Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Sos de hrean

 



                             Langa un rasol,o friptura,un gratar sau niste carnati fripti este potrivit un sos de hrean.Fin,cremos si foarte aromat completeaza perfect meniul unei zile.Se poate prepara gatit si servit cald sau fara gatire si servit rece.In ambele cazuri gustul si aroma sunt minunate.




                          Ingrediente:

                     Pentru sos cald: 50 gr unt,2 ling faina,400 gr smantana de gatit,1 radacina de hrean de aprox. 10 cm,sare
                      Pentru sos rece: 1 radacina hrean,300 gr iaurt grecesc sau smanatana,sare,1 lingurita zahar


                         Mod de preparare:

                   In ambele cazuri,hreanul se curata de coaja,se spala si se da pe razatoarea mica.E bine sa faceti aceasta operatie intr-un loc foarte bine aerisit: cu geamul de la bucatarie deschis larg,pe balcon sau chiar afara.
                   Pentru sosul rece se amesteca hreanul ras cu iaurtul sau smantana,se adauga zaharul si se potriveste de sare.Se amesteca totul bine si se serveste.
                   Pentru sosul cald,intr-o craticioara se topeste untul,se adauga faina si se lasa pe foc pana se ingalbeneste.Se adauga smantana,cate putin,sa nu se faca cocoloase.Se lasa sa fiarba pana incepe sa se ingroase.Se potriveste de sare,iar la urma,se adauga hreanul.Se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.

Somon cu rosii cherry la cuptor

 




                        Este o reteta simpla,foarte rapida,dar rezultatul final este majestuos.In 30 min.aveti o gustare care sa va incante papilele gustative.




                           Ingrediente:

                      6 fileuri de somon,cateva rosii cherry,sare,piper,busuioc,ulei de masline


                         Mod de preparare:


                   Bucatile de somon se presara cu sare,piper si busuioc.Se ung cu ulei de masline si se pun in tava.In jurul lor se aranjeaza rosii cherry.Se ung si ele cu putin ulei si se presara cu sare si busuioc.

                    Se da totul la cuptor timp de 20 min. Se scoate si se serveste cald.




                   

            

marți, 29 septembrie 2020

Vinete coapte cu rosii si sos de usturoi

 



                       Dupa ce am facut Zacusca de vinete si Ghiveciul de legume pentru iarna ,am pus si cateva pungi cu vinete la congelator, am zis sa profit inca de prezenta vinetelor in gradina,asa ca am facut aceste vinete copate cu rosii si sos de usturoi.Este o reteta nemteasca,foarte simpla,dar cu un gust minunat.




                      Vinetele se taie rondele,se ung cu ulei de masline,se presara sare,piper,cimbru si se coc pe gratar sau intr-o tigaie teflonata. Daca nu sunt mari,vinetele se pot taia jumatati si se pot coace in cuptor.

                     Sosul de usturoi este unul simplu,facut dintr-un iaurt gras (grecesc) la care se adauga usturoi pisat,sare si un pic de ulei de masline.Se amesteca bine si sosul e gata.

                     Se serveste langa feliile de vinete coapte,alaturi de cateva rosii.

                     Simplu,rapid si gustos!




sâmbătă, 15 august 2020

Prajitura cu mac - Linzer cu mac




                              
                          E minunata aceasta prajitura cu mac! La noi in familie e adorat macul si totusi,am ezitat sa fac aceasta prajitura cu mac.Tin minte ca mama facea prajitura cu mac mult,era foarte inalta,iar aluatul foarte fraged.Nu am gasit in caiet reteta,doar niste insemnari,ea facea aluatul dupa ochi,fara sa cantareasca ingredientele. Am cautat pe internet si cea mai apropiata reteta de insemnarile mamei,a fost Lizerul cu mac al fetelor de la Bucataresele vesele .Iata despre ce e vorba.


   
                    
                         Ingrediente:

                   Foi : 200gr faina,50 gr untura,50 gr zahar,1 zahar vanilat,2 galbenusuri,1 vf sare,1 praf de copt,smantana cat cuprinde.
                      Umplutura : 250 gr mac,100 gr zahar,75 ml lapte,2 albusuri,coaja de la o lamaie



                          Mod de preparare:

                    Pentru aluat,se amesteca faina cu untura,sarea,zaharul,zaharul vanilat si praful de copt.Se adauga galbenusurile si smantana,cate o lingura,pana rezulta un aluat omogen si elastic.Se infasoara in folie alimentara si se da la rece pentru o ora.
                       In acest timp,se pregateste umplutura.Macul se macina.Laptele se pune la fiert cu zaharul si cand clocoteste, se adauga macul macinat.Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie.Albusurile se bat spuma cu 2 ling de zahar si se amesteca cu macul oparit.
                   Se scoate aluatul din frigider si se impate in doua : o parte mai mare si una mai mica.Aluatul mare se intinde in foaie si se pune in tava.Deasupra se intinde compozitia de mac.Din aluatul ramas se intinde o foaie care se taie in fasii ce se pun deasupra macului sub forma de gratii.
                           Se da totul la cuptorul peancalzit pana se rumeneste frumos.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se portioneaza.


Rata umpluta la cuptor

 




                    Este o reteta simpla,usor de facut cu rezultate maxime.Carnea va fi frageda si suculenta,iar la exterior crocanta.Umplutura consta in felii de fructe,mere si portocale,care ii dau o savoare aparte.Nota finala e data de glazura din dulceata de smochine.Nu pot sa exprim in cuvinte ce gust si aroma are aceasta  friptura de rata umpluta la cuptor.


                   

                       Ingrediente:

                 1 rata intreaga de aprox.1,5-2 kg,1 mar, 2 porocale,sare,piper,cimbru,rozmarin,3-4 catei de usturoi,4-5 ling dulceata de smochine.


                        Mod de preparare:

                  Rata se spala,se curata de eventualii tepi si se sterge cu un servet.Marul se taie cuburi,iar portocalele se curata de coaja si se desfac felii.Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu restul condimentelor.Cu acest amestec se freaca bine rata atat la exterior,cat si la interior.Se umple apoi cu bucatile de mar si portocala si se pune intr-o tava.Se acopera cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor.
                   Dupa aprox.o ora,se scoate rata,se ia folia jos,se unge cu sosul din tava si se da din nou la cuptor.Din cand in cand se mai unge cu sosul din tava.Cand e aproape gata,se scoate si se unge cu dulceata de smochine.Se pun si cateva smochine intregi,din dulceata.Se mai da cateva minute la cuptor.
                   Se scoate si se serveste alaturi de o garnitura de orez,legume sau cartofi.