Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 iulie 2019

Prajitura cu frisca nebatuta si arahide



                            Prajitura cu frisca nebatuta si arahide este o delicioasa prajitura moale,pufoasa,umeda,aromata si foarte gustoasa.Datorita smantanii lichide din compozitie,nu este seaca,inecacioasa,ci usor umeda,ca o negresa. Arahidele maruntite din compozitie ii dau o savoare aparte.Merita incercata pentru ca se face usor si repede si va disparea si mai repede de pe platouri.




                         Ingrediente:

                  10 galbenusuri,25 ling zahar,20 ling faina,1 cana ulei, 1 cana plina rasa cu smantana lichida pentru frisca,2 ling cacao,200 gr arahide maruntite,1 plic zahar vanilat, 1 praf de copt,un vf.sare.


                          Mod de preparare:

                    Galbenusurile se freaca cu sarea,zaharul si zaharul vanilat pana se topesc,iar galbenusurile se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.Se adauga treptat uleiul,apoi smantana lichida.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaoa,apoi arahidele.Din toata cantitatea,se pastreaza un pumn de arahide care se vor presara deasupra prajiturii.
                  Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt,se presara arahidele ramase deasupra si se da la cuptorul incins in prealabil.Se tine pana trece testul scobitorii.
                 Cand e gata,se scoate,se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza in vederea servirii.
                 E delicioasa langa o cana cu lapte.



                     

joi, 6 iunie 2019

Tort cu crema de ciocolata si mascarpone





                       Este un tort fin,cu doua creme,una de ciocolata si alta cu mascarpone.Cremele sunt aerate,fine si racoroase.Este un deliciu care va incanta orice mesean.



                         Ingrediente:

                   Blat: 8 oua,8 ling zahar,8 ling faina,un praf sare.
                   Crema de ciocolata: 4 oua,4ling zahar,2 ling lapte,100 gr ciocolata amaruie,250 ml smantana pentru frisca
                   Crema mascarpone : 4 oua,4ling zahar,2 ling lapte,250 gr mascarpone,1 plic gelatina,250 ml smantana pentru frisca,zahar vanilat


                        Mod de preparare:

                  Mai intai se face blatul.Pentru aceasta,se incinge cuptorul si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.
                 Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare impreuna cu sarea.Se adauga treptat zaharul,mixand in continuare pana se topeste complet.La urma se incorporeaza faina mestecand incet,cu o spatula.
                 Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor.E gata cand trece testul scobitorii.Adica,scobitoarea infipta in mijlocul blatului trebuie sa iasa curata,uscata.Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
                 Pentru crema de ciocolata,se bat ouale intregi cu zaharul si laptele la bain marie pana rezulta o compozitie spumoasa si groasa.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata cuburi.Se bate in continuare pana se topeste toata ciocolata si se omogenizeaza compozitia.Se lasa sa se raceasca.
                 Smantana pentru frisca se bate,si cand incepe sa se ingroase,se adauga compozitia de oua.Se amesteca totul si se da la rece.
                 Crema de mascarpone se face la fel cu crema de ciocolata,in sensul ca la fel,ouale intregi se bat pe baie de aburi cu zaharul si laptele pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
                 Gelatina se hidrateaza cu apa rece.Compozitia de oua se amesteca cu mascarpone,apoi se adauga gelatina hidratata si usor incalzita la microunde.Se amesteca totul bine.
                 Smantana pentru frisca se bate,apoi se amesteca cu crema de oua si mascarpone.Se da totul la rece.


                 Blatul se taie in trei pe orizontala,rezultand trei foi.Pe una din foi,care va fi baza tortului,se pune jumatate din crema de ciocolata,iar deasupra se pune jumatate din crema de mascarpone.Se acopera cu a doua foaie peste care se pune intai crema de mascarapone,apoi crema de ciocolata.Se acopera cu cea de-a treia foaie si se imbraca totul in frisca.Pentru aceasta se mixeaza 250 ml smantana pentru frisca cu 150 gr zahar si un zahar vanilat.
                 Decorul poate varia in functie de imaginatia fiecaruia.Eu am vrut ceva mai simplu asa ca am  presarat bilute colorate.
                Se da totul la rece pana in momentul servirii.


                 
                            Pofta buna!


miercuri, 22 mai 2019

Cap de piept de porc la cuptor






                         Imi place sa fac fripturi din orice fel de carne si sa nu ma zgarcesc la ele  cu condimentele si ierburile aromate.Majoritatea ierburilor aromate le cultiv eu,in ghivece sau in gradina,iar la momentul potrivit le culeg si le usuc.Prefer sa-mi fac eu singura amestecurile de ierburi si condimente si asta se simte si se cunoaste in gustul si aroma fripturilor si a mancarurilor.
                          La fel este si aceasta friptura din cap de piept de porc.Frageda, suculenta,bine condimentata si aromata,carnea pica de pe coaste si se topeste in gura.


                          Ingrediente :
       
                      1kg cap de piept de porc adica coaste cu multa carne pe ele,sare,piper,1 ling cimbru macinat,1 lingurita chimen macinat,1 lingurita boia dulce,1 lingurita boia iute,5-6 catei de usturoi
                      Sos Barbeque BBQ : 500 gr pasta de rosii,1 ceapa,4-5 catei de usturoi,2 ling ulei de masline,1 crenguta cimbru,2-3 foi de dafin,1 lingurita chimen, 2 ling zahar,2 ling miere,100 ml otet balsamic,100 ml apa,2 lingurite boia afumata,2 lingurite boia iute,sare,piper.

                          Mod de preparare:

                   Usturoiul se piseaza si se amesteca cu restul ingredientelor.Cu acest amestec se unge bine cartea pe toate partile.Se infasoara in folie de aluminiu si se tine astfel ,la rece,1- 2 ore,ideal pana a doua zi.
                    Se scoate carnea cu 2-3 ore mai inainte de a o pregati si se lasa la temperatura camerei.Intr-o tava se pune un pic de apa si se aseaza carnea infoliata.Se da totul la cuptor,la foc mic.Nu se umbla la ea aproximativ 2 ore.In acest timp se pregateste sosul BBQ.
                    Sunt o sumedenie de sosuri in comert,dar eu prefer sa le fac in casa.In primul rand e pe gustul meu si stiu ce ingrediente adaug.Fara glutamati si  conservanti.Bineanteles,proportiile ingredientelor pot varia in functie de gusturile fiecaruia.La fel se mai pot adauga alte ierburi aromate sau condimente dupa preferinte.
                   Ceapa tocata marunt se caleste in ulei.Se adauga si usturoiul pisat si se lasa pana se inmoaie.Se stinge totul cu pasta de rosii.Se adauga si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba,la foc mic,pana sosul se ingroasa si incepe sa scada.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca,apoi se trece totul prin sita.
                  Dupa doua ore,se scoate friptura si se dezveleste din folie.Se unge cu sosul obtinut,iar restul se toarna in tava.Se da totul ,din nou,la cuptor,tot la foc mic.



                      Se tine astfel inca 2 ore,ungand din cand in cand carnea cu sosul din tava.
                      Coastele ies singure,iar carnea este moale,frageda,suculenta si aromata.Impreuna cu sosul,se topeste in gura.
                       Se serveste cu piure de cartofi sau pilaf alaturi de o salata de sezon.


marți, 7 mai 2019

Melci cu fructe uscate si rahat

 




                      Am facut acesti melci dupa reteta vieneza a melcilor cu nuca , Nuss-Schneken.Sunt facuti din aluat foietat dospit.Sunt fragezi si pufosi,cu o aroma minunata de unt.In reteta originala umplutura este nuca,eu neavand,i-am umplut cu rahat si fructe uscate.Si asa sunt minunati,dar cu nuca cred ca sunt un vis.Sigur voi repeta reteta si ii voi face si cu nuca.



                        Ingrediente:

                    Aluat :1kg faina,600 ml lapte,200 gr zahar,50 gr drojdie,8 galbenusuri,100 gr unt,zahar vanilat,coaja de lamaie,sare.
                    Pentru uns: 400 gr unt 85% grasime
                    Umplutura: 500 gr rahat,300 gr fructe uscate,coaja de portocala
                    Glazura: 1 borcan 400 gr gem de caise  + ou pentru uns deasupra.




                        Mod de preparare:

                   Intr-un bol se amesteca drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga o lingura de faina si laptele caldut.Se amesteca bine si se lasa deoparte,la cald,sa se activeze drojdia.
                   In aceste timp se pregatesc restul ingredientelor.Fructele uscate se pun intr-un bol si se toarna lapte peste ele, sa se inmoaie.Untul se topeste si se lasa la racit.
                    In vasul in care se va framanta aluatul,se pune faina,sarea,zaharul,zaharul vanilat,galbenusurile si se rade coaja de la o lamaie.Cand amestecul de lapte si drojdie incepe sa faca basici deasupra,se toarna peste ingredientele din vas.Se amesteca totul cu o lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se toarna untul topit si se framanta cu mana.Daca aveti robot de bucatarie,mai bine,il puneti pe el la treaba.
                   Se framanta bine,pana rezulta un aluat elastic,putin mai moale ca cel de cozonac.Se acopera cu un servet si se lasa la dospit.
                     Cand si-a dublat volumul,se rastoarna pe masa  si se intinde putin cu sucitorul intr-o foaie mai groasa.Se unge cu jumatate din cantitatea de unt pentru uns si se impatureste in patru,aducand spre mijloc marginile aluatului.Se lasa astfel sa stea 30 min,dupa care se intinde din nou,se unge cu restul de unt si se impatureste iar.Se lasa inca 30 min sa stea.Se mai repeta inca o data operatinea de impaturire,de data asta,fara  a mai unge aluatul.
                      Fructele uscate se scurg bine de lapte,iar rahatul se taie cubulete mici.
                      Se intinde o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 0,5 cm.Se presara rahatul si fructele uscate,apoi se rade coaja de portocala pe toata suprafata aluatului.Se ruleaza partea mai lunga,obtinand astfel un sul, care se taie in felii de 2 cm grosime,cu un cutit bine ascutit.
                       Se pun in tavi tapetate cu hartie de copt si se mai tin la cald 15 min.Se ung cu ou deasupra si se dau la cuptor.
                        Gemul de caise se pune la foc cu  zeama de portocala ( se poate folosi si zeama de lamaie).Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se strecoara.Cu zeama obtinuta se glaseaza melcii calzi,scosi din cuptor.Se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.
                        Sunt fragezi,moi,pufosi,aluatul dulce si aromat se desface in fasii.


duminică, 5 mai 2019

Foi cu nuca si miere umplute cu crema de smantana



                        Demult nu am facut aceasta prajitura,mama ne-o facea mereu de Pasti sau de Craciun.Adora prajiturile cu nuca,dupa ea erau cele mai fine prajituri.De Pasti am facut-o si eu,rememorand minunatele momente petrecute impreuna cu mama in bucatarie,pregatind meniuri de sarbatoare.

                                 
                           Ingrediente:

                       Foi: 500 gr faina,250 gr zahar,100 gr nuci macinate,2ling miere,3 oua,1 vf.bicarbonat,sare
                       Crema: 750 ml smantana,200 gr nuci macinate,200 gr zahar,zahar vanilat,coaja de lamaie,2 ling amidon sau faina


                             Mod de preparare:

                        Din ingredientele pentru foi se face un aluat sfaramicios.Se framanta mai greu,dar,cu rabdare,va rezulta un aluat lipicios care se imparte in patru parti egale.Din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire.Pentru a lucra mai usor,se intinde foaia direct pe hartia de copt.Este un aluat care se lucreaza mai greu,astfel va fi mai dificil  de intins.Masa si suprafata aluatului se va presara tot timpul cu faina.
                        Cu tot cu hartia de copt se pun pe dosul tavii si se coc.Se coc destul de repede,atentie sa nu se arda.
                       Aceste foi se pot pregati si cu o saptamana inaine,pastrandu-se in camara,pe o tava,cu hartie de copt intre ele.Dupa copt se intaresc,dar se vor inmuia de la crema.
                       Pentru crema se fierbe smantana cu nuca,zaharul si coaja de lamaie,mestecand continuu.Se ia o lingura din compozitie si se subtiaza amidonul,apoi se toarna inapoi in cratita.Cand incepe sa se ingroase,se ia de pe foc.
                       Se lasa sa se racoreasca si se umplu foile.Deasupra se pune o greutate pentru a presa foile.
                       Se tine astfel pana a doua zi cand foile incep sa se inmoaie.Se ia greutatea si se pudreaza cu zahar pudra vanilat sau se face o glazura din ciocolata alba topita cu putin lapte.
                       Dupa ce s-a intarit glazura se indreapta marginile si se portioneaza.Este frageda,cremoasa si aromata.