Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 4 noiembrie 2018

Gem de smochine





                      E primul an de cand smochinul nostru,tanar fiind, a rodit mai mult.Am mancat smochine pe saturate si am reusit sa fac un pic de gem.E minunat acest gem de smochine,mai ales ca am pus si un pic de lamaie si vanilie in el,smochinele nefiind foarte aromate.Ce mi-a placut cel mai mult la acest gem de smochine e faptul ca au ramas bucati de fructe intregi,ca la dulceata.Sper ca la anul sa fac si dulceata de smochine pentru ca e delicioasa.Din 1 kg de fructe,au iesit 4 borcane de 370 gr. cu gem de smochine.



                          Ingrediente:

                    1kg smochine,500 gr zahar,1 lamaie,1/2 baton de vanilie

                           Mod de preparare:

                    Smochinele se spala,se curata de codite si se taie in sferturi.Se adauga zaharul,si zeama de la jumatate de lamaie,se amesteca bine si se lasa sa stea pana a doua zi.Ele vor lasa zeama,in care vor fierbe.A doua zi se adauga lamaia taiata felii si vanilia si se pune la foc.



                  Din cand in cand se amesteca.Se fierbe pana cand gemul e bine legat.Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic cu capace si se tin in paturi,pana se racesc complet.
                 Se eticheteaza borcanele si se pun in camara.


Cornuri cu cascaval




                   Sunt minunate aceste cornuri cu cascaval,moi si pufoase.Merg de minune servite ca aperitiv sau ca gustare la micul dejun,dar si la pachet la scoala sau la serviciu.



                       Ingrediente:

                  1kg faina,600 ml lapte,50 gr drojdie,200 gr unt,2 oua,sare,1 lingurita zahar,450 gr cascaval,ou pentru uns.


                        Mod de preparare:

                  Drojdia se dizolva in laptele cald impreuna cu zaharul.Intr-un vas mare se pune faina,se adauga sarea si ouale,apoi untul topit si racit.Se adauga laptele cu drojdia si se framanta pana rezulta un aluat legat,uniform.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca.
                   Dupa ce si-a dublat volumul,se imparte in doua pentru a putea lucra mai usor cu el.Din o parte se intinde o foaie rotunda,subtire de 3-4 mm.Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se imparte cercul de aluat in sectoare de cerc cat mai egale.Pe partea lata a fecarei bucati de aluat se pune cascaval ras si se ruleaza strans,formand cornuletele.Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la cald 30 min.
                   Se ung cu ou batut,se presara putin cascaval ras deasupra si se dau la cuptorul dinainte incins.
                    Se tin 15-20 min.pana sunt frumos crescute si putin rumenite.Se scot si se lasa sa se raceasca.
                    Cu aluatul ramas se repeta operatiunile.



             

joi, 1 noiembrie 2018

Coliva






                         Coliva este un desert ritualic ce se face,de obicei,la inmormantari si parastase.Se face din grau sau arpacas, simbolizand corpul omului care se descompune pentru ca din el sa rasara viata vesnica la fel cum se descompune bobul de grau pentru a rasari un nou fir verde.Totodata,coliva reprezinta ofranda adusa zeilor.
                          Luat ca desert,este foarte dulce si aromat.De aceea eu pregatesc coliva doar ca simplu desert,nu in scopuri ritualice.Azi,de Ziua mortilor.o cana cu coliva data copiilor sau sarmanilor este bine primita,asa ca am adus aici reteta si modul de preparare.


                          Ingrediente:

                     1 kg arpacas,3l apa,o lingurita sare,600gr zahar ,500gr nuca,200 gr stafide,50 gr cacao,coaja de lamaie,esenta de rom,zahar vanilat


                          Mod de preparare:

                   Arpacasul se spala in mai multe ape,apoi se pune la fiert in apa cu sare.Se fierbe,mestecand din cand in cand sa nu se prinda.Cand boabele de arpacas pocnesc,adica infloresc,inseamna ca sunt fierte si se opreste focul.Se acopera cu un capac si se lasa asfel pana se raceste.Ideal  pana a doua zi.Va rezulta o compozitie cleioasa si foarte vartoasa care se  rastoarna intr-un vas mare.
                 Daca se face coliva cu grau,dupa ce a fiert,o parte din acesta se macina.
                 Se adauga zaharul,aromele,nuca macinata mai mare,stafidele si cacaoa.Se framanta totul foarte bine,cu mana.Compozitia trebuie sa fie omogena.
                    Se monteaza pe platouri mari,decorata cu bomboane colorate si nuca de cocos sau cacao si  in portii individuale,in pahare.Se da la rece pana in momentul servirii.


luni, 22 octombrie 2018

Clatite banatene






                   
                 Clatite banatene sau ca la Ana Lugojana sunt clatitele fine cu branza,scaldate in sos de vanilie si acoperite cu bezea caramelizata.Demult am dorit sa le fac si iata ca de-abia acuma am reusit.Nu a trebuit sa caut mult  reteta,am gasit-o explicata pas cu pas pe blogul unei banatene get-beget.Este vorba de doamna Laura Laurentiu,care a redat,pe scurt, si istoria acestor clatite.
                 Clatitele banatene au fost reprezentative in zilele de glorie a hanului Ana Lugojana, pe drumul ce leaga Lugojul de Faget.S-au raspandit repede in tot Banatul chiar daca stralucirea hanului a apus.
                 Se pot pregati portii individuale sau pe platou comun.Pentru o servire spectaculoasa,se pot flamba cu coniac.



                        Ingrediente:

                 Clatite: 500gr faina,300 ml lapte,apa minerala sau bere,2 oua,un vf sare,3 ling ulei sau unt topit,zahar vanilat.
                 Umplutura: 300gr branza de vaci,1 plic zahar vanilat,100gr zahar,coaja de lamaie,1 ou,optional stafide
                 Sos de vanilie: 6 galbenusuri,150gr zahar,1 plic zahar vanilat,300ml smantana dulce
                 Bezea:6 albusuri,150gr zahar,un vf sare


                    Mod de preparare:

                Din ingredientele pentru clatite se face un aluat subtire din care se coc clatite cat mai subtiri.Am explicat aici pas cu pas modul de preparare a clatitelor.
                 Branza se freaca cu zaharul,oul intreg,zaharul vanilat si coaja de lamaie.Am facut acest lucru cu ajutorul mixerului Tefal Quickchef si a iesit o adevarata crema de branza.Cu aceasta crema se umple fiecare clatita.Se ruleaza si se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt.D-na Laura recomanda impaturirea clatitelor ca sarmalele.Eu le-am rulat.Cred ca ramane la latitudinea fiecaruia cum le impacheteaza.
                Pentru sos,se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat,operatiune efectuata tot cu Tefal Quickchef rapid si comod.Cand si-au dublat volumul si s-au deschis la culoare se adauga smantana.Se amesteca pana se omogenizeaza totul.Se toarna sosul peste clatite si se dau la cuptorul preancalzit.Se tin astfel 10 min.,timp in care se pregateste bezeaua.


                Albusurile se bat spuma tare,impreuna cu sarea.La urma se adauga zaharul,mixand in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si ferma.Mixerul Tefal Quickchef nu s-a dezmintit nici de data asta,cu puterea sa am batut bezeaua in timp record.
                 Se scot clatitele din cuptor si se intinde bezeaua peste ele.Se dau din nou la cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.



                    Clatitele se servesc fierbinti.


               

marți, 9 octombrie 2018

Fursecuri in doua culori






                          Demult am vrut sa fac aceste fursecuri si le-am tot amanat pana azi,cand,in sfarsit,le-a venit randul.Sunt foarte aspectuoase,vanilate si fragede.Cu cat stau mai mult,cu atat mai mult se fragezesc.Sunt delicioase,se fac usor si repede si se mananca si mai repede.



                        Ingrediente:

                  250gr unt,250-300gr zahar,2 oua,un vf.sare,1 praf de copt,2ling.cacao,esenta de vanilie,faina cat cuprinde- aprox.600-700 gr.


                        Mod de preparare:

                 Untul se freaca cu zaharul pana devine cremos.Se adauga ouale,apoi se incorporeza faina amestecata cu praful de copt,sarea si vanilia.Se framanta totul bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios.
                  Aluataul obtinut se imparte in doua parti egale.Una din ele se framanta cu 2 ling.faina,iar cealalta cu 2 ling cacao.Se formeaza doua bile de aluat,una alba si una maro care se invelesc in folie alimentara si se dau la rece 30 min.
                 Dupa acest timp se scot bilele de aluat din frigider si,din fiecare,se intinde cate o foaie dreptunghiulara,subtire .Cele doua foi se suprapun si se apasa cu sucitorul peste ele.Se ruleaza pe latura mai lunga,obtinandu-se un sul care se taie in felii groase de 1cm.Se pun in tava si se dau la cuptor.Sunt gata cand sunt frumos crescute si putin rumene.
                Se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.Sunt minunate alaturi de o cana de lapte.