Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 16 ianuarie 2023

Salata de oua

 




                      Cand raman mai multe oua fierte putem face aceasta minunata salata simpla si rapida. Putem chiar sa fierbem cateva oua, special pentru a o face. In acest caz, 1-2 oua se fierb moi, pentru a le turna peste restul, ca un dressing. Este foarte gustoasa si merita s-o incercati.


 
                         Ingrediente:

                   6-8 oua, un pic de ulei de masline, sare, piper, cateva fire de patrunjel verde.

                     Mod de preparare:

                Ouale se pun la fiert in apa. Doua din ele se scot dupa 4 min., pentru a ramane moi. Restul se lasa 10 - 15 min. pentru a fi tari. Dupa acest timp se iau de pe foc si se pun direct sub jet de apa rece. In acest fel se va intrerupe brusc gatirea oualor si astfel se vor curata mult mai usor.
                Dupa curatare se taie felii si se pun intr-un bol. Deasupra se rastoarna cele doua oua moi. Galbenusul moale va fi ca o crema ce va cuprinde celelalte felii de ou. Se stropeste cu putin ulei de masline si se potriveste de sare si piper. Se amesteca totul bine si se presara deasupra patrunjel verde tocat.
                Se serveste cu felii de paine moale.



joi, 12 ianuarie 2023

Baigli cu nuca sau mac

 



                          Baigli sau cozonac unguresc cu nuca sau cu mac este o rulada din aluat fraged cu drojdie, umpluta generos cu nuca sau mac. Umplutura trebuie sa fie la fel de groasa ca foaia de aluat. Desi are origini evreiesti,i se spune cozonac unguresc. Intr-adevar, ungurii sunt specialistii in pregatirea acestui cozonac.
                      Desi contine drojdie, aluatul e unul fraged pentru ca are in compozitie grasime. In plus, nu se lasa la dospit ca aluatul de cozonac, ci se tine cat mai mult la rece.




                        Ingrediente:

                 Aluat: 500 gr faina, 170 gr unt, 50 gr untura, 50 gr drojdie, 2 galbenusuri, 100 ml lapte, 100 gr + 1 ling. zahar, 1 vf. sare, 1 zahar vanilat, coaja de lamaie.
                Umplutura : 350 gr nuca, 250 gr zahar, 200 ml lapte, coaja de lamaie
                                    350 gr mac, 250 gr zahar, 200 ml lapte, coaja de lamaie, vanilie
                1 galbenus pentru uns deasupra


                        Mod de preparare:

                 Drojdia se freaca cu lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele si se amesteca. Restul ingredienteleor se pun intr-un bol si se adauga laptele cu drojdia. Se framanta un aluat care se tine la frigider pana a doua zi. 
                 Aluatul racit se imparte in patru si se intind patru foi subtiri, cat mai subtiri.
                 Pentru umplutura, se macina nuca si macul. Se pune la fiert laptele cu zaharul. Se fierbe pana s-a topit tot zaharul si se adauga aromele. Se ia de pe foc si se opareste nuca, respectiv macul. 
                 Pastele obtinute se impart in doua si se intind pe foile intinse. Se ruleaza lejer si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se inteapa din loc in loc cu o scobitoare si se dau la rece 20 min. 
                 Se scot, se ung cu galbenus de ou si se dau la cuptorul dinainte incins. Se tin aprox. 50 min. Sunt gata cand sunt frumos crescute si au coaja marmorata.
                  Se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii. Sunt foarte fragede si au umplutura multa,  cremoasa si dulce.




Salata de cruditati

 



                         Este generic numita salata de cruditati pentru ca e facuta din legume pe care, de obicei, se consuma fierte. Practic, se pot folosi orice legume va plac sa le consumati crude.  Este o salata plina de culoare, vitamine, minerale. Are un gust minunat si e binevenita dupa atatea mese pline de carne si maioneze.
                       Si nu numai acum, dupa sarbatori e binevenita aceasta salata de cruditati. Oricand, e o minunata gustare de post ce se pregateste usor si repede.
                        



                            Ingrediente:

                   1 sfecla rosie medie, 1 mar mare, 1 telina potrivita, sare, piper, ulei de masline.


                        Mod de preparare:

                 Telina, marul si sfecla rosie se spala si se curata de coaja. Daca aveti mere din gradina proprie, puteti sa lasati coaja. Se dau toate pe razatoarea mare. Se potriveste de sare si piper si se stropeste cu putin ulei de masline. Se amesteca totul bine si se da la rece o ora.
                Se serveste cu multa pofta. 
                Poate fi garnitura perfecta la o friptura, dar e minunata servita ea ca atare.



           

joi, 29 decembrie 2022

Ciolan presat de casa

 



                   Ciolanul presat de casa este ideal sa se consume ca aperitv sau gustare, merge perfect la sandvisuri sau feliat pe platourile de aperitive pe mesele de sarbatori.
                   Se obtine prin fierberea ciolanului de porc. Fara gelatina sau alti aditivi, fara coloranti sau conservanti. Nu necesita o tehnologie speciala, trebuie doar rabdare ca ciolanul sa fiarba incet, pana se desprinde carnea de pe os.
                   Aspectul te trimite cu gandul la toba, iar modul de preparare, la racituri. Este undeva intre aceste doua preparate.
                     Se poate pregeti din ciolan proaspat de porc sau afumat. In cazul celui din urma, timpul de fierbere va fi mai mic.




                       Ingrediente:

                  1 ciolan de porc mai mare ( pana in 2 kg), 1 ceapa, 2 morcovi, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita boabe de piper, 3-4 catei de usturoi, sare, piper.


                        Mod de preparare:

                Ciolanul se pune intr-o oala mare impreuna cu ceapa, morcovii, foile de dafin, sarea si piperul boabe. Se toarna apa cat sa fie bine acoperit. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se reduce focul. Se ia spuma formata deasupra si se lasa astfel sa fiarba incet. 
                  Dupa aproximativ 4 ore, cand carnea se desprinde usor de pe os, se ia de pe foc. Se scoate ciolanul si se dezoseaza. Carnea se taie fasii si, daca e nevoie, se adauga sare,piper si usturoiul zdrobit. Se amesteca totul bine. 
                  Se pregateste o sticla de plastic de 2-2,5l taind partea ingustata. Carnea obtinuta se pune in sticla presand bine fiecare strat. Deasupra se toarna o parte din zeama in care a fiert ciolanul. Nu multa, atat cat sa completeze golurile dintre bucatile de carne, iar fasiile sa fie lipite intre ele. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider. 
                   Cu succes, in locul sticlei, se pot folosi tavite de chec sau orice alta forma aveti la indemana.
                    A doua zi se indeparteaza folia si se taie pe lungime sticla de plastic. Va ramane o rulada cilindrica ce se poate felia cu usurinta. Se pastreaza la rece.

miercuri, 28 decembrie 2022

Legume la cuptor

 



                     Si iarna sunt legume pentru a le gati la cuptor. Nu e o varietate asa mare,ca vara, dar totusi, avem de unde alege. Eu am laes radacinoase pentru ca au acelasi timp de coacere si le-am bagat pe toate, odata. Sunt delicioase ca cina, intr-o seara de post, dar si ca garnitura langa o friptura suculenta.



                  Ingrediente:

            1 ceapa mare, 1 sfecla rosie, 2 morcovi mari, 3-4 cartofi, sare, piper, ulei de masline, rozmarin, usturoi granule


                  Mod de preparare:

             Legumele se curata si se spala bine, apoi se taie cuburi cat mai egale. Este important ca bucatile sa fie cat mai egale, pentru a se putea coace uniform. 
              Se pun intr-o tava mare, cu peretii mici pentru a nu retine umiditatea. Se intind intr-un singur strat, cat mai uniform. 
             Se presara cu sare, piper, rozmarin, usturoi granulat, se adauga uleiul si se da la cuptor. 
            Din 15 in 15 min se scoate tava si se amesteca legumele ca sa se coaca pe toate partile. Cand sunt gata se scot si se servesc.
            Sunt delicioase calde, dar si reci. Se pot servi ca atare sau ca garnitura langa o friptura.

            Legumele se pot pune pe sortimente, ca in poza de prezentare, sau se pot amesteca. Rezultatul va fi aceleasi legume aromate si crocante.