Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 10 septembrie 2019

Varza acra cu ciolan afumat la cuptor






                      Varza acra calita cu ciolan afumat este una dintre mancarurile preferate ale familiei mele,in special a sotului meu.Cum in fiecare toamna punem capatani de varza la murat,dar si varza tocata,aceasta mancare e la indemana oricand.



                                Ingrediente:

                         1 capatana mare varza murata,1 ciolan de porc afumat,1 ceapa mare,1 ling untura de porc,2 ling cu varf pasta de ardei,sare,piper,cimbru,2 -3 foi de dafin,marar verde.


                             Mod de preparare:

                        Varza se spala in mai multe ape,apoi se scurge si se toaca marunt.
                         Intr-o tigaie se pune untura la incins si se adauga ceapa tocata marunt.Se lasa sa se caleasca pana devine translucida.Se adauga pasta de ardei,cimbrul si piper.Se mai lasa 2 - 3 min.apoi se ia de pe foc.Se rastoarna totul peste varza si se amesteca bine.Sare se pune doar daca este cazul,avand in vedere ca si varza si ciolanul sunt sarate.
                         Intr-un vas de lut sau de yena se pune un strat de varza si deasupra ciolanul afumat.Se acopera cu alt strat de varza si se presara marar tocat deasupra.Se adauga foile de dafin si se  toarna apa cat sa acopere primul strat de varza.Se  acopera cu un capac si se da totul la cuptor.
                         Se tine astfel 3- 4 ore.Din cand in cand se intoarce ciolanul de pe o parte pe alta.Dupa 3 ore se ia capacul si se tine descoperit la cuptor sa scada zeama.
                         Este gata cand carnea e moale si frumos rumenita,iar varza moale,fara multa zeama.Ciolanul se dezoseaza si se taie felii.
                         Se serveste calda,cu smantana si ardei iuti.
                     


Prajitura vieneza cu branza





                    Este o prajitura delicioasa,foarte aromata,pufoasa,usor umeda.Nu necesita multe ingrediente si se face usor si repede.



                           Ingrediente:

                       1kg branza dulce de vaci,300 gr zahar,8 oua,200 gr unt, 1 vf.sare,zahar vanilat,coaja de la o lamaie.

                          Mod de preparare:

                      Intr-un bol se mixeaza untul cu 150 gr. zahar, apoi se adauga galbenusurile.Treptat se adauga branza de vaci,zaharul vanilat si coaja rasa de la o lamaie.Se omogenizeaza totul bine.
                      Albusurile se bat cu un praf de sare pana se tin de paletele mixerului.Se adauga restul de zahar si se mixeaza in continuare pana se topeste tot.Rezulta o spuma tare,lucioasa care se adauga treptat la compozitia de branza cu galbenusuri.Se amesteca incet,cu o spatula.
                      Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preancalzit.Focul nu trebuie sa fie prea tare ( 170 grade). Se coace timp de o ora,dupa care se stinge focul si se mai tine prajitura in cuptor 30 min.,cu usa deschisa.
                       Se scoate prajitura,se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se lasa sa se raceasca.Cand e rece,se portioneaza in vederea servirii.


marți, 20 august 2019

Choux aperitiv




                       Da,de ce nu,celebrele coji de Choux a la creme pot fi si sarate.In locul cremei de vanilie se poate folosi crema de branza,pate de ficat,crema de somon,icre sau alte salate.Este aperitivul ideal pentru o masa festiva,dar si o gustare rapida.
                        Au avantajul ca, cojile pentru choux  se pot face cu cateva zile inainte,pastrandu-se perfect intr-o cutie.Se umplu cand e nevoie,inainte de servire.


                          Ingrediente:

                      250ml apa,100 gr unt proaspat, ( sau 80 gr untura),1 praf sare,125 gr faina,4 oua.


                           Mod de preparare:

                     Intr-o cratita se pune sa fiarba apa cu untul si sarea.Cand acestea fierb,se ia cratita de pe foc si se toarna faina cernuta toata o data.Se amesteca repede cu o lingura de lemn.Cand pasta nu mai are nici un cocolos se da iar pe foc,amestecand mereu,pana ce aluatul se desprinde de pe cratita.Se ia de pe foc si se amesteca pana aluatul incepe sa se racoreasca.
                      Se adauga ouale puse pe rand.Nu se pune oul urmator pana ce anteriorul nu s-a amestecat bine cu aluatul.Se obtine o pasta potrivit de moale,care curge din lingura,dar isi pastreaza forma acolo unde cade.
                        Se pune aluatul intr-un pos si se fac mici gramajoare pe tava.Tava nu se unge cu nimic.Trebuie lasata distanta intre ele pentru ca vor creste la copt.Se dau la cuptor si se tin aproximativ 25-30 min.In acest timp nu se deschide deloc cuptorul.Sunt gata cand sunt frumos crescute si destul de uscate.Se iau de pe tava calde,cu ajutorul unui cutit.
                           Dupa ce s-au racit se taie un capacel ( inauntru trebuie sa fie goale) si se umplu dupa dorinta.
                           Se dau la rece pana in momentul servirii.





sâmbătă, 17 august 2019

Spaghete cu legume






                     Spaghetele cu legume sunt foarte gustoase,nu au multe calorii,se fac usor si repede.Daca se folosesc paste fara ou,sunt meniul perfect pentru o zi de post.Sunt foarte versatile deoarece se pot folosi multe legume,mai ales vara,cand piata abunda de ele,dar si iarna,se pot folosi legume congelate.



                     Ingrediente:

                1 ceapa,5-6  catei de usturoi,1 vanata,1 dovlecel,1 ardei rosu mare,1 pachet mic de  legume mexicane, 2 rosii, 3 ling pasta de rosii,1 pachet ( 500 gr ) spaghete sau orice alte paste,sare,piper,busuioc,oregano.


                     Mod de preparare:

                Pastele se fierb in apa cu sare dupa indicatiile de pe ambalaj.
                Vanata se curata de coaja si se taie cubulete.La fel si dovlecelul.Ardeiul se curata de cotor si se taie cubulete.Ceapa si usturoiul se curata si se taie rondele.
                Intr-o tigaie de incing 2 ling de ulei si se adauga ceapa si usturoiul.Se lasa sa se caleasca pana ceapa devine translucida.Se adauga cuburile de vanata,dovlecel si ardei.Se calesc 5 min.apoi se adauga rosia decojita,taiata felii si pasta de rosii.Se lasa sa fiarba la foc mic.Cand sunt aproape gata,se adauga si amestecul de legume mexicane.Se potriveste de sare si piper si se condimenteaza cu busuioc si oregano.
                Se lasa totul sa fiarba la foc mic pana toate legume sunt fierte,dar nu moi.Sa fie al dente.Daca,in timpul pregatirii sosul scade prea mult,se mai poate adauga pasta de rosii sau un pic de apa sau bulion.
                Cand sunt gata,se opreste focul si se rastoarna peste ele pastele fierte si scurse de apa.Se amesteca totul bine si se serveste.


luni, 12 august 2019

Risotto cu ciuperci






                      Risotto este o mancare italiana,cu o consistenta moale si cremoasa.De fapt acesta este si secretul risotto - ului.Boabele de orez trebuie sa ramana intregi,dar sa fie fierte si legate intre ele printr-un sos fin.Iata secretul acestui preparat.


                      Ingrediente:

                1 cana orez bob mare,500 gr ciuperci,3-4 catei de usturoi,1 ceapa mica,50 ml vin alb,3 cani supa,2 ling.ulei de masline,sare,piper,50 gr parmezan,50 gr unt


                      Mod de preparare:

                Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.Intr-o cratita se incinge uleiul, se adauga ceapa si usturoiul si  se calesc pana devin sticloase.Se adauga ciupercile taiate felii si se calesc pana scade complet lichidul lasat.Se adauga orezul uscat si se caleste in continuare pana devine galbui.Se stinge cu vinul alb si se potriveste de sare si piper.Cand a scazut tot lichidul se trece la adaugarea supei fierbinti.Se adauga treptat,polonic cu plonic.Nu se pune al doilea plonic cu supa pana ce primul nu a fost absorbit de orez.In acest timp se amesteca continuu cu o lingura de lemn.Boabele de orez trebuie sa fie fierte putin al dente,deci miezul sa fie mai tare.Atunci risotto e gata.Se ia de pe foc si se adauga parmezanul ras si untul.Se amesteca totul bine si se presara patrunjel verde deasupra.
                Se serveste imediat,fierbinte.