Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 noiembrie 2017

Cornuri pufoase cu magiun si rahat







                      Afara e frig,ploua,e vreme de stat in casa si de savurat niste cornuri pufoase cu o cana de lapte cald.Bunica le zicea "Pufe" pentru ca sunt foarte moi si pufoase si se pastreaza astfel si a doua zi.Mi-am amintit de vremurile copilariei si am framantat si eu cateva cornuri pufoase.Umplutura este dupa gustul si preferinta fiecaruia,eu am preferat rahatul si magiunul.




                         Ingrediente:

                   1 kg faina,250 gr zahar,1 zahar vanilat,600ml lapte,20 gr drojdie,200ml ulei,coaja de portocala zaharisita,100gr rahat,magiun de prune,1 ou pentru uns deasupra


                       Mod de preparare:
             
                   Intr-o craticioara se amesteca drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 3 ling de faina.Se amesteca bine si se lasa deoparte pana incepe sa faca basici.
                   Intr-un vas mai mare se pregateste faina,se adauga zaharul,zaharul vanilat,un praf de sare si uleiul.Coaja de portocala se toaca marunt si se adauga la amestecul de faina.
                    Cand laptele a inceput sa faca basici deasupra,deci  s-a activat drojdia, se rastoarna peste faina si se amesteca bine cu o lingura,pana incepe sa se lege.Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios si elastic,dar destul de moale.
                    Se pune in vas ,se presara faina si se acopera cu un servet curat.Se lasa la loc cald,fara curenti de aer sa dospeasca timp de o ora.Dupa acest timp aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.Se rastoarna pe masa infainata si se taie in doua.Fiecare parte de aluat se intinde in foaie rotunda groasa de 0,5 mm. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se imparte cercul in sectoare de cerc cat de cat egale.In partea lata a fiecarei bucati de aluat se pune cate o lingurita de magiun sau o bucatica de rahat.Se formeaza cornurile ruland aluatul incepand cu partea mai lata spre varf,astfel ca umplutura sa ramana la mijloc.
                     Se pun in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa 20 min.la temperatura camerei sa mai creasca.In acest timp se incinge cuptorul.Se ung deasupra cu ou batut si se dau la cuptor.
                      Se tin aproximativ 20-25 min,timp in care cornurile vor creste si se vor rumeni frumos. Cand sunt gata se scot din tava si se lasa sa se raceasca.
                      Se pot servi cat sunt inca un pic caldute sau reci.Sunt la fel de moi si pufoase.



marți, 31 octombrie 2017

Chec de morcovi





                     Chiar daca in vremea asta dovleacul e vedeta peste tot,eu am facut un minunat chec cu morcovi.Cu un gust si o aroma deosebite,te cucereste de la prima degustare.Si pentru ca ziceam de dovleac,cred ca morcovii se pot inlocui cu succes cu dovleacul.O sa incerc si va voi povesti ce a iesit.Deocamdata sa ne intoarcem la checul cu morcovi.




                      Ingrediente:
           
                   250gr faina,250 gr zahar tos,350 ml ulei,3-4 morcovi mari,4 oua,1 plic praf de copt,un vf sare,1 lg bicarbonat,2-3 lg scortisoara,2-3 lg nucsoara.
                   Glazura: 300gr zahar pudra,3 ling zeama de lamaie.


                      Mod de preparare:

                 Mai intai se porneste cuptorul,apoi se pregatesc tavile: se ung cu unt si se tapeteaza cu faina.Eu am folosit o forma rotunda cu cilindru la mijloc,dar se poate face si in tavi de chec.
                 Intr-un bol se amesteca faina,zaharul,praful de copt,sarea si aromele.Se adauga uleiul si ouale.Se amesteca cu mixerul pana compozitia devine omogena.La urma se adauga morcovii dati pe razatoare.
                 Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor.Se tine aproximativ 40 min.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si, dupa ce s-a racorit putin,se scoate din tava.Se lasa sa se raceasca complet inainte de a-l glazura.
                 Pentru glazura,se amesteca zaharul pudra cu zeama de lamaie pana rezulta o pasta mai subtire.Se toarna peste chec si se lasa sa se intareasca.
                  Dupa aceasta,se portioneaza si se serveste.E delicios langa o cana cu lapte.





                   

joi, 26 octombrie 2017

Samosa cu cartofi si piept de pui





                      Pentru ca "street food" e in mare voga acum,am ales sa fac aceste samosa cu cartofi si piept de pui,o mancare indiana foarte gustoasa si satioasa.Daca adaptam condimentele umpluturii meleagurilor noastre,as zice ca sunt niste Retese umplute.Sunt delicioase servite ca aperitiv,dar merg perfect si ca gustare,iar daca se elimina carnea de pui,e o minunata gustare de post.



                      Ingrediente:
                  Aluat: 400gr faina,4 ling ulei,6 ling apa,o jumatate lingurita sare.
                  Umplutura: 5-6 cartofi,1 ceapa,1 piept pui,200 gr mazare verde,1 ling ghimbir razuit,3 ling coriandru,1 ardei iute tocat sau boia iute,1 lingurita chimion,1/2 lingurita sare,ulei.


                     Mod de preparare:
                  Intr-un bol se amesteca faina cu sarea ,apoi se adauga uleiul.Se framanta pana se obtine un aluat gros,ca de paine.Acesta se subtiaza cu cele 6 ling de apa,adaugate treptat.Se mai framanta pana aluatul se inmoaie un pic,este elastic si omogen.Se unge aluatul cu putin ulei,se acopera cu un servet curat si se lasa deoparte,sa se odihneasca 30 min.
                   In acest timp cartofii se fiarb in coaja lor.Cand sunt fierti se curata de coaja si se toaca marunt.La fel si pieptul de pui se fierbe in apa cu sare,apoi se taie cuburi mici.
                   Se incinge uleiul intr-o tigaie,se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine transparenta.Se adauga cartofii,mazarea,pieptul de pui,ghimbirul,ardeiul iute tocat marunt,coriandrul,restul condimentelor si se caleste pentru cateva minute,amestecand mereu.Se ia de pe foc si se lasa deoparte.
                  Aluatul se mai framanta un pic,apoi se  intinde in foaie subtire,care se imparte in patrate.Fiecare patrat se umple cu amestecul de legume si pui si se indoaie pe diagonala,lipind marginile cu putina apa.
                  Intr-o cratita se incinge uleiul si se scufunda triunghirile in baia de ulei.Se tin pana devin aurii.Se scot pe servetele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei.Sunt foarte crocante.
                  Se servesc calde,dar sunt delicioase si reci.










luni, 23 octombrie 2017

Gem de ardei iuti din cuina de la Uica





                       Eu i-am spus gem de ardei iuti pentru ca seamana mai mult cu un gem decat cu o dulceata.Am gasit reteta frunzarind blogul lui Uica Mihai.Muuuulteee minunatii  si delicatese face Uica Mihai la el in cuina!Mi-au placut combinatiile si m-a tentat de cand am citit reteta,asa ca am trecut la treaba.



                       Ingrediente:
       
                    1kg ardei kapia,500 gr gogosari,1,5 kg ardei iuti,1 kg zahar,zeama de la doua lamai,100 ml otet,1 kg pulpa de piersici.


                        Mod de preparare:
                    Piersicile se spala,se curata de samburi si se blenduiesc.Ardeii,gogosarii si ardeii iuti se spala si se curata de cotoare si de seminte,apoi toaca cu robotul sau cu masina de tocat.
                    Intr-o cratita larga se pune oterul,zaharul si zeama de lamaie.Se adauga piureul de piersici si ardeii tocati.Se fierbe totul la foc mic,amestecand.
                     Cand gemul e bine legat si destul de gros,se opreste focul si se pune fierbinte in borcane.Se pun in paturi sa se raceasca lent,apoi se depoziteaza in camara.
                     E delicios alaturi de fripturi,paste,dar si intins pe paine moale,de casa.E o nebunie,asa ca nu-l ratati.

miercuri, 18 octombrie 2017

Zacusca de vinete







                       Aceasta reteta de zacusca de vinete este reteta mamei mele.O fac in fiecare an pentru ca e foarte gustoasa,se pastreaza bine si ne place foarte mult.
                        Zacusca de vinete este o lucrare laborioasa care consuma mult timp si energie,dar merita efortul.Unii prefera s-o faca cu ardeii cruzi,dar gustul ardeilor copti da o savoare placuta zacustii.La fel,unii prefera sa adauge in zacusca de vinete si zarzavat: morcovi,patrunjel.Ramane la latitudinea fiecaruia,eu prefer reteta mamei,doar cu vinete si ardei.



                        Ingrediente:
                     5kg vinete,3kg ardei kapia sau gogosari,1 kg ceapa,1l bulion,4-5 foi de dafin,sare,piper,boabe de piper,1 l ulei



                       Mod de preparare:
                  Mai intai se coc ardeii si vinetele.Ardeii copti se presara cu sare si se acopera cu un capac.Se lasa astfel sa stea pana se racesc.In felul acesta se vor curata mai usor de pielita.In acest timp se curata vinetele si se pun in strecuratoare la scurs.
                  Se curata si ceapa si se da prin masina de tocat impreuna cu ardeii curatati  de cotoare si seminte.Se pune si zeama acestora pentru ca da un gust deosebit zacustii.Vinetele se toaca sau se trec si ele prin masina de tocat.
                   Se pune totul intr-o cratita mare,larga,se adauga bulionul,uleiul,foile de dafin si piperul boabe.Se potriveste de sare si piper si se pune sa fiarba la foc foarte mic.
                    Trebuie mestecat tot timpul pentru ca stropeste foarte tare cand incepe sa fiarba si se prinde de fundul cratitei.
                     Se fierbe astfel 1-2 ore,pana scade putin,iar uleiul se ridica la suprafata.Asta e semnul ca zacusca e gata.
                      Fierbinte,se pune in borcane curate,sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet.Apoi se eticheteaza si se pastreaza in camara.