Am facut acest tort inspirandu-ma din Prajitura Trio. Adica, are o foaie de pandispan, una de bezea, crema de patiserie cu ness si un ganaj de ciocolata. O minunata combinatie, gusturi si texturi diferite, dar rezultatul final a fost ceva de vis.
Ingrediente:
Blat din pandispan: 8 oua, 8 ling zahar, 6 ling faina, 2 ling cacao
Blat de bezea: 8 albusuri, 8 ling zahar, 1 vf. sare, 1 ling. otet
Crema de ness : 8 galbenusuri, 8 ling. zahar, 4 ling. amidon, 500 ml lapte, 2 ling. ness, 300 ml. frisca.
Ganaj de ciocolata : 200 gr ciocolata amaruie, 200 ml. frisca, 200 ml. frisca
Mod de lucru:
Pentru pandispan, se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma, cu un vf. sare, pana se tin de paletele mixerului. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana rezulta o bezea ferma.
Se adauga galbenusurile, amestecand incet, apoi se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa, cu miscari lente.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. E gata cand trece proba scobitorii. Se scoate din tava si se lasa la racit.
In acest timp se pregateste bezeaua. Albusurile se bat spuma cu sarea pana se tin de paletele mixerului. Se adauga, in ploaie, zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet. Se adauga si lingura de otet, mixand in continuare. Trebuie sa rezulte o bezea lucioasa si ferma.
Se pune in aceeasi tava, tapetata cu hartie de copt, in care s-a copt si pandispanul si se da la cuptor. Se coace pana devina maronie deasupra. Se scoate din tava si se lasa la racit.
Crema se pregateste amestecand galbenusurile cu zaharul si cateva linguri de lapte din cei 500 ml. Amidonul se dilueaza cu restul de lapte, astfel incat sa nu formeze cocoloase. Galbenusurile cu zaharul si laptele se pun pe foc si, cand fierbe, se adauga amidonul diluat in lapte. Se fierbe totul, amestecand mereu, pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga cafeaua, amestecand bine sa se omogenizeze. Se lasa totul la racit.
Frisca se bate si se amesteca cu crema bine racita.
Ganajul e bine daca se face cu o zi inainte, sa aiba timp de racire suficient.
Frisca se pune pe foc si, cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati. Se amesteca totul bine pana se omogenizeaza, apoi se da la frigider.
A doua zi se scoate si se mixeaza crema pana se deschide la culoare si creste in volum. Se bat cei 200 ml frisca si se amesteca cu crema.
Pe blatul de pandispan se intinde crema de ness care se acopera cu foaia de bezea. Deasupra se pune ganajul de ciocolata.
Se decoreaza cu frisca batuta.