Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 13 martie 2021

Chili con carne

 



                        Chili con carne este o mancare a bucatariei mexicane,dar este revendicata si de americani. Se spune ca ar fi mancarea servita in inchisorile americane,fiind ieftina.
                        Este o mancare de fasole uscata cu carne tocata in care,condimentul vedeta este ardeiul iute, chili. Se poate folosi carne de vita sau porc sau combinate,tocata sau taiata cubulete foarte marunte.




                            Ingrediente:

                     500 gr carne tocata ( de vita,porc sau amestec) 400 gr fasole rosie, 2 cepe mari, 2-4  catei de usturoi, 2 ardei grasi rosii,1 ardei iute sau fulgi de ardei iute chili, 500 ml sos de rosii,1 conserva mica cu porumb,sare,piper, 1 lingurita boia dulce,1 lingurita boia iute, 1 lingurita chimion,oregano.


                        Mod de preparare:

                   Prima data se fierbe fasolea in apa cu sare si 2-3 foi de dafin. Cand e gata, se scurge de apa.
                   Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa si usturoiul. Cand devine transparenta se adauga ardeiul taiat cuburi. Cand s-a inmuiat si ardeiul,se adauga carnea tocata. Se condimenteaza cu sare,piper,chimion,oregano. Se adauga boiaua dulce si iute si ardeiul iute tocat marunt sau fulgii de chili. Cantitatea de fulgi sau ardei iute difera in functie de gustul fiecaruia. Se adauga sosul de rosii si se lasa sa fiarba. Daca nu e destul de lichida,se mai adauga putina apa.
                  Cand e aproape gata,se adauga fasolea fiarta si porumbul scurs.Se mai lasa sa dea cateva clocote,apoi se stinge focul.
                  Se serveste calda.



joi, 11 martie 2021

Placinta greceasca cu telemea si spanac

 





                      

                         Este un delicios aperitiv,dar poate fi servita si ca gustare sau la micul dejun.Este foarte gustoasa si satioasa. Ca reteta,este varianta sarata a  prajiturii grecesti. Nu e insiropata,dar e facuta cu iaurt si foi de placinta.


                            Ingrediente:

                       400 gr foi de placinta ( un pachet), 4 oua,400 gr iaurt,1 cana ulei,200 gr branza telemea, 200 gr spanac congelat sau 500 gr spanac proaspat, sare,1 praf de copt.


                           Mod de preparare:


                    Foile de placinta se scot si se lasa la dezghetat la temperatura camerei.
                    Daca aveti spanac proaspat,se opareste,apoi se scurge bine si se toaca. Daca folositi spanac congelat,se dezgheata si se scurge bine de apa.
                    Foile de placinta dezghetate,se fac sul si se taie fasii ca taiteii lati. 



                       Se desfac si se intind pe o tava sa se usuce.Pentru asta,se lasa la cald, in bucatarie, cateva ore.


                    
                        In bolul mixerului se pun ouale,se adauga sare ,ceva mai multa pentru ca e o placinta sarata, dar tineti cont cat de sarata e branza telemea. Se mixeaza bine pana cand ouale isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se adauga uleiul,apoi iaurtul si praful de copt ,amestecand cu viteza mica.
                         Se incorporeaza foile de placinta taiate,branza telemea rasa si spanacul amestecand incet,cu o spatula. Compozitia obtinuta se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Din cantitatea de branza se opreste putin pentru a presara deasupra. Se da totul la cuptorul incins. Se coace pana creste frumos si se rumeneste deasupra. 
                        Se scoate si se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza.



                         E delicioasa ca aperitiv.

luni, 8 martie 2021

Rulada de cacao cu crema de unt de arahide

 



                          Cui ii plac arahidele,ii va placea si acesta rulada de cacao un crema de unt de arahide. Este foarte cremoasa si aromata.Un gust divin care va incanta orice papila gustativa.
                          Chiar daca pare o reteta sofisticata, se face simplu si usor,din ingrediente putine. Ingredientul vedeta este untul de arahide,care,combinat cu frisca,umple o rulada de cacao. Iata reteta.



                          Ingrediente: 

                     Crema: 450 gr unt de arahide ( un borcan), 250 gr zahar pudra,1 zahar vanilat,300 ml frisca indulcita.
                     Blat: 6 oua,150 gr zahar,120 gr faina,30 gr cacao, 1 zahar vanilat,1 vf.sare


                       Mod de preparare:

                  Blatul se face simplu si rapid.Se incinge cuptorul.
                  Ouale se pun in bolul mixerului si se mixeaza impreuna cu sarea,zaharul si zaharul vanilat. Se bat aprox.10 min.pana se obtine o compozitie groasa,spumoasa,deschisa la culoare. Se adauga faina si cacaoa si se incorporeaza incet,cu o spatula.
                  Se tapeteaza o tava mai mare ( 28x40) cu hartie de copt si se toarna compozitia in ea. Se da la cuptor 15-20 min pana trece testul scobitorii. Se scoate foaia din tava fierbinte si se ruleaza,pe lungime, cu tot cu hartia de copt. Se lasa astfel pana se raceste complet.
                   Pentru crema,untul de arahide se mixeaza cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se bate frisca si se amesteca cu untul de arahide indulcit.
                   Se desface rulada,se dezlipeste hartia de copt si se umple cu crema obtinuta. Se lasa putin pentru a imbraca si la exterior rulada. 
                    Se da la rece cateva ore,apoi se portioneaza in vederea servirii.



             

duminică, 21 februarie 2021

Varza a la Cluj






                          Varza a la Cluj este o reteta saseasca,nu prea are treaba cu Clujul. Este o mancare foarte consistenta, dar gustoasa. I se mai spne si "sarmale despaturate" pentru ca are exact aceleasi ingrediente ca sarmalele,doar ca nu se umplu foile de varza acra, ci se pun straturi alternative de varza tocata si carne cu orez. 
                          In reteta originala de varza a la Cluj ingredientele se gatesc separat,apoi se pun in straturi.Eu am preferat sa amestec carnea cu orezul calit si sa fac astfel straturile. Asa,se vor gati impreuna,iar gusturile si aromele se vor imbina,in mod placut.



                           Ingrediente:

                      1 kg carne tocata,200 gr orez,aprox.1 kg varza acra tocata marunt,1 ceapa,sare,piper,boia,cimbru,1 leg.marar verde,200 gr smantana, aprox.1 cana sos de rosii,cateva felii de sunca sau carnati afumati.

                      
                          Mod de preparare:

                     Varza se scoate din timp,se spala bine si se tine cateva ore in apa rece.
                     Ceapa se curata si se toaca marunt.Intr-o tigaie se pune un pic de ulei la incins si se caleste ceapa pana devine transparenta. Se adauga orezul spalat si se caleste impreuna cu ceapa,Se potriveste de sare si piper,se adauga boiaua si cimbrul.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Se amesteca cu carnea tocata si mararul tocat marunt.
                      In tava in care se va monta mancarea ( tava de friptura sau vas yena) se pun pe fund cateva felii de sunca sau carnati afumati. Peste acestia se intinde cam o treime din varza tocata,scursa bine de apa.Aceasta se acopera cu jumatate din carnea tocata. Deasupra se toarna jumatate din sosul de rosii.Se repeta iar straturile:1/3 varza tocata,carne,sos de rosii,iar deasupra se acopera cu restul de  varza tocata.
                     Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se da o ora la cuptor la foc mic. Dupa o ora,se scoate si se ia folia jos. Se toarna smantana deasupra,se intinde pe toata suprafata si se mai da la cuptor pana incepe sa se rumeneasca . 
                     Se serveste calda.



miercuri, 10 februarie 2021

Tiramisu cu frisca

 



                       Este o prajitura cu piscoturi inmuiate in cafea,iar crema e cu mascarpone si frisca. In reteta originala de Tiramisu nu e pravazuta frisca.Modul de lucru e acelasi,doar ca,in loc de albusuri,la crema am folosit frisca. Aveti aici reteta de  Tiramisu original . Oricum,este o prajitura delicioasa,ce merita incercata.





                          Ingrediente :

                   1 pachet mare de piscoturi (500 gr), 6 oua,800 ml frisca,6 ling zahar,zahar vanilat,1 vf.sare,aprox.300 ml cafea,500 gr mascarpone,1 plic gelatina, 2-3 ling cacao


                      Mod de preparare:

                  Mai intai se prepara cafeaua,pentru a avea timp sa se raceasca.Se face o cafea tare,concentrata si indulcita. Se lasa sa se raceasca.
                  Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
                  Albusurile se separa de galbenusuri.Se folosesc galbenusurile,care freaca cu un praf de sare,apoi se adauga zaharul si vanilia.Cand zaharul s-a topit,se adauga crema de mascarpone si se omogenizeaza.Se incorporeaza gelatina si ,la urma,frisca batuta.
                  Piscoturile se inmoaie in cafea si se aranjeaza pe un platou. Nu trebuie sa fie foarte imbibate  in cafea pentru ca se vor inmuia prea tare. Peste piscoturi se pune jumatate din crema,se mai pune un rand de piscoturi si iar crema.Deasupra se pudreaza din belsug cu cacao.
                  Se da la frigider cateva ore sau de seara pana a doua zi.
                  Se serveste cu mare pofta.