Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 11 ianuarie 2021

Chiftelute cu maioneza si ceapa murata

 




                           Este o mancare specific  moldoveneasca,cu un gust deosebit.La inceput am fost putin sceptica pentru ca nu imi imaginam ceva deosebit la chiftelutele cu maioneza.Din contra,imi imaginam ceva foarte gras.Tot gustul acestei mancari o da ceapa rosie murata.Si intr-adevar,este ceva deosebit.



                           Ingrediente:

                     Chiftelute din 500 gr carne tocata
                     Maioneza : 1 galbenus,1 lingurita mustar,100 ml ulei,sare,piper
                     Ceapa marinata : 1 ceapa rosie mare,sare,1 ling otet balsamic,2 ling otet simplu


                          Mod de preparare:

                    Ceapa murata se poate pregati cu cateva zile mai repede.Se curata si se taie ceapa julien,se sareaza si se toarna otetul peste ea.Se pune untr-un vas cu capac si se lasa sa stea pana in momentul folosirii.Se poate pregati si cu 2-3 ore mai repede.
                    Si chiftelutele se pot pregati cu o zi,doua mai repede. Se fac clasicele chiftelute din carne tocata,usturoi,pesmet,ou. Reteta detaliata  o aveti  aici.Chiftelutele trebuie sa fie mici,rotunde,bine condimentate.Se prajesc in ulei incins si se scot pe servete absorbante.Se lasa sa se raceasca.
                    Galbenusul se freaca cu mustarul,apoi se adauga,cate putin,uleiul,mestecand intr-una pana se obtine un sos gros,bine legat.Se asezoneaza cu sare si piper.
                     Maioneaza se amesteca cu ceapa scursa de otet si chiftelutele reci.Se da la frigider pana in momentul servirii.

    

      

sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Prajitura din albusuri cu afine si ciocolata

 



                              Este solutia ideala atunci cand ne raman albusuri prin frigider. Se pot folosi afine congelate sau,vara,proaspete. Prajitura va iesi la fel de savuroasa si cu alte fructe.Este moale, pufoasa, ciocolatoasa, un adevarat deliciu.




                              Ingrediente:

                        10 albusuri,2 cani zahar,2 cani faina,2 cani afine,zahar vanilat,1 vf.sare,coaja de lamaie,1 praf de copt
                        Glazura : 100 gr ciocolata,2 ling lapte,50 gr unt

                            
                            Mod de preparare:

                      Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea.Cand se tin de paletele mixerului,se adauga zaharul si zaharul vanilat in 2 etape.Se adauga  coaja de lamaie si se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea tare,lucioasa. Se incorporeaza afinele,apoi faina cu praful de copt.Se amesteca cu o paleta,cu miscari incete,de jos in sus.
                       Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.
E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
                       Se pregateste  glazura. Ciocolata rupta bucatele se topeste pe foc impreuna cu untul si laptele.Se lasa sa dea in clocot,dupa care se opreste focul si se lasa la racorit.Se toarna peste prajitura rece.Se lasa sa se intareasca glazura,apoi se portioneaza.



                        

Ciorba de sfecla rosie

 



                           Aceasta ciorba este specifica Moldovei,dar, la cat a fost de laudata,am vrut neaparat s-o incerc.Moldovenii ii spun bors pentru ca o acresc cu bors,dar eu am acrit-o cu zeama de varza,deci e doar o ciorba.Este perfecta pentru perioada de post si merge foarte bine dupa o noapte de petrecere unde s-a consumat alcool.Eu am facut-o de post,fara carne,dar cred ca e delicioasa si cu niste bucatele de carne.




                            Ingrediente:

                         1 ceapa mare, 2-3 morcovi,1 pastarnac,1 patrunjel radacina,1 telina,1 ardei gras rosu,1 sfecla rosie,un pic de ulei,2-3 cartofi,1 leg.patrunjel verde,1 leg.leustean,sare,500 ml zeama de varza


                            Mod de preparare:

                       Toate legumele se curata,se spala si se taie cuburi.Intr-o oala se incinge uleiul si se pune la calit ceapa.Cand devine translucida se adauga morcovii,pastarnacul,radacina de patrunjel,telina.apoi  ardeiul si sfecla rosie.Se calesc toate legumele pana se inmoaie.Se adauga 2-3 l de apa si se lasa sa fiarba.Cand incepe sa clocotesca,se adauga si cartofii.Se lasa sa fiarba.

                        Intr-un vas mai mic se pune zeama de varza la foc.Cantitatea de zeama de varza difera in functie de cat de acra doriti ciorba.Se lasa sa fiarba pana incepe sa clocoteasca.In acel moment se toarna peste ciorba.Se potriveste de sare si se aduga patrunjelul verde si leusteanul tocate marunt.Se lasa sa mai dea un clocot,apoi se stinge focul.

                         Se serveste cu ardei iuti si,daca nu tineti post,dreasa cu smantana.








Sos de hrean

 



                             Langa un rasol,o friptura,un gratar sau niste carnati fripti este potrivit un sos de hrean.Fin,cremos si foarte aromat completeaza perfect meniul unei zile.Se poate prepara gatit si servit cald sau fara gatire si servit rece.In ambele cazuri gustul si aroma sunt minunate.




                          Ingrediente:

                     Pentru sos cald: 50 gr unt,2 ling faina,400 gr smantana de gatit,1 radacina de hrean de aprox. 10 cm,sare
                      Pentru sos rece: 1 radacina hrean,300 gr iaurt grecesc sau smanatana,sare,1 lingurita zahar


                         Mod de preparare:

                   In ambele cazuri,hreanul se curata de coaja,se spala si se da pe razatoarea mica.E bine sa faceti aceasta operatie intr-un loc foarte bine aerisit: cu geamul de la bucatarie deschis larg,pe balcon sau chiar afara.
                   Pentru sosul rece se amesteca hreanul ras cu iaurtul sau smantana,se adauga zaharul si se potriveste de sare.Se amesteca totul bine si se serveste.
                   Pentru sosul cald,intr-o craticioara se topeste untul,se adauga faina si se lasa pe foc pana se ingalbeneste.Se adauga smantana,cate putin,sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba pana incepe sa se ingroase.Se potriveste de sare,iar la urma,se adauga hreanul.Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.

Somon cu rosii cherry la cuptor

 




                        Este o reteta simpla,foarte rapida,dar rezultatul final este majestuos.In 30 min.aveti o gustare care sa va incante papilele gustative.




                           Ingrediente:

                      6 fileuri de somon,cateva rosii cherry,sare,piper,busuioc,ulei de masline


                         Mod de preparare:


                   Bucatile de somon se presara cu sare,piper si busuioc.Se ung cu ulei de masline si se pun in tava.In jurul lor se aranjeaza rosii cherry.Se ung si ele cu putin ulei si se presara cu sare si busuioc.

                    Se da totul la cuptor timp de 20 min. Se scoate si se serveste cald.