Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 25 ianuarie 2021

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

 



                     Este o prajitura moale,pufoasa si totodata cremoasa. Blatul este format din doua parti : una alba,din bezea cu nuca de cocos si alta maro, cu cacao sau ciocolata. Deasupra troneaza o delicioasa crema de vanilie.




                         Ingrediente:


                 Blat alb: 6 albusuri,1 cana zahar,1 cana faina,1 cana nuca de cocos,1 vf.sare,1 praf de copt, 1 zahar vanilat.
                 Blat maro: 6 galbenusuri,15 ling zahar,1/2 cana ulei,1/2 cana lapte, 16 ling.faina,2 ling cacao,1 praf de copt,1 vf.sare,1 zahar vanilat.
                 Crema : 250 gr unt,500ml lapte,4 ling.zahar, 1 budinca de vanilie.


                      Mod de preparare:

                Albusurile se bat spuma,impreuna cu sarea,pana rezulta o bezea tare.Treptat se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana rezulta o compozitie tare si lucioasa.Faina se amesteca cu nuca de cocos si praful de copt si se incorporeaza in bezea.
                 Galbenusurile se freaca cu sarea si zaharul.Se adauga treptat,ca la maioneza,uleiul si laptele. La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
                  Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se toarna compozitia de bezea cu cocos si peste ea,compozitia de galbenusuri. Se coace pana trece proba scobitorii.Altfel spus, e gata,daca se inteapa mijlocul cu o scobitoare,aceasta  iase curata. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
                  In acest timp se face crema. Budinca de vanilie se subtiaza cu un pic de lapte.Restul se pune la foc impreuna cu zaharul.Cand fierbe,sa adauga budinca indoita cu lapte.Se amesteca pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                   Untul se spumeaza,apoi se adauga,treptat,lingura cu lingura budinca racita. Ca sa nu se taie,budinca si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
                    Crema se intinde peste blatul racit si deasupra se presara nuca de cocos si cacao. Se da cateva ore la frigider, apoi se portioneaza.





            




                  

vineri, 15 ianuarie 2021

Piept de porc dulce-picant la cuptor

 



                            Sotul meu are o vorba: "Cel mai bun zarzavat e carnea de porc". Iar din tot porcul,coastele,ceafa si pieptul sunt partile cele mai gustoase.Din ele ies fripturi fragede si suculente, ca si aceasta friptura.Eu am gatit bucata intreaga si apoi am feliat-o,dar foarte bine, se poate intai taia felii,se condimenteaza si apoi se gateste.Am gatit-o cu tot cu oase,iar la urma,le-am scos usor.




                            Ingrediente : 

                       1 kg piept de porc
                       Sos dulce-picant: 2 ling miere,2 ling sos soia,1 ling otet balsamic, 4-5 catei de usturoi, 1 ling boia dulce,1 ling boia iute, sare,1 lingurita piper,1 lingurita cimbru,1 lingurita chimen.


                           Mod de preparare:

                   Dupa cum am spus, carnea se poate gati intreaga sau felii.
                   Mai intai se pregateste sosul. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu restul ingredientelor mentionate,mai putin mierea. Se unge bine carnea cu acest sos si se lasa sa stea astfel intre 2  si 12 ore. de preferat lasata peste noapte.Pe langa arome si gust,carnea se va fragezi.
                   Amestecul de condimente poate fi personalizat dupa gustul si preferintele fiecaruia.Se poate adauga rozmarin,oregano,fulgi cili sau orice alte arome.Nu as renunta la piper,usturoi si cimbru.
                  Carnea astfel unsa, se inveleste in folie de aluminiu, se pune intr-o tava si se da la cuptor. se tine astfel  o ora si jumatate dupa care se scoate din aluminiu. Se unge desupra cu mierea si se mai da jumatate de ora la cuptor.Astfel,se va rumeni, iar  mierea ii va conferi o glazura frumoasa.



                       Se scoate din cuptor si se lasa 20 min. sa se odihneasca. Se scot oasele,se feliaza si se serveste. Garniturile si salatele pot diferi in functie de gusturi.





                  

                     


Chec cu iaurt si rahat

 




                           Un chec moale si pufos,putin umed ce merge perfect alaturi de o ceasca de cafea sau o cana de lapte cald.Este desertul perfect intr-o zi friguroasa de toamna sau iarna.



                            

                                Ingrediente:

                          9 oua, 2,5 cani faina, 1,5 cani zahar, 150 ml ulei,150 ml iaurt, 5-6 cuburi de rahat colorat, 1 ling cacao,1 vf sare,1 plic zahar vanilat, coaja de lamaie


                                Mod de preparare: 

                          Albusurile se bat tare cu sarea. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste complet si se obtine o bezea tare,lucioasa.
                          Galbenusurile se amesteca cu uleiul si iaurtul,coaja de lamaie,zaharul vanilat. Amestecul se incorporeaza in albusuri.Se adauga faina amestecand incet,cu o lingura.Jumatate din compozitie se toarna in tava tapatata cu hartie de copt.Se pot folosi tavi pentru chec sau tava dreptunghiulara. In jumatatea ramasa de adauga o lingura de cacao.
                           Rahatul taiat cubulete se presara peste compozitia alba din tava.Deasupra se toarna compozitia cu cacao. Se da la cuptor 40-45 min,pana trece testul scobitorii.Se scoate si se pudreaza cu zahar pudra. Cand e rece,se portioneaza in vederea servirii.





luni, 11 ianuarie 2021

Chiftelute cu maioneza si ceapa murata

 




                           Este o mancare specific  moldoveneasca,cu un gust deosebit.La inceput am fost putin sceptica pentru ca nu imi imaginam ceva deosebit la chiftelutele cu maioneza.Din contra,imi imaginam ceva foarte gras.Tot gustul acestei mancari o da ceapa rosie murata.Si intr-adevar,este ceva deosebit.



                           Ingrediente:

                     Chiftelute din 500 gr carne tocata
                     Maioneza : 1 galbenus,1 lingurita mustar,100 ml ulei,sare,piper
                     Ceapa marinata : 1 ceapa rosie mare,sare,1 ling otet balsamic,2 ling otet simplu


                          Mod de preparare:

                    Ceapa murata se poate pregati cu cateva zile mai repede.Se curata si se taie ceapa julien,se sareaza si se toarna otetul peste ea.Se pune untr-un vas cu capac si se lasa sa stea pana in momentul folosirii.Se poate pregati si cu 2-3 ore mai repede.
                    Si chiftelutele se pot pregati cu o zi,doua mai repede. Se fac clasicele chiftelute din carne tocata,usturoi,pesmet,ou. Reteta detaliata  o aveti  aici.Chiftelutele trebuie sa fie mici,rotunde,bine condimentate.Se prajesc in ulei incins si se scot pe servete absorbante.Se lasa sa se raceasca.
                    Galbenusul se freaca cu mustarul,apoi se adauga,cate putin,uleiul,mestecand intr-una pana se obtine un sos gros,bine legat.Se asezoneaza cu sare si piper.
                     Maioneaza se amesteca cu ceapa scursa de otet si chiftelutele reci.Se da la frigider pana in momentul servirii.

    

      

sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Prajitura din albusuri cu afine si ciocolata

 



                              Este solutia ideala atunci cand ne raman albusuri prin frigider. Se pot folosi afine congelate sau,vara,proaspete. Prajitura va iesi la fel de savuroasa si cu alte fructe.Este moale, pufoasa, ciocolatoasa, un adevarat deliciu.




                              Ingrediente:

                        10 albusuri,2 cani zahar,2 cani faina,2 cani afine,zahar vanilat,1 vf.sare,coaja de lamaie,1 praf de copt
                        Glazura : 100 gr ciocolata,2 ling lapte,50 gr unt

                            
                            Mod de preparare:

                      Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea.Cand se tin de paletele mixerului,se adauga zaharul si zaharul vanilat in 2 etape.Se adauga  coaja de lamaie si se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea tare,lucioasa. Se incorporeaza afinele,apoi faina cu praful de copt.Se amesteca cu o paleta,cu miscari incete,de jos in sus.
                       Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.
E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
                       Se pregateste  glazura. Ciocolata rupta bucatele se topeste pe foc impreuna cu untul si laptele.Se lasa sa dea in clocot,dupa care se opreste focul si se lasa la racorit.Se toarna peste prajitura rece.Se lasa sa se intareasca glazura,apoi se portioneaza.