Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 16 ianuarie 2019

Pasta de jumari



                   
                       Este un aperitiv simplu si gustos care se prepara repede si are un gust delicios. Pasta de jumari e mai gustoasa si mai naturala, iar ca gust intrece cu mult alte paste sau pateuri din comert.
                       Pasta se obtine din  jumarile rezultate in urma topirii grasimii. Tot cu jumari  se fac minunatele Pogacele cu jumari.

                       La aceasta reteta nu voi da cantitati pentru ca fiecare face din cantitatea de jumari dorita, iar gustul il potriveste dupa placul sau. Cam la 250 gr de jumari se adauga o lingura de mustar sau  de untura. Dupa mine, gustul e mai fin cu untura.
                        Jumarile se dau prin masina de tocat. Se adauga mustarul sau untura, apoi se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se amesteca totul bine si e gata de servit.
                        Se serveste intinsa pe felii de paine cu felii de ceapa rosie alaturi.
                        Nu se pune ceapa tocata in compozitie, numai daca se consuma imediat. Daca vreti s-o pastrati mai multe zile, serviti ceapa alaturi. 





                       

duminică, 16 decembrie 2018

Tort Padurea Neagra






                       Demult  am vrut sa fac acest tort,dar mi s-a parut mult prea sofisticat asa ca am tot amanat.Ziua Emiliei mi s-a parut prilejul ideal de a face acest tort si nu am regretat,pentru ca toata lumea a fost incantata.Tortul Padurea Neagra sau Black Forest sau Foret Noire are in  compozitia sa  ciocolata, fructe (visine) si frisca.O combinatie minunata care ii da savoare. Imi pare rau ca nu am si o poza cu o sectiune a tortului,dar l-am trimis intreg sarbatoritei si nu a avut cine sa faca poze tortului taiat.Doar poza asta mi-a parvenit.




                  Reteta  este inspirata de reteta originala a tortului Padurea Neagra scrisa de d-na Laura Laurentiu.Diferenta e ca eu nu am eliminat alcoolul din reteta si am adaugat un pic de esenta de migdale.La fel,am eliminat si foaia de aluat fraged.



                     Ingrediente:

                Blat : 8 oua,8 ling zahar,6 ling. faina.2 ling cacao
                Umplutura de visine: 2 borcane de 800 gr cu compot de visine fara samburi,4 ling amidon de porumb,100 gr zahar,esenta de migdale
                Crema de frisca: 800 ml smantana pentru frisca,2 ling zahar pudra,esenta de vanilie
                Glazura de ciocolata: 150 ml apa,200 gr zahar,250 gr ciocolata amaruie,esenta de migdale
                Glazura pentru decor: 100ml apa,100 gr zahar,150 gr ciocolata.


                     Mod de preparare:

             Mai intai se face blatul.Pentru acesta,se separa albusurile de galbenusuri si se bat cu un praf de sare pana devin aerate si spumoase ca o bezea.Treptat se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.Cu aceleasi miscari lente de jos in sus se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa.Compozitia se toarna in forma de tort de 28 cm tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptorul dinainte incins pana e frumos crescuta si trece testul scobitorii.Se scoate,se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca.Cand e complet rece,se taie pe orizontala in trei foi.
              Pentru umplutura de visine se pun visinele cu zaharul si siropul la fiert.Se opresc 50 ml sirop cu care se subtiaza amidonul si se toarna peste visine cand incepe sa fiarba.Se amesteca bine si se tine pe foc pana incepe sa se ingroase.Se ia de pe foc,se adauga esenta de migdale si se lasa sa se raceasca.
              In acest timp se pregateste glazura de ciocolata.Se pune la foc apa cu zaharul si se lasa sa fiarba pana incepe sa clocotesca.Din acest moment se mai lasa 3-4 min. apoi se adauga ciocolata rupta bucatele.Se amesteca bine pana se omogenizeaza si se mai lasa 3 min pe foc.Se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale.Se obtine o glazura mai subtire care se lasa la racit.
              Pentru crema de frisca,se bate smantana rece pana incepe sa se intareasca.Se adauga zaharul pudra si esenta de vanilie si se mixeaza in continuare pana se omogenizeaza si e complet tare.
              Se trece la asamblarea tortului.Pe una din foi,ce va fi la baza tortului,se intinde jumatate din glazura de ciocolata,deasupra se pune jumatate din compozitia de visine,apoi jumatate din crema de frisca.Se acopera cu a doua foaie care la fel,se glazureaza,se intinde compozitia de visine,apoi crema de frisca.Se acopera cu ultima foaie.
              Pentru decor,am  batut 200 gr frisca pentru a imbraca tortul pe lateral,iar deasupra am facut o glazura fierband apa cu zaharul pana a clocotit.Din acest moment am fiert-o in clocot inca 5 min.Am adaugat ciocolata bucati ,am amestecat si am mai lasat 4 min de cand a inceput sa clocoteasca.Am lasat sa se racoreasca putin,apoi am turnat peste tort.Am decorat cu bomboane de ciocolata.
             Bineanteles,e la latitudinea fiecaruia cum decoreaza tortul.
             Se da totul la rece pana a doua zi cand se serveste.



                 
                 Au fost 26 de lumanari.La multi ani,Emy!



             

Rulada de ciocolata





                    Este o delicioasa rulada de ciocolata cu un blat subtire,ciocolatos si crema de ciocolata din abundenta. Este o crema fina,onctuoasa,fara oua,dar cu un gust deosebit.Desi pare sofisticata,este o reteta simpla si rapida.Iata despre ce este vorba.





                        Ingrediente:


                  Blat: 6 oua,6 ling zahar,4 ling faina,2 ling cacao
                  Crema: 100 gr apa,100 gr zahar,100 gr ciocolata amaruie,250 gr unt
                  Glazura: 100 gr apa,100 gr zahar,100 gr ciocolata


                       Mod de preparare:

                Mai intai se pregateste blatul.Ouale se separa,iar albusurile se bat spuma tare.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana e complet topit.Se adauga galbenusurile si se amesteca incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa incet,cu miscari de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava mare,tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor pana trece testul scobitorii.In acest moment se scoate,se rastoarna pe un servet umed si se ruleaza strans.Se tine asfel pana se raceste.
                In acest timp se pregateste crema.Se pune la foc zaharul cu apa si se lasa pana clocoteste.Din acest moment se mai lasa 3 min sa fiarba clocotit,apoi se adauga  ciocolata rupta bucatele si se amesteca bine sa se omogenizeze.Cand incepe sa clocoteasca,se lasa iar 3-4 min.apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
               Untul moale,la temperatura camerei,se spumeaza,apoi se adauga,lingura cu lingura,glazura racita,amestecand cu grija sa nu se taie.Daca untul si glazura sunt la aceeasi temperatura,crema nu se va taia.In caz ca totusi se intampla sa se taie,se mixeaza crema la viteza maxima timp de 10-15 min.pana se leaga .
                Se desface foaia de rulada,se intinde uniform crema,apoi se ruleaza la loc.Se da la rece.
                Pentru glazura se procedeaza la fel ca la crema,doar ca timpii de fierbere sunt mai mari cu 1-2 min.,pana se observa ca incepe sa se ingroase crema.Se ia de pe foc,se lasa 5 min sa se racoreasca,timp in care se amesteca din cand in cand,apoi se toarna peste rulada si se uniformizeaza.
               Se da la rece pana in momentul servirii.



                     Cine doreste,poate sa adauge in creme diferite esente: rom,vanilie,migdale.Avand o ciocolata de calitate,cu 80% cacao,am preferat sa ramana gustul natural al ciocolatei,fara alte adaosuri.
             


duminică, 4 noiembrie 2018

Gem de smochine





                      E primul an de cand smochinul nostru,tanar fiind, a rodit mai mult.Am mancat smochine pe saturate si am reusit sa fac un pic de gem.E minunat acest gem de smochine,mai ales ca am pus si un pic de lamaie si vanilie in el,smochinele nefiind foarte aromate.Ce mi-a placut cel mai mult la acest gem de smochine e faptul ca au ramas bucati de fructe intregi,ca la dulceata.Sper ca la anul sa fac si dulceata de smochine pentru ca e delicioasa.Din 1 kg de fructe,au iesit 4 borcane de 370 gr. cu gem de smochine.



                          Ingrediente:

                    1kg smochine,500 gr zahar,1 lamaie,1/2 baton de vanilie

                           Mod de preparare:

                    Smochinele se spala,se curata de codite si se taie in sferturi.Se adauga zaharul,si zeama de la jumatate de lamaie,se amesteca bine si se lasa sa stea pana a doua zi.Ele vor lasa zeama,in care vor fierbe.A doua zi se adauga lamaia taiata felii si vanilia si se pune la foc.



                  Din cand in cand se amesteca.Se fierbe pana cand gemul e bine legat.Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate.Se inchid ermetic cu capace si se tin in paturi,pana se racesc complet.
                 Se eticheteaza borcanele si se pun in camara.


Cornuri cu cascaval




                   Sunt minunate aceste cornuri cu cascaval,moi si pufoase.Merg de minune servite ca aperitiv sau ca gustare la micul dejun,dar si la pachet la scoala sau la serviciu.



                       Ingrediente:

                  1kg faina,600 ml lapte,50 gr drojdie,200 gr unt,2 oua,sare,1 lingurita zahar,450 gr cascaval,ou pentru uns.


                        Mod de preparare:

                  Drojdia se dizolva in laptele cald impreuna cu zaharul.Intr-un vas mare se pune faina,se adauga sarea si ouale,apoi untul topit si racit.Se adauga laptele cu drojdia si se framanta pana rezulta un aluat legat,uniform.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca.
                   Dupa ce si-a dublat volumul,se imparte in doua pentru a putea lucra mai usor cu el.Din o parte se intinde o foaie rotunda,subtire de 3-4 mm.Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se imparte cercul de aluat in sectoare de cerc cat mai egale.Pe partea lata a fecarei bucati de aluat se pune cascaval ras si se ruleaza strans,formand cornuletele.Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la cald 30 min.
                   Se ung cu ou batut,se presara putin cascaval ras deasupra si se dau la cuptorul dinainte incins.
                    Se tin 15-20 min.pana sunt frumos crescute si putin rumenite.Se scot si se lasa sa se raceasca.
                    Cu aluatul ramas se repeta operatiunile.