Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 28 noiembrie 2021

Babka - cozonac cu ciocolata si nuca

 





                    Babka este un cozonac impletit ce provine din comunitatile evreiesti din Polonia si Ucraina. Are o umplutura bogata nu numai de nuca,ci si de ciocolata. E la fel de pufos si aromat ca un cozonac traditional,dar e plin de ciocolata si nuca, iar modul cum e impletit ii da un aspect impresionant.
                  Modul de lucru al aluatului este acelasi ca la cozonacul traditional.doar ca timpii de dospire sunt mai mari, foarte mari, practic trebuie doua zile pana se finalizeaza. Chiar daca asteptarea e mare si pune rabdarea la incercare, merita aceasta asteptare pentru ca rezultatul final e unul mirific.



                      Ingrediente:

                 Aluat: 550 gr faina alba, 100 gr zahar, 50 gr drojdie, 4 oua, 150 gr unt moale,120 ml lapte, 1 vf sare, coaja de la o  lamaie, 1 zahar vanilat
                Umplutura : 100 gr ciocolata amaruie, 100 gr nuci tocate, 120 gr unt, 1 ling cacao, 50 gr zahar pudra
                 Sirop: 100 ml apa, 100gr zahar tos, 1 zahar vanilat


                     Mod de preparare:

              Se poate pregati manual,sau se poate pune mixerul la treaba. Rezultatul va fii acelasi,doar ca manual,efortul e mai mare. Ordinea amestecarii ingredientelor e aceeasi.
              Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele si se amesteca bine.
              Intr-un bol ( al mixerului) se adauga faina,zaharul,sarea,coaja de lamaie si vanilia. Se amesteca totul,apoi se adauga ouale, alternand cu laptele cu drojdie. Se amesteca (mixeaza) totul bine pana rezulta un aluat omogen. Daca e prea tare, se adauga un pic de lapte, iar daca e moale, un pic de faina.  Treptat,se adauga untul moale,topit si racit. Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen, nelipicios si elastic ce se desprinde de peretii vasului.
              Se unge un vas cu ulei,se pune aluatul si se acopera cu folie alimentara. Se da totul la frigider pana a doua zi ( minim 12 ore). Aluatul va dospi forte lent in acest timp.
              Pentru umplutura,se topeste ciocolata si untul,se amesteca bine,apoi se adauga zaharul,cacaoa si nucile.Se omogenizeaza totul si se lasa deoparte.
              A doua zi se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. O parte se lasa in frigider pana se face primul cozonac.
              Se intinde o foaie cam de 1 cm grosime si de lungimea tavii in care se va coace. Pe ea se intinde jumatate din umplutura,apoi se ruleaza pe lungime. Se face si al doilea sul si se dau la frigider pentru o ora.



           Se scoate un sul,se pune pe masa infainata si se taie pe lung, unul din capete ramanand netaiat. Se ridica usor o jumatate de sul peste cealalta tinand mereu partea taiata in sus. Se repeta operatia pana la capat, formand o impletitura cu doua fire. La fel se procedeaza si cu al doilea sul.




                   Se pun in tavi de chec tapetate cu hartie de copt,se acopera cu un servet si se mai lasa o ora sa creasca la cald. Se dau la cuptor,la foc potrivit, 30-35 min. 
                    In timp ce se coc,se pregateste siropul. Se pune la fiert apa cu zaharul. Cand clocoteste,se ia de pe foc si se adauga vanilia. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
                    Cand cozonacii sunt gata,se ung cu siropul rece ,apoi se scot din tavi si se lasa sa se raceasca pe un gratar. 
                  


                        Reci,se servesc cu multa pofta.



        

duminică, 14 noiembrie 2021

Chec cu branza dulce si smochine

 



                     Din nou o reteta cu smochine,pentru ca smochinii mei au fost foarte darnici anul acesta,deci am profitat din plin. Este un chec de care nu te poti satura. Se poate prepara cu stafide,rahat,fulgi de ciocolata,fructe uscate sau simplu. Este la fel de savoros orice varianta a-ti alege. Eu l-am facut cu smochine proaspete si a avut o savoare deosebita.



                         Ingrediente:

                 3 oua,250 gr zahar,50 ml lapte,250 gr faina,300 gr branza dulce de vaci, 1 praf de copt, 6-8 smochine,coaja de lamaie


                      Mod de preparare:

              Se bat ouale cu zaharul pana se topeste si isi dubleaza volumul. Se adauga branza de vaci si coaja de lamaie,apoi laptele. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in compozitie.
              Totul se toarna in tavi de chec tapetate cu hartie de copt. Deasupra se presara smochinele taiate cuburi. Se da totul la cuptor pana trece proba scobitorii.
              Dupa ce s-a racorit,se coate din tava si se lasa pe un gratar sa se raceasca. Apoi se feliaza pentru servire.
              E delicios!



                  M-am inspirat din reteta  Laurei Sava ,dar l-am personalizat,putin.
              

Pui cu smochine

 





                         Reteta de pui cu smochine este un preparat delicios si sanatos pentru ca contine proteine,fibre si vitamine. Mentionez ca folosesc doar  smochine proaspete. Este o reteta simpla si usoara,cu o tenta exotica,datorita smochinelor.





                   Ingrediente : 

               500 gr carne de pui pulpe,aripi,piept,orice va place, 1 ceapa rosie, 3-4 catei de usturoi, 200 ml vin rosu, sare,piper,oregano,rozmarin, fulgi chilli, 10-12 smochine,2 ling ulei.


                  Mod de preparare:

            Carnea se curata, se sterge bine si se rumeneste putin in ulei incins. Se scot bucatile de carne si,in grasimea ramasa, se caleste ceapa tocata pana devine sticloasa. Se adauga usturoiul tocat marunt si se stinge cu vin. Se adauga sarea,piperul si ierburile aromate impreuna cu fulgii de chilli. Se lasa sa dea totul in clocot,apoi se adauga bucatile de pui. Se amesteca sa fie bine patrunse de sosul format si se dau la cuptor.
            Smochinele se spala, li se taie coditele,si se cresteaza in patru sau in doua,in functie de marimea lor. Cand puiul e bine gatit se scoate si se adauga smochinele. Se mai da cateva minute la cuptor pana se inmoaie smochinele,iar puiul e frumos rumenit.
             Se lasa cateva minute sa se odihneasca friptura,apoi se serveste.



duminică, 31 octombrie 2021

Pui grecesc la tava

 




                          Este o mancare  foarte gustoasa pentru ca are legume multe ,iar ierburile aromate ii dau o savoare aparte. Se face usor si repede, practic, se pune totul in tava si se da la cuptor. Legumele isi vor imprumuta aromele, puiul va lua din savoarea legumelor,iar ierburile aromate vor completa savoarea acestei mancari.



                         Ingrediente:

                    pulpele,aripile si 1/2 piept de la un pui, 1 ceapa mare rosie,1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 500 gr rosii cherry , 1 lamaie, 3-4 catei de usturoi,100 gr masline, 1lg otet balsamic, 2 ling ulei de masline, sare, piper, cimbru,busuioc,rozmarin, 100 gr branza feta


                        Mod de preparare:

              Legumele se curata si se taie,dupa preferinta, felii sau rondele. Se asaza totul intr-o tava de Yena. Se adauga lamaia taiata felii cu tot cu coaja, rosiile cherry taiate jumatati sau lasate intregi daca sunt mai mici si bucatile de pui. 
              Otetul balsamic se amesteca cu uleiul,sarea,si piperul si se toarna peste carnea si legumele din tava. Se amesteca totul bine, astfel ca atat legumele, cat si carnea sa fie cuprinse de sos. Se adauga cate o ramura de cimbru si rozmarin. Se da totul la cuptor .
              Dupa aproximativ 30- 45  min. se scoate tava si se adauga maslinele,branza feta taiata cuburi,si cateva ramuri de busuioc. Se mai da la cuptor 10-15 min. pana e totul frumos rumenit si puiul bine facut.
              Este o mancare aromata si suculenta. 
              Se poate servi cu Sos Tzatziki si un piure de cartofi.

              Reteta inspirata de https://www.everylastbite.com/greek-chicken-traybake/
              
              



 

Shakshuka cu carnati

 




                        Clasicei Shakshuka i-am adaugat niste carnati proaspeti,de casa. Am vazut reteta pe Tv. Paprika,la David Rocco. Cum " cel mai bun zarzavat e carnea" , am zis s-o pun in aplicare ca va placea. Intr-adevar, in multitudinea de zarzavat un pic de carne e binevenita. Ii da un gust si o savoare deosebita. Daca va place  Shakshuka, neaparat sa incercati si aceasta reteta. Va garantez ca o veti repeta.



                     Ingrediente:

               1 ceapa mare, 2 ardei grasi rosii, 3-4 catei de usturoi,500 ml sos de rosii, 2 ling ulei de masline, 4 oua, 4 carnati de casa ( cam 500 gr), sare,piper, chimen,o mana patrunjel verde tocat, 1 lg boia iute sau praf de chilli,daca nu sunt picanti carnatii.


                    Mod de preparare: 

               Ceapa se curata si se taie julien,ardeii sa taie fasii. 
               Intr-o tigaie neaderenta se incinge uleiul si se adauga ceapa ,apoi ardeii. Se calesc pana se inmoaie. Se scoate umplutura carnatilor de pe intestin si se adauga in tigaie. Se adauga usturoiul,boiaua si chimenul. Se caleste totul bine pana carnea isi schimba culoarea si scade zeama lasata. Se adauga sosul de rosii si se mai lasa sa fiarba. Se potriveste de sare si piper. Atentie la condimente, tineti cont si de  condimentele  din carnati.
               Se tine pe foc pana carnea e bine facuta si sosul incepe sa scada si sa se ingroase.
               Cu o lingura se fac deasupra mici adancituri in care se pun ouale. Se pune capacul si se mai lasa la foc mic pana sunt gata ouale. 
                Se stinge focul si se presara patrunjel verde deasupra.
                Se serveste ca atare,calda,cu paine moale. Se poate face ca garnitura piure de cartofi,orez sau mamaliguta.