Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 23 aprilie 2019

Mazare verde cu carne si galusti






                      In asteptarea primaverii,a adevaratei primaveri cu soare si vreme buna,am facut aceasta mancare de mazare verde cu carne si galusti.Este o mancare scazuta,foarte gustoasa si satioasa.Am facut-o cu mazare de la congelator,dar cand se va face mazarea in gradina o s-o repet pentru ca are o savoare deosebita.



                      Ingrediente:


                  500 gr carne -  piept de pui sau pulpa de porc,1 kg mazare verde,1 ceapa,sare,piper,1 leg.marar verde,1 ling.zahar
                  Pentru galusti : 1 ou,3 ling faina,sare,apa


                        Mod de preparare:

                   Ceapa se curata si se toaca marunt apoi se caleste.Cand a devenit translucida se adauga carnea,taiata cuburi mici.Se lasa sa se caleasca si ea,se adauga un pic de sare si piper.Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba in sosul lasat de carne si ceapa.Daca e prea scazut,se mai adauga un pic de apa.
                    Cand carnea e aproape facuta,se adauga mazarea verde.Daca e nevoie,se mai adauga un pic de apa sau supa.Se potriveste de sare si se adauga o lingurita de zahar.Se lasa sa fiarba pana mazarea si carnea sunt bine facute.
                    In acest timp se pregatesc galustile.Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si oul.Se adauga putin cate putin apa,pana rezulta o compozitie mai groasa ca o smantana.Cu o lingurita mica se ia din compozitie si se pune in mancarea de mazare,formandu-se galustile.Cand sunt gata,si galustile s-au ridicat deasupra,inseamna ca sunt fierte si mancarea e gata.Se presara marar verde deasupra si se stinge focul.
                     Se poate servi.


                 

duminică, 7 aprilie 2019

Rulada de spanac cu crema de branza





                      Este un aperitiv de primavara foarte gustos si aspectuos.De la spanac este verde,in contrast cu crema de branza alba.Gustul si aroma cremei de branza poate varia in functie de gusturile fiecaruia.Se poate pregati crema din branza de vaci,din urda sau ricotta,cream cheesse sau orice alta branza preferata din care puteti face o crema.Rulada de spanac se poate umple cu crema ca atare sau se poate adauga felii de somon afumat,sunculita sau ardei gras rosu.


                         Ingrediente:

                    Rulada:6 oua,6 ling faina,3 ling ulei,500 gr spanac,sare
                    Crema: 500 gr branza de vaci,2-3 ling smantana,sare,piper alb,chimen


                           Mod de preparare:

                    Mai intai se pregateste spanacul pentru rulada.Se spala bine,apoi se opareste in apa clocotita.Se scurge bine si se toaca marunt.
                     Pentru foaia de rulada se separa albusurile de galbenusuri.Galbenusurile se freaca cu   sare,apoi se adauga,treptat,uleiul.Se amesteca totul bine,ca la maioneza,apoi se incorporeaza spanacul.
                    Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand sunt tari,se adauga mixul de galbenusuri cu spanac.Se amesteca totul incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina cu miscari lente de jos in sus.
                     Se tapeteaza o tava mare cu hartie de copt si se toarna compozitia in ea.Se da la cuptorul incins pana trece proba scobitorii.Se scoate fierbinte pe un servet umed si se ruleaza,astfel ca partea verde sa fie in afara.
                      In timp ce rulada se raceste,se pregateste crema.Branza de vaci se freaca bine cu smantana.Cantitatea de smantana variaza in functie de cat de scursa este branza.Trebuie sa rezulte o compozitie cremoasa,care sa nu curga.Se condimenteaza cu sare,piper alb si chimen.
                     Se desface rulada si se umple cu crema obtinuta.Se ruleaza la loc si se da la rece.
                     Inainte de servire se scoate si se feliaza.

                     



luni, 25 martie 2019

Rulada de carne in foietaj








                           Demult am vrut sa fac aceasta rulada in foietaj si abia acum i-a venit randul.Este delicioasa,aspectuoasa si foarte consistenta.Se face relativ usor,iar rezultatul este uimitor.O recomand ca aperitiv la o masa festiva,dar merge perfect ca gustare dimineata sau la pachet.



                              Ingrediente:

                         1 kg carne tocata,1 ceapa,1 ou,sare,piper,cimbru,cateva felii de cascaval,ou pentru uns,susan,900 gr aluat foietaj.

                              Mod de preparare:

                       Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei pana devine sticloasa.Se lasa sa se raceasca si se adauga in carnea tocata.Se pune un ou intreg si se condimenteaza cu sare,piper,cimbru.Se amesteca totul bine.
                       Aluatul dezghetat se intinde putin cu sucitorul si se unge cu ou batut.Pe mijlocul sau,pe lungime,se pune jumatate din cantitatea de carne.Deasupra carnii se pun felii de cascaval si se acopera cu restul de carne.Se aranjeaza carnea astfel ca sa formeze un sul.Partile laterale ale aluatului se cresteaza  in fasii.

                       Se acopera carnea impletind fasiile de aluat deasupra.Se acopera alternativ,o fasie din stanga carnii,apoi una din dreapta ei si tot asa pana la capat.Capetele se inchid bine cu aluat.Se unge totul cu ou si se presara seminte de susan deasupra.
                       Se pune in tava si se da la cuptorul incins.Se tine pana aluatul este frumos rumenit.Se scoate,se lasa sa se raceasca,apoi se pune pe o tava si se feliaza cu un cutit bine ascutit.


marți, 19 martie 2019

Biscuiti spritati








                       Este desertul copilariei,cu un gust inegalabil si de neuitat.Se fac usor si repede si sunt foarte versatili,in sensul ca se pot da diferite forme,se pot glazura cu ciocolata sau se pot adauga diferite arome in aluat.Sunt foarte fragezi si se pastreaza mult timp.Eu am facut varianta clasica si cu cacao.


       
                           Ingrediente:

                        1 kg faina,3 ling untura sau 6 ling unt cu 80 % grasime,2-3 oua,200 gr zahar,zahar vanilat,1 praf sare,coaja de lamaie,lapte cat cuprinde,1 praf de copt.

                           Mod de preparare :

                     Intr-un vas se pun toate ingredientele si se amesteca.Se adauga trepat laptele si se amesteca.Cand se leaga aluatul se framanta si daca mai trebuie,se mai adauga lapte,astfel incat sa rezulte un aluat omogen,mai moale,dar nelipicios.Daca aluatul se face cu unt,va fi un pic lipicios.
                    Se monteaza la masina de tocat forma dorita  pentru biscuiti,se rup bucati de aluat si se dau prin masina.Se pot lasa lungi,ca in imagini sau se pot face rotunzi.Se pun in tava si se coc.Se scot fierbinti si se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
                    Se pot glazura total sau partial cu ciocolata.
                    In varianta cu cacao,cantitatile sunt aceleasi,doar ca am adaugat 2 ling cacao,iar in loc de coaja de lamaie am pus esenta de rom.


                      Sunt foarte fragezi si se pastreaza mult timp in cutii.




                   

sâmbătă, 16 martie 2019

Muschi umplut cu prune uscate





                       Delicios acest muschi umplut cu prune uscate.Este o aroma dulce-picanta care incanta orice papila gustativa.Il recomand ca aperitv pe platourile festive,dar si intr-un sendvis merge perfect.


                       Ingrediente:

                  500 gr muschi de porc,200 gr prune uscate,sare,piper,cimbru,chimen,100 ml vin,cateva cuisoare.

                      Mod de preparare:

                  Carnea se sterge bine,apoi,cu un cutit bine ascutit se cresteaza de-a lungul muschiului un buzunar.Aceasta se umple cu prunele uscate.Capetele se prind cu scobitori.
                  Carnea se freaca bine cu un amestec de sare,piper,cimbru,chimen si putin ulei.Se infig in ea 4-5 cuisoare si se pune intr-o tigaie.Se stropeste cu vin,se acopera si se da la cuptor.Se tine astfel 30 min.dupa care se ia capacul si se da din nou la cuptor pana sosul din tava a scazut,iar carnea e frumos rumenita.
                     Se scoate pe un platou si se lasa sa se raceasca.Se scot scobitorile si cuisoarele si se feliaza in vedera servirii.
                      Se poate servi si cald,ca fel principal,cu piure de cartofi alaturi.