Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 februarie 2021

Piure de sfecla rosie

 




                         Daca doriti o garnitura mai deosebita,dar la fel de gustoasa,langa un preparat din carne,piureul de sfecla rosie este ideia perfecta .La fel ca si clasicul piure de cartofi,se imbina perfect cu preparatele pe baza de carne.Nu este la fel de cremos ca piureul de cartofi,iar la gust este putin mai dulce,dar combinat cu o salata sau un sos  de hrean , e perfect.Sa nu mai vorbim de nenumaratele beneficii pentru sanatate ale sfeclei rosii.
                          

                         Ingrediente:

                   2-3 sfecle rosii,50 gr unt,sare,piper,chimen


                       Mod de preparare:

                   Sfecla se spala si ,cu tot cu coaja, se pune la fiert in apa.E fiarta cand furculita intra usor in ea.
                   Se curata de coaja si se taie cuburi.Cu ajutorul unu blender vertical se paseaza.Se adauga untul si se potriveste de sare.La urma se adauga putin piper si chimen macinat.
                    Se serveste cald,alaturi de preparate din carne si pasta de hrean.
        

marți, 2 februarie 2021

Cornulete fragede cu nuca




                       Inca o reteta de-a mamei,niste cornulete fragede,cu multa nuca.Pur si simplu se topesc in gura.Nuca si vanilia le dau o aroma aparte.Sunt usor de facut,un pic de rabdare trebuie la modelat cornuletele.Merita efortul la cat de fragede si gustoase sunt.



                        Ingrediente:

                  400 gr faina,300 gr unt,150 gr zahar,200 gr nuci,3 galbenusuri.

                       Mod de preparare:

                 Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat omogen care se lasa la frigider 30 min. Dupa trecerea timpului,se scoate, si ,pe masa infainata,se formeaza suluri subtiri care se taie bucatele si se indoaie in forma de corn.Se pun in tava si se coc. Calde,se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                 Dupa ce s-au racit,se servesc cu multa pofta.Sunt delicioase langa o cana cu lapte sau o ceasca de cafea.





Ficatei de pui la cuptor

 



                          Este o reteta simpla si usoara din care vor rezulta niste ficatei de pui rumeni la exterior,dar moi si pufosi la interior. In plus,vor fii foarte gustosi si aromati.




                         Ingrediente:

                  500 gr ficatei de pui,sare,piper,usturoi granulat,rozmarin,2 ling ulei


                      Mod de preparare:

                Ficateii se spala,se curata de eventuale pielite si se pun intr-o tava. Deasupra se presara cu sare,piper,rozmarin si usturoi. Daca nu aveti usturoi granulat,puteti folosi 2-3 catei de usturoi zdrobiti.
Se stropesc cu ulei si se dau la cuptor. Se tin astfel 45 min. La jumatatea timpului, se scoate tava si usor,cu o furculita se intorc ficateii.Se dau din nou la cuptor.
                Se servesc calzi,cu garnitura de legume.Eu am facut un piure de sfecla rosie
                La fel de gustosi sunt si reci.



Prajitura cu nuca de cocos

 



                           Este o delicioasa prajitura cu foi negre si o umplutura alba,din albus cu nuca de cocos. Avantajul acestei prajituri este ca se coace toata odata,foile impreuna cu  umplutura. Pe langa ca e foarte aspectuoasa e si foarte gustoasa. Este o reteta din caietul mamei si e foarte apreciata.



               

                      Ingrediente:

                 Foi : 400 gr faina,200 gr unt,1 ou,2 ling cacao,un praf bicarbonat,smantana.
                 Umplutura: 6 albusuri,200 gr zahar,200 gr nuca de cocos
                 Glazura: 6 galbenusuri,250 gr zahar


                   Mod de preparare:

             Din ingredientele pentru foi se framanta un aluat care se inmoaie cu putina smantana. Trebuie sa fie un aluat legat,omogen,usor modelabil. Se imparte in doua parti egale si se intind doua foi de marimea tavii in care se va coace.
              Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare,se adauga zaharul si se mai bat pana se topeste si rezulta o bezea tare,lucioasa.Cu o lingura se incorporeaza nuca de cocos,mestecand incet,de jos in sus.
             Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se intinde una din foi peste care se pune compozitia de albusuri cu cocos.Se acopera cu a doua foaie si se da la cuptor.
             Galbenusurile se freaca cu zaharul si cand prajitura e aproape gata,se intind deasupra. Se mai da 5- 10 min la cuptor,dupa care se scoate.Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza.

                     


                  


                

Omleta cu cartofi rasi si cascaval

 





                                     Foarte gustoasa aceasta omleta cu cartofi rasi,cascaval si marar.Are un gust deosebit si o savoare aparte.Merge perfect ca mic dejun,dar se preteaza si ca gustare la scoala sau la serviciu.Se face simplu si usor si e foarte versatila.Pe langa cascaval, se poate adauga cubulete de sunca sau carnati.





                                Ingrediente:

                         8 oua,6 cartofi mari,150 gr cascaval,sare,piper,marar verde


                              Mod de preparare:

                        Cartofii se curata,se spala si se dau pe razatoare.Se pun intr-o strecuratoare sa se scurga apa din ei.Cascavalul se rade,iar mararul se toaca marunt.
                          Intr-un bol se sparg ouale si se bat impreuna cu sarea si piperul.Se adauga cartofii rasi si scursi de apa,cascavalul si maraul verde.Se amesteca totul bine.
                          Intr-o tigaie se incinge o ling de ulei si se rasoarna amestecul de oua,cartofi,cascaval.Se lasa sa se coaca la foc mic.Cand e gata,se intoarce pe cealalta parte. Pentru a nu se rupe,se acopera tigaia cu un platou si se rastoarna omleta pe el,dupa care i se da drumul usor,in tigaie. E gata cand e rumenita pe ambele parti.
                          Se serveste cu  salate de sezon. Eu am facut o salata de varza rosie.
                          E delicioasa calda,dar la fel de savuroasa este si rece.Merge perfect ca pachet la serviciu.