Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 2 iunie 2021

Dulce de leche rapid

 




                          Dulce de leche sau dulceata de lapte este,de fapt,un caramel gros, obtinut din lapte si zahar. Metoda traditionala consta in fierberea laptelui cu zahar pana acesta se caramelizeaza si se obtine caramelul. O metoda mult mai rapida si mai usoara este obtinerea caramelului din lapte condensat la conserva. Laptele este amestecat deja cu zaharul,nu trebuie decat pus la foc sa se obtina caramelul.
                           In acest sens,conserva de lapte condensat se inveleste intr-un prosop si se pune intr-o cratita cu apa,sa fiarba.Focul trebuie sa fie foarte mic.Apa nu trebuie sa acopere conserva,dar sa fie pana la marginea ei. Se tine astfel,doua ore de cand incepe sa clocoteasca.Se obtine un caramel ca cel din imagine.



                           Este cremos,ideal de folosit la creme,glazuri sau alte dulciuri. Daca se doreste o compozitie mai tare,se tine inca o ora laptele la foc.
                          Se pastreaza multe saptamani la frigider.

sâmbătă, 8 mai 2021

Ciorba de porc cu smantana si leustean

 




                         O reteta simpla de ciorba taraneasca din carne de porc cu cat mai multe si diversificate zarzavaturi si dreasa cu smantana. Nu orice smantana,am folosit frisca neindulcita La Dorna. Ei da, am folosit-o si la preparate sarate,nu numai dulci. Este grasa,neindulcita si am dres cu ea ciorba de porc cu leustean.De aceea se numeste frisca La Dorna si " fericire pura". O poti folosi cu succes la orice preparat pe care vrei sa-l gatesti familiei si prietenilor. Frisca La Dorna este ideala atunci cand vrei sa impresionezi cu un preparat de tinut minte.Este obtinuta din cel mai bun lapte,100% natural,fara conservanti.




                          Ingrediente:

                     500 gr carne de porc ( pulpa si cateva coaste), 3 morcovi,1 ceapa,2 radacini patrunjel,1 telina mica,1 pastarnac,1 ardei gras rosu,2-3 cartofi,1 leg,patrunjel verde,1 leg.leustean,sare,piper, un pumn de mazare verde,zeama de lamaie,200 ml frisca neindulcita La Dorna,1 galbenus


                          Mod de preparare:

                     Se pot pune orice fel de legume proaspete sau congelate: conopida,fasole verde,rosii sau bulion,gulii
                      Carnea se taie cuburi si se pune la foc in apa cu sare. Se spumeaza cand e cazul,astfel ca zeama sa ramana limpede. Cat fierbe carnea ( aprox.1h) se curata si se toaca zarzavatul. Radacinoasele se toaca cuburi cat mai egale,ceapa si ardeiul la fel,iar cartofii,cuburi mai mari. Se pun in oala cu carne in functie de timpul de fierbere a fiecaruia. Morcovii,patrunjelul,pastarnacul,telina se pun primele,apoi ceapa si ardeiul. Dupa vreo jumatate de ora se adauga si cartofii.
                      Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic.Mazarea verde se pune la urma,cand e aproape gata ciorba. Se acreste,dupa gust,cu zeama de lamaie. Cui ii place poate s-o acreasca si cu otet.
                      Patrunjelul verde si leusteanul se toaca marunt si se presara deasupra inainte de a opri focul. Smantana La Dorna se bate cu galbenusul de ou. Se adauga 2-3 polonice de ciorba peste mix si se amesteca bine. Se toarna totul in oala cu ciorba.
                     Se serveste fierbinte,cu ardei iuti langa.


           

miercuri, 5 mai 2021

Karpatika cu branza dulce,afine si frisca

 




                            M-a incantat enorm de mult reteta lui chef Nicolae Tomescu  si am zis ca musai s-o fac. Doar ca am personalizat putin reteta. Am lasat doar o foaie de ecler,iar in crema de branza cu afine am pus frisca in loc de unt. Deasupra am acoperit cu un strat de frisca in locul celei de-a doua foi de ecler.
                            Cum sa nu fac crema cu frisca,cand La Dorna mi-a oferit frisca sa neindulcita,obtinuta din lapte ecologic romanesc, fara conservanti.Are o savoare deosebita si un gust nemaipomenit. Se bate bine,astfel ca poate fi folosita ca baza pentru creme sau ca decor la torturi. Eu am folosit-o si mi-am impresionat familia si prietenii cu acest desert de vis.Nu degeaba frisca La Dorna este numita si " fericire pura".



                           Ingrediente:

                 Foaie de ecler : 5 oua,150 gr unt,150 ml apa,150 ml lapte,un vf sare, 150 gr faina
                 Crema de branza : 600 gr branza dulce,500 ml frisca neindulcita La Dorna, 1 borcan de 400 gr cu afine,8 ling zahar pudra,zahar vanilat,coaja de lamaie
                 Deasupra : 500 ml frisca neindulcita La Dorna, 4 ling zahar pudra.


                          Mod de preparare:

                   Mai intai se face foaia de ecler de la baza prajiturii.
                   Intr-o craticioara de pune la fiert apa,laptele,sarea si untul.Se lasa sa fiarba pana incepe sa clocoteasca. In acest moment se adauga faina,toata deodata. Se amesteca energic sa nu faca cocoloase si sa se incorporeze cat mai bine.Se mai lasa 2- 3 min ,apoi se ia de pe foc si se lasa sa se racoresca.
                   Se adauga ouale,pe rand.Nu se pune un ou pana ce precedentul nu e incorporat in aluat.Se amesteca bine,sa se obtina un aluat omogen.
                     Se unge o tava cu ulei si se rastoarna aluatul. Cu ajutorul unei linguri se intinde uniform aluatul. Se da la cuptor si se coace pana ce devine brun-auriu si bine uscat. Blatul va fi incretit.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
                     In acest timp se pregateste crema.Branza se mixeaza cu 4 ling zahar pudra,zahar vanilat  si coaja de lamaie. Frisca,rece, se mixeaza si cand incepe sa se intareasca,se adauga 4 ling.zahar pudra. Se bate in continuare pana devine ferma. Am explicat aici,pe larg, cum se bate frisca naturala. Frisca astfel obtinuta se amesteca cu branza.La urma se adauga afinele.Crema astfel obtinuta se intinde peste foaia de ecler. Se bate la fel si restul de frisca si se pune peste crema de branza. Se da totul la rece cateva ore,apoi se portioneaza.






Mancare de linte

 




                         Nu am gatit pana acum linte si imi pare rau pentru ca nu am stiut ce am pierdut. Pe langa faptul ca e foarte sanatoasa,e foarte gustoasa si satioasa. Seamana putin la gust cu fasolea uscata,dar e mult mai buna. Eu am facut o mancare de post,fara carne,dar merge prefect si cu un pic de afumatura.




                              Ingrediente:

                         500 gr linte, 2 morcovi,1 ceapa,3-4 catei de usturoi, 0,5 l pasta de rosii,1 ardei rosu,sare,piper,boia,chimen


                             Mod de preparare:

                       Lintea se spala in mai multe ape,se scurge si se pune la fiert in apa cu sare.Apa trebuie sa acopere bine lintea pentru ca se umfla.
                        Credeam ca timpul de fierbere este mai mare,ca la fasole,si de aceea am pus-o la fiert separat. In 15 min.e fiarta,deci se poate gati odata cu restul ingredientelor.
                        Zarzavatul se curata si se taie rondele.Ceapa si usturoiul se toaca marunt. 
                        Intr-o cratita se incing 2 ling ulei.Se adauga,pe rand,ceapa,morcovii,ardeiul si se calesc pana devin sticloase.Se stinge totul cu o cana de apa. Se potriveste de sare,piper si se codimenteaza cu chimen si boia. Se lasa sa fiarba totul la foc mic,pana legumele sunt fierte. Se adauga pasta de rosii si usturoiul pisat si se lasa sa mai fiarba putin. La urma,se adauga lintea scursa de apa. Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se stinge focul si se acopera cu un capac.
                         Nu conteaza daca e mai zemoasa,pentu ca lintea va absorbi din zeama. Se lasa sa stea astfel cateva minute,apoi se serveste.
                         Se poate servi alaturi de carnati prajiti sau ca atare. E delicioasa si rece.

miercuri, 28 aprilie 2021

Cum se bate frisca naturala ?

 


                           Majoritatea a batut smantana naturala pentru frisca si i s-a facut unt. De aceea, multi se feresc de ea si prefera smantana vegetala care e deja indulcita,aromata si se bate mult mai usor.
                            Smantana este de doua feluri: smantana fermentata,un pic acrisoara si mai groasa ce se foloseste la mancaruri sau anumite deserturi.Smantana dulce este lichida si are continut ridicat de grasime. Din ea se face fisca sau untul.Mai este si smantana pentru gatit,care e tot dulce,dar nu are atata grasime.
                            Eu am primit de la La Dorna smantana pentru frisca,neindulcita.


                            Este produsa din lapte ecologic romanesc de la fermele bio de la noi. Este denumita si 'fericire pura" pentru ca e nelipsita din delicioasele deserturi pregatite familiei si prietenilor. Este o adevarata sursa de inspiratie in bucatarie.
                            Pentru a pregati un desert savuros cu frisca La Dorna,trebuie batuta corect.

                            Prima conditie e ca frisca sa fie foarte rece,de la frigider, pentru a se bate mai usor. E recomandat sa se raceasca si paleta si bolul mixerului cu care se bate.
                            Se bate intai la viteza mica,pentru ca,fiind lichida,stropeste foarte tare. Pe masura ce incepe sa se ingroase,se mareste viteza. In acest moment se adauga si zaharul pudra. Cantitatea difera in functie de reteta sau cat de dulce doriti frisca.La fel,daca e nevoie se adauga si vanilie.Se mai mixeaza pana se omogenizeaza si se intareste ,devenind ferma si densa.Atentie,fiti cu ochii pe ea,sa nu se faca unt!
                            Se foloseste ca baza la creme,mousseuri, pentru decorarea deserturilor sau la salatele de fructe.