Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 31 iulie 2021

Pulled pork

 




                           Pulled pork este o friptura din spata de porc ,foarte foarte frageda, care, cand e gata,e rupta bucati. Nu taiata,ci rupta. Este o friptura specifica Statelor Unite,din care se face sandwich,alaturi de salate si sosuri asezonate.




                              Ingrediente:

                      1kg spata de porc, sare,piper,chimen,cimbru,usturoi granule, boia dulce afumata, 2 cepe mici,2 ardei mici,2 rosii,1 capatana usturoi
                      Sos barbeque: 500 ml pasta de rosii,1 ceapa,4 catei de usturoi,2 ling ulei de masline,1 crenguta cimbru,2-3 foi de dafin, 1 lg,chimen,4 ling zahar, 100 ml otet balsamic, 2 lg boia afumata,1 lg boia iute,sare,piper


                             Mod de preparare:

                      Ceapa se curata si se taie julien,ardeii se taie fasii,usturoiul se toaca marunt ,iar rosiile se taie  felii subtiri. Se pun toate intr-un vas de yena. Restul condimentelor se amesteca bine si se freaca carnea cu ele. E bine ca acest lucru sa se faca cu cateva ore mai repede,pentru a patrunde aromele in carne. Se pune carnea peste legumele din vas si se acopera cu capac sau folie de aluminiu. Se da toul la cuptor pentru doua ore. 
                        In acest timp se prepara sosul barbeque. Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in uleiul incins pana se inmoaie.Se stinge cu sucul de rosii. Se adauga restul ingredientelor si se lasa sa fiarba pana scade si se ingroasa,capatand consistenta unui sos. Se lasa sa se racoresca si se trece totul prin sita. 
                        Dupa doua ore,se scoate carnea din cuptor si se unge cu sosul preparat. Se toarna restul in tava si se da ,din nou,la cuptor,de data acesta descoperita. Se mai tine inca o ora,timp in care,carnea  se unge din cand in cand  cu sosul din tava.
                        Cand e gata,se scoate carnea din cuptor si,cu ajutorul a doua furculite, se rup fasii de carne,franjurand astfel toata bucata. Se amesteca cu sosul din tava si se poate servi.
                         Se folosesc chifle pentru burgeri.Se taie in doua, partea de la baza se unge cu un pic de ketchup peste care se pune o salata la alegere ( de varza,de exemplu). Se pun fasiile de carne si se ung cu un sos la fel,la alegere sau mustar picant,dulceata de ardei iuti, dulceata de ceapa,optiunile sunt multiple,dupa gustul fiecaruia. Se acopera totul cu a doua jumatate de chifla si se serveste.
                      

duminică, 25 iulie 2021

Omleta cu dovlecei si mozzarella

 



                             Este o cina delicioasa, gustarea de dimineata ideala,dar merge perfect si la pachet. Se pregateste usor si repede si  e foarte gustoasa. Este omleta ideala de vara.



                         Ingrediente:

                     1 dovlecel, 4 oua, 2 felii mozzarella, sare,piper,cateva fire de marar verde, 100 ml lapte.

                        
                          Mod de preparare:

                  Dovlecelul se spala si se curata partial de coaja,in stil zebra. Se da pe razatoare si se lasa la scurs intr-o sita. Inainte de folosire se strange in mana pentru a se scurge zeama ramasa.
                   Intr-o tigaie se incinge o ling de ulei. Se adauga dovlecelul si se caleste cateva minute,pana nu mai ramane nici un pic de apa in tigaie. Se adauga mararul tocat marunt.
                   Ouale se bat cu laptele si se potriveste de sare si piper. Se toarna totul peste dovlecelul din tigaie si se amesteaca. 
                   Deasupra se rade mozzarella si se lasa sa se coaca omleta.
                   Se serveste cu salata asortata de rosii,ardei,castraveti.






Prajitura cu banane si unt de arahide

 


                      

                                 Este modul ideal de a folosi bananele prea coapte. Este o prajitura foarte aromata,dulce,umeda,cu o savoare deosebita. Se face usor si repede si se consuma  si mai repede. Este ideala langa o ceasca de cafea,dar e si un minunat desert de weekend.



                                   
                                Ingrediente:

                           4 oua,100 gr zahar,270 gr faina,240 gr unt de arahide,1 praf de copt,100 gr nuci tocate ( optional), 4 banane + 2 banane pentru deasupra


                               Mod de preparare:

                        Ouale se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul. 
                        Bananele se paseaza cu un blender.Pireul obtinut se amesteca cu untul de arahide,moale.
                        Compozitia obtinuta se adauga la mixul de oua si se amesteca bine.
                        Cu o lingura se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si nucile,daca e cazul.
                        Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. Doua banane se taie felii si se aranjeaza deasupra. Se da totul la cuptorul dinainte incins. Se coace pana trece proba scobitorii.



                         Se scoate si se lasa sa se raceasca.
                         Se portioneaza si se serveste cu multa pofta.







 

                              

Vinete alla parmigiana

 




                          Parmigiana di melanzane sau vinete cu parmezan, o reteta italiana in care vinetele sunt puse in valoare de sosul de rosii, mozzarella si parmezan. Este o mancare de vara de origine italiana foarte gustoasa si savuroasa.




                           Ingrediente:

                      1- 1,5 kg vinete (3-4 buc.), 500 ml pasta de rosii, 3-4 catei de usturoi,400 gr mozzarella,200 gr parmezan.cateva frunze de busuioc,sare,piper,ulei de masline

                            Mod de preparare:

                      Vinetele se taie pe lung in felii subtiri,se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. 
                       In acest timp se prepara sosul de rosii. Se pune la incins uleiul de masline si se adauga usturoiul tocat marunt. Se caleste putin,apoi se stinge cu sosul de rosii. Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba pana scade si devine cremos. Se adauga busuiocul tocat marunt,se mai lasa sa dea cateva clocote si se stinge focul.
                        Vinetele se sterg cu servete absorbante si se prajesc. Se pot  tavali prin faina si apoi praji in ulei sau doar unse cu putin ulei si prajite la gratar sau in tigaie de teflon,fara ulei. La fel,se pot da la cuptor cateva minute. Se pot folosi si vinetele crude,gustul final e acelasi.
                        Se unge fundul uni vas de yena cu sosul de rosii,apoi se arnjeaza un strat de vinete. Deasupra se rade mozzarella si se presara  parmezan. Se continua cu randuri alternative de sos,vinete,mozzarella.Deasupra,ultimul strat se pun vinete.Se acopera cu sos de rosii si parmezan ras. Deci se inverseaza straturile la ultimul rand.
                          Se da la cuptorul incins 40-45 min. Parmezanul de deasupra se va topi si se va rumeni frumos.
                          Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoresca putin. Se portioneaza si se serveste. Sunt la fel de gustoase si reci.



                       PS. In loc de mozzarella se poate folosi un cascaval din lapte de vaca sau orice alta branza care se topeste frumos.
                              Vinetele se pot taia si rondele.
                              O mancare la fel de gustoasa iese daca se inlocuiesc vinetele cu dovlecei.

duminică, 18 iulie 2021

Smoothie de pepene rosu si lapte de ovaz Naturli

 



                             Pepenele rosu este un fruct cu multe beneficii pentru sanatate. Nu este numai un desert savuros si racoritor,ci si o sursa bogata de vitamine si minerale. Pe langa asta, are putine calorii si nu ingrasa. Avand continut ridicat de apa,o felie de pepene rosu este echivalentul unui pahar de suc.
                              Astfel,un smoothie racoritor este binevenit intr-o zi caniculara de vara. Mai ales cand e preparat cu bautura de ovaz cu aroma de vanilie de la Naturli. Este o bautura organica,100 % pe baza de plante,bio,fara ingrediente de origine animala,cu un gust excelent. Este bautura ideala pentru un smoothie hranitor,savuros si racoros.



                           Ingrediente:

                     400-500 gr pepene rosu, 250 ml lapte de ovaz Naturli,cateva frunze de menta

                          Mod de preparare:

                    Pepenele se curata de coaja si de samburi,se taie cuburi si se da la rece.Se tine pana incepe sa inghete.In acest moment se pune in blender impreuna cu laptele si se mixeaza pana cand lichidul capata o consistenta cremoasa.Se adauga frunzele de menta si se mai mixeaza putin.
                     Se toarna in pahare si se serveste imediat.
                      La acest preparat nu trebuie alti indulcitori sau arome,pentru ca laptele de soia Naturli e destul de dulce si are o aroma placuta de vanilie ce da un plus de savoare smoothie - ului.