta cu legume congelate.Fiind vara si gradina plina de legume si zarzavaturi,am pregatit mancarea cu legume proaspete.




                    Ingrediente:
                 6 pulpe de pui,1 ceapa mare,6-8 rosii mici,2morcovi,1 pastarnac,300gr mazare verde,2 ardei,sare,piper,cimbru.



                   Mod de preparare:
                Pulpele se spala,se sterg bine si se prajesc in putin ulei.Intr-un vas de yena se aranjeaza pulpele prajite,se toarna deasupra uleiul ramas de la prajire,apoi se adauga legumele.Ceapa se taie julien,morcovii si pastarnacul rondele,iar ardeiul fasii subtiri.Impreuna cu mazarea se adauga peste pulpele de pui.Rosiile, se taie jumatati sau sferturi si se adauga deasupra.Se potriveste de sare si piper si se adauga doua ramuri de cimbru.Se acopera totul cu un capac si se da la cuptor.
                Dupa o ora se descopera si se mai lasa la cuptor pana sosul din vas scade,iar carnea e frumos rumenita.
                Este un deliciu culinar aceasta friptura,multumesc Laura.
             






                 

miercuri, 20 iulie 2016

Prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie







                   Este o delicioasa si aspectuoasa prajitura cu foi cu cacao umplute cu o crema de vanilie,iar deasupra troneaza o bezea pufoasa.
                   Se face usor si repede si se manaca si mai repede.



                    Ingrediente:
                 Foi:6galbenusuri,150gr zahar,5ling ulei,3ling cacao,1/2ling.bicarbonat,faina cat cuprinde.
                 Crema:1l lapte,3ling.zahar tos,2 plicuri budinca de vanilie,2ling.faina,300gr unt,100gr zahar pudra
                 Bezea:6 albusuri,250gr zahar


                   Mod de preparare:
                 Pentru foi,se freaca galbenusurile cu zaharul,apoi se adauga uleiul.Bicarbonatul se stinge cu putin otet si se adauga in compozitie.La urma se incorporeaza faina,atat cat sa rezulte un aluat legat,nelipicios.
                  Aluatul se imparte in doua parti egale.Din fiecare se intinde cate o foaie subtire pe dosul unei tavi si se coace la foc potrivit.Se lasa sa se raceasca foile si,intre timp,se prepara crema.
                 Budinca de vanilie impreuna cu zaharul,faina si laptele se fierbe pe foc pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma cu zaharul prudra,iar cand budinca e rece,se incorporeaza,treptat in crema de unt.Cu aceasta crema se umplu foile.
                  Albusurile,impreuna cu zaharul se bat spuma pe baie de aburi.Cand sunt tari,se intind  deasupra.
                 Se da totul la rece pana crema si albusurile se intaresc,iar foile se inmoaie.
                 Se portioneaza si se serveste.