Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 16 august 2023

Prajitura in dungi

 




                        Este o minunata prajitura cu trei foi diferite, unite de o crema vanilata. Deasupra troneaza o generoasa glazura de ciocolata. Este un minunat desert de sarbatoare, dar si de weekend.
                         M-am inspirat de pe Miremirc, doar ca am personalizat putin reteta. Sper sa nu se supere.



                         Ingrediente:

                  Blat mac : 1 ou, 5 ling zahar, 150 gr smantana, 5 ling. faina, 1 praf de copt, 5 ling mac.
                  Blat nuca: 1 ou, 5 ling zahar,150 gr smantana, 5 ling faina, 1 praf de copt, 5 ling nuci macinate.
                  Blat cacao: 1 ou, 5 ling zahar,150 gr smantana, 1 praf de copt, 4 ling faina, 2 ling cacao.
                  Crema: 500 ml lapte, 200 gr zahar, 1 plic budinca de vanilie, 300 ml smantana pentru frisca.
                   Glazura: 150gr ciocolata, 3 ling lapte, 1,5 ling unt.

                      Mod de preparare:

                Mai intai se fac foile. Pentru blatul cu mac, se mixeaza oul cu zaharul, se adauga smantana, praful de copt stins cu zeama de lamaie, apoi faina amestecata cu macul.
                Se coace in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preancalzit, aprox. 20 min.
                Pentru blatul cu nuca, acelasi procedeu: se mixeaza oul cu zaharul, se adauga smantana, praful de copt stins cu zeama de lamaie si, la urma, faina amestecata cu nuca. Se coace la fel, 20 min. 
                 La fel si pentru  blatul cu cacao, se bate oul cu zaharul, se adauga smantana si praful de copt stins cu zeama de lamaie. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa. Se coace 20 min. in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins dinainte.
                Pentru crema, se fierbe budinca de vanilie cu zaharul si laptele pana se ingroasa, ca o smantana. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu frisca batuta.
               Crema astfel obtinuta se imparte in doua. Jumatate se intinde pe foaia cu mac, care va fi la baza prajiturii. Peste ea se pune foaia cu cacao si se intinde restul de crema. Se acopera cu foaia cu nuca si se toarna glazura.
                Aceasta se obtine topind pe foc ciocolata cu laptele si untul.
               Se da totul la rece cateva ore, apoi se poate portiona si servi.






                   

Crispy de pui - Crispy strips

 


                     
                     Piept de pui moale si suculent intr-o crusta crocanta, ce nu se inmoaie nici dupa racire. Un crispy ca la KFS, fara ingrediente secrete, doar cu ce avem in camara.



                            Ingrediente:

                    1 kg piept de pui dezosat, 1 lingurita usturoi pudra, sare, piper, 2 oua, 200 gr faina, 200gr pesmet auriu.


                         Mod de preparare:

                 Pieptul de pui se usuca bine cu servete absorbante, apoi se taie fasii potrivite. Se pun bucatile de piept de pui intr-un vas, impreuna cu condimentele. Se amesteca totul bine, astfel ca condimentele sa fie repartizate uniform, pe toate bucatile de piept de pui. Se acopera cu o folie si se lasa astfel, la frigider, cateva ore sau pana a doua zi.
                Pieptul de pui se scoate din frigider cu cel putin o ora inainte de a-l pregati. 
                Bucatile de piept de pui se amesteca cu faina apoi se dau prin ou, astfel ca fiecare bucata de carne sa fie bine acoperita pe toate partile. La urma se dau prin pesmet. 
                Dupa preferinta, se poate folosi pesmet normal, din paine sau fulgi de porumb zdrobiti.
                Intr-o tigaie se incinge bine uleiul si se prajesc bucatile de carne la foc mare. Se scot pe servete absorbante pentru a elimina surplusul de grasime.
                Se servesc calde, alaturi de sosul preferat.

Felii aperitiv cu branza si arahide

 



                             Este un delicios apritiv pe care l-am gasit pe Culorile din farfurie. Mi s-au parut foarte aspectuoase si am decis sa le fac. Intr-adevar, au avut un adevarat succes. Pe langa faptul ca sunt foarte aspectuoase, sunt si delicioase. Ingredientul vedeta sunt arahidele sarate, care ii dau o savoare deosebita si fac dein ele aperitivul perfect.


                       Ingrediente:

                Blat:  6oua, 6 ling ulei, 3 ling samantana, 6 ling faina, 1 praf de copt, sare, 50 gr arahide sarate.
                Crema: 500 gr crema de branza, 100 gr arahide sarate, 1 leg. marar verde, 1 plic gelatina ( optional)


                     Mod de preparare:

                Mai intai se face blatul. Pentru asta, se separa ouale. Cele 6 galbenusuri se freaca cu sare, ulei, apoi se adauga smantana. La urma, se adauga faina si praful de copt.
                Albusurile se bat spuma tare, cu un pic de sare. Crema de galbenusuri se incorporeaza in albusuri incet, cu miscari lente. La urma, se adauga arahidele tocate grosier.
                 Compozitia se toarna intr-o tava mare ( 28X40 cm), tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins in prealabil pentru 15-20 min. Cand e gata, se scoate si se lasa la racit.
                  Intre timp, ne ocupam de crema. Crema de branza se amaesteca cu arahidele tocate grosier si cu mararul verde tocat marunt. Daca e nevoie, se mai adauga un pic de sare si piper.
                    Daca crema de branza e mai subtire, se adauga un plic de gelatina hidratat in apa rece si apoi incalzit.
                     Cu aceasta crema se unge blatul racit. Deasupra se presara arahide tocate grosier.
                     Se da la rece cateva ore, apoi se portioneaza.



duminică, 23 iulie 2023

Cheesecake cu dulce de leche si caramel sarat

 




                      Pe canicula asta, un desert fara coacere este perfect. Pe langa faptul ca nu se face caldura in bucatarie, preparatul se serveste rece, deci e o placere. Placerea e si mai mare cand savurezi aroma de dulce de leche si cea de caramel sarat. In plus, se face usor si repede. E mai mare timpul de asteptatre pentru racirea acestui cheesecake cu dulce de leche si caramel sarat. Dar merita asteptarea, asa ca, la treaba!




                         Ingrediente:

                   Baza:  500 gr biscuiti, 200 gr unt
                   Crema: 1kg crema de branza, 800 ml smantana pentru frisca, 2 plicuri gelatina, 100 ml lapte, 350 gr dulce de leche obtinut din o conserva de 370ml lapte condensat
                   Caramel sarat: 200 gr zahar, 200 ml frisca, 100 gr unt 80% grasime, 1/2 lingurita sare.


                           Mod de preparare:

                 Biscuitii se macina sau se piseaza marunt si se amesteca cu untul topit pana se formeaza o compozitie nisipoasa.
                 Pe un platou se pune inelul unei forme de tort cu diametrul de 26 cm. In interiorul formei se intinde compozitia de biscuiti cat mai uniform. Se taseaza bine cu un pahar si se da la rece.
                 Se poate folosi orice crema de branza va place. Eu am folosit Pilos, pentru ca e foarte cremoasa si bine scursa. In plus, are un gust deosebit.
                 Pentru a obtine dulceata de lapte, se pune la fiert, la Bain Marie, conserva de lapte condensat. Am explicat  aici , pe indelete, cum se obtine dulce de leche.
                 Crema de branza se amesteca cu dulce de leche pana la omogenizare. Laptele se incalzeste usor si se dizolva in el gelatina hidratata. Se adauga totul in crema de branza si dulce de leche. 
                  Se bate frisca si se amesteca cu compozitia obtinuta. Se toarna totul peste biscuitii de pe platou, in interiorul inelului. Se da totul la rece, pana a doua zi.
                  Sosul de caramel sarat se pregateste in aceeasi zi, pentru a se raci pana a doua zi. 
                  Se incinge o cratita si se pune zaharul la caramelizat. Cand capata o culoare bruna, se adauga untul si se amesteca bine. Frisca se incalzeste si se toarna peste caramelul cu unt. Atentie, compozitia se va umfla. Se adauga sarea si se lasa inca 5 min. sa mai fiarba. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. 
                   A doua zi se scoate inelul  si se toarna deasupra sosul sarat de caramel.
                   Se mai da un pic la rece, apoi se poate servi.




                   

                          

sâmbătă, 15 iulie 2023

Paste cu carne tocata din carnati

 





                          Este ideia unei cine rapide, gustoasa, inspirata din retetele lui  David Rocco. Se poate pregati cu carne tocata, caz in care se va condimeta carnea dupa gustul fiecaruia sau cu pasta de carnati, unde vom renunta la unele condimente, tinand cont ca e gata condimentata. Oricum, este o cina minunata, care se pregateste usor si repede.




                     Ingrediente:

                 500 gr paste, 500 gr carnati proaspeti, 0,5 ml suc de rosii, sare, piper, usturoi, busuioc


                     Mod de preparare:

                 Pastele se pun la fiert in apa cu sare, dupa instructiunile de pe ambalaj.  Carnea se scoate de pe intestine si se caleste in ulei incins. Se amesteca bine pana se desface toata. Se adauga pasta de rosii si se lasa sa fiarba la foc mic. Tinand cont de gustul carnii, se mai adauga, dupa nevoie, sare, piper, usturoi pisat, un pic de cimbru sau busuioc.
                  Dupa ce au fiert, pastele se scurg de apa si se rastoarna peste sosul din tigaie. Se amesteca totul bine, se presara parmezan ras deasupra si se servesc calde.