Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 19 octombrie 2021

Prajitura cu struguri

 




                      O gustoasa prajitura cu struguri se poate prepara foarte repede din cateva ingrediente pe care la avem mereu in camara. Rezultatul depaseste asteptarile. Este o prajitura aromata, cu doua texturi diferite si un gust minunat. Se poate pregati atat cu struguri albi,cat si rosii. Nu conteaza culoarea,ci aroma lor. Cu cat sunt mai aromati,cu atat vom avea o prajitura  mai savuroasa.




                       Ingrediente:

                  4 oua,16 ling zahar,1 praf de copt,400 gr smantana, 20 ling.faina, 1 zahar vanilat, coaja de lamaie, 1 vf.sare.





                       Mod de preparare:

                Ouale se mixeaza cu sarea si zaharul pana se obtine o compozitie deschisa la culoare. Se adauga smantana,zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se omogenizeaza,apoi se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
                 Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra se presara boabe de struguri.
                  Se da la copt,la foc potrivit,in cuptorul dinainte incins. E gata cand trece proba scobitorii. Adica, daca in mijloc se inteapa cu o scobitoare,aceasta trebuie sa iasa curata.
                  Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza. 
                  Cine doreste,poate s-o pudreze cu zahar.




                

luni, 4 octombrie 2021

Vinete la borcan in ulei de masline

 


                      

                       Este o reteta traditionala italiana, cu un gust deosebit si foarte usor de preparat. Se consuma ca aperitiv sau la pizza,salate,paste. Se pot pune ce arome va plac,dupa preferinte. La fel,se pot pregati si dovlecei.



                      Ingrediente:

                vinete,sare,piper,usturoi,patrunjel verde,busuioc,cimbru, ardei iute,rosii cherry,ulei de masline.


                     Mod de preparare:

              Cantitatile difera in functie de cate vinete aveti sau cate borcane doriti sa puneti.
              Vinetele se taie rondele si se pun intr-o sita sa se scurga de apa. Se sterg si se prajesc pe gratar sau intr-o tigaie neaderenta,fara ulei. Se tin cam 3-4 min. pe fiecare parte. Nu trebuie sa fie bine facute,doar sa se inmoaie si sa se rumeneasca putin.  Se lasa sa se racoresca si sa se scurga de zeama,apoi se cladesc in borcane. Printre ele se pun arome dupa preferinta: usturoi,rosii cherry,menta,cimbru,busuioc,oregano,ardei iute sau se combina, dupa gust.
                 Se toarna uleiul de masline peste ele,astfel incat sa fie bine acoperite cu ulei. Se inchid borcanele ermetic si se sterilizeaza 1 ora de cand incepe sa clocotesca apa. Se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert,apoi se sterg si se pun in camara.

Struguri murati

 



                      Daca tot  umplu gogosarii cu struguri,iar in butoiul cu muraturi asortate pun si boabe de struguri,am zis sa pun cateva borcane doar cu struguri murati. De ce nu?  I-am pus dupa reteta prunelor murate  pentru ca mi-a placut mult gustul si aroma lor. Se pot pune atat struguri albi,cat si negri. Eu am pus doar struguri negri.



                               Ingrediente : 

                          1l apa,400 ml otet, 200 gr zahar, 2 ling.sare, 2 batoane scortisoara, 6-8 cuisoare


                              Mod de preparare: 

                       Se aleg boabe de struguri bine coapte,dar tari si sanatoase. Se spala si se curata de pe ciorchine. Se umplu borcanele,apoi se toarna apa peste ele. Se goleste apa,masurand-o,pentru a stii exact cantitatea de lichid necesara. 
                        Se prepara,respectand proportiile de mai sus. Apa se pune la fiert cu sarea,zaharul,scortisoara si cuisoarele. Cand clocoteste se adauga otetul si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna fierbinte peste struguri. Se inchid borcanele ermetic si se pun la fiert in baie de aburi. Se fierb aproximativ o ora de cand clocoteste apa. 
                         Se lasa sa se raceasca lent,in vasul in care au fiert. Cand sunt reci,se depoziteaza in camara.



luni, 13 septembrie 2021

Spaghete carbonara

 



                        Spaghetti  alla carbonara ,reteta italiana, care la noi se prepara in mod eronat cu smantana si bacon.  Se mai folosesc tot felul de plicuri cu prafuri pentru sosul carbonara la care se adauga tot lapte sau smantana. Sosul pastelor carbonara nu contine nici lapte,nici smatana!  In plus,nu se foloseste bacon ,kaizer sau alt fel de sunca. In reteta originala italiana,se foloseste  guanciale, care este falca sau gusa porcului condimentata si pastrata in sare,nicidecum afumata sau pancetta,care este din zona burtii porcului. Sunt acele bucati in care alterneaza bucatile de carne cu cele de slanina.
                    In ce priveste branza folosita, de regula,se foloseste parmezan.
                    Secretul acestor paste consta in modul in care se imparte timpul pentru pregatirea ingredienteleor. Adica,in timp ce spaghetele fierb,trebuie pregatite restul ingredienteleor pentru a fi gata odata.



   
                       Ingrediente:

                  1 pachet spaghete (400 gr) , 300 gr pancetta, 4 oua, 100 gr parmezan,sare,piper ,1-2 ling ulei.


                     Mod de preparare: 

                Intr-un vas mai mare se pune la fiert apa cu sare ( 1 lingurita sare la 1 l apa). Cand clocoteste,se adauga spaghetele. Se lasa sa fiarba conform instructiunilor de pe ambalaj.
                Pancetta (eu am avut burta de porc)  se taie cuburi si se pune la prajit intr-o tigaie mai adanca, in uleiul incins pana se rumeneste.
                Intr-un castron se bat ouale cu un pic de sare, piper si parmezan.
                Spaghetele fierte se pun direct in tigaie,peste pancetta prajita. Se amesteca bine si se adauga 1-2 polonice de zeama in care au fiert. Aceasta va da cremozitate sosului. Tigaia se ia de pe foc.
                 Se adauga o lingura de apa in care au fiert spaghetele si in oua si se rastoarna peste spaghete. Se va obtine un sos cremos care va invalui pastele. Se mai presara desupra parmezan si piper macinat. 
                 Se servesc fierbinti.




Prajitura rasturnata cu pere

 



                     Este o prajitura aromata,fina,foarte gustoasa. Se face usor si repede, iar rezultatul final intrece masura asteptarilor.



                      Ingrediente:

                Blat: 6 oua,6 ling. zahar,6 ling. faina,un zahar vanilat, un vf.sare
                Caramel : 8 ling zahar  + 1 kg pere,50 gr unt

                 
                    Mod de preparare:

              In tava in care se va coace prajitura se pun cele 8 ling de zahar si se caramelizeaza. Cu caramelul obtinut se tapeteaza peretii tavii.
              Perele se spala, se curata de coaja si li se scoate casuta cu seminte. Se taie felii si se aranjeaza in tava,peste caramel. Untul se presara peste feliile de pere. Se da totul la cuptorul dinainte incins.
              In acest timp se prepara blatul. Albusurile se separa de galbenusuri si se bat cu un praf de sare. Cand sunt tari,se adauga zaharul,treptat. Se mixeaza pana se topeste complet si se obtine o spuma ferma,lucioasa.
               Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o lingura. La urma se incorporeaza faina tot cu miscari lente.
               Se scoate tava din cuptor si se toarna compozitia peste perele cu caramel. Se da totul din nou la cuptor pana blatul e copt. Se face proba  scobitorii : se infige scobitoarea in mijlocul prajiturii si daca iese curata,blatul e copt. Se scoate prajitura din cuptor si se lasa 5 min.sa se odihneasca, apoi se rastoarna pe un platou. Nu se lasa sa se raceasca in tava,deoarece caramelul s-ar intari si astfel prajitura s-ar lipi de tava. 
                 Dupa ce s-a racit, se portioneaza si se serveste cu multa pofta.
                 E delicioasa alaturi de o inghetata de vanilie sau ciocolata.