Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 16 decembrie 2021

Rulada cu pate de ficat

 



                           Pe mesele  festive ruladele aperitiv sunt la  loc de cinste. Cu crema de branza,de oua,paste de peste sau cu pate de ficat  sunt foarte aspectuoase si apetisante.
Eu am facut acesta rulada cu pate de ficat. Se poate prepara in casa pateul sau se poate cumpara din comert. Din lipsa de timp,am ales a doua varianta.



                       Ingrediente:

               Foaia de rulada : 200 gr unt,350 ml lapte,4 oua,200 gr faina,1 vf sare.
               Pate de ficat : 350 gr pate de ficat, 100 gr unt, 1/2 ardei rosu gras, 2 oua fierte tari,sare,piper


                     Mod de preparare:

               Intr-o tigaie se topeste untul,apoi se amesteca cu faina. Se ia de pe foc si se adauga,pe rand, galbenusurile amestecand pana la omogenizare. Se toarna laptele caldut si se amesteca,apoi albusurile batute spuma cu sare. Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. Se coace 30 - 40 min. Cand blatul e copt,se scoate si se rastoarna pe un servet umed. Se dezlipeste hartia de copt si,cu ajutorul prosopului,se ruleaza foaia. Se lasa astfel pana se raceste.
              In acest timp se pregateste crema de ficat.  Untul,la temperatura camerei, se mixeaza cu pateul de ficat. Se adauga sare si piper dupa gust, apoi se incorporeaza ardeiul si ouale taiate cubulete mici. Se omogenizeaza compozitia si se intinde pe foaia desfacuta. Se ruleaza la loc si se da la rece pentru cateva ore. 
             Inainte de servire se feliaza.




           

luni, 13 decembrie 2021

Paste cu bacon si cascaval la tigaie

 


       
                      Sunt minunate aceste paste cu bacon si cascaval! Se prepara foarte usor si repede,iar gustul e delicios. Se pot pregati atat cu paste,cat si cu spaghete. Rezultatul final e la fel de savuros in ambele cazuri. Iata despre ce e vorba.




                        Ingrediente : 

                   300 gr paste, 4 ling.ulei de masline, 3 catei de usturoi, 300 gr bacon, 400 gr rosii in suc propriu, 200 gr cascaval ras, 200 gr mozzarella, sare, piper, oregano, putin parmezan ras.

                      
                        Mod de preparare:

                  Pastele se pun la fiert in apa cu sare,conform instructiunilor de pe ambalaj. Cat timp fierb pastele,se pregateste sosul.
                  Intr-o tigaie mai mare se pune uleiul la incins. Se adauga usturoiul tocat si se caleste putin,cat sa lase aromele. 
                  In uleiul aromat se rumeneste baconul taiat cuburi. Se adauga rosiile si sosul lor si se lasa sa dea cateva clocote. Daca rosiile sunt intregi,se toaca felii. 
                  Se adauga pastele fierte al-dente si scurse bine  de apa. Se condimenteaza cu oregano si se potriveste de sare si piper. Atentie la sare, cascavalul e si el sarat!
                   Se presara cascavalul ras si se amesteca. Deasupra se presara mozzarella rasa. 
                   Se acopera tigaia cu un capac si se lasa pe foc mic, 5 min. 
                   Se ia de pe foc ,se presara parmezan ras deasupra si se serveste.
                  



duminică, 12 decembrie 2021

Salata de paste cu ton

 



                          Este o salata  usoara, ce are la baza conserva de ton in ulei,iar ca liant,pastele. Este foarte savuroasa si se poate pregati atat vara,cat si iarna. Pe langa salata verde,am folosit un mix de verdeturi pentru salate din comert,dar vara le putem lua direct din gradina.



                        Ingrediente:

                250 gr paste, 1 conserva ton in ulei,1 conserva mica de porumb dulce, 1 ceapa rosie, 1 ardei gras rosu, cateva frunze de salata verde, papadie, rucola,spanac, zeama de lamaie,sare,piper


                        Mod de preparare:

                Pastele se fierb in apa cu sare,conform instructiunilor de pe ambalaj. Se lasa cu 2 min. mai putin la fiert, sa fie al-dente. Se scurg si se lasa sa se raceasca.
                Intr-un bol se pune conserva de ton in ulei. Se pune si uleiul din conserva,astfel,nu se va mai adauga ulei la salata. Daca bucatile  de ton sunt mari,se farama cu o furculita. 
               Se adauga ceapa taiata julien, ardeiul taiat fasii si porumbul din conserva scurs de zeama. Se pun pastele racite si frunzele de salata. Se potriveste de sare si piper si se adauga zeama de lamaie. Se amesteca totul bine si se da la frigider pana in momentul servirii.

Paella cu pui si legume

 




                      Paella este un preparat traditional spaniol ce are la baza orezul la care se adauga legume,ciuperci si diferite tipuri de carne : pui,iepure,fructe de mare sau chorizo. Am facut azi paella cu pui. Se prepara foarte usor si e foarte gustoasa.



                      Ingrediente:

                  1 piept de pui (aprox. 500 gr), 300 gr orez bob lung, 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, 100 gr mazare verde, 4 catei de usturoi, 100 gr fasole verde pastai, 1 morcov, 1l supa de pui, 150 ml vin alb,sare,piper,cimbru,un pic de sofran, 1 lamaie, 4 ling ulei de masline.


                     Mod de preparare:

                 Pentru paella se foloseste o tigaie mare,larga si cu peretii mai inalti. In acea tigaie se pune uleiul la incins,apoi se adauga ceapa taiata cubulete,usturoiul zdrobit, morcovul rondele, si ardeiul taiat fasii. Se calesc pana se inmoaie. 
                 Se adauga pieptul de pui taiat cuburi si se rumeneste impreuna cu legumele. Cand e rumen pe toate partile,se stinge cu paharul de vin. Se lasa sa fiarba la foc iute 2 min. Se adauga si mazarea verde si fasolea, apoi orezul uscat, nespalat si se caleste cateva minute cu restul ingredientelor.
                   Intr-o ceasca cu apa calduta se pune la inmuiat firicelele de sofran ca sa elibereze culoarea.
                    Cand orezul a devenit sticlos se adauga sofranul,apoi supa de pui. Se amesteca bine si se potriveste de sare,piper,cimbru. Optional,cui ii place,poate sa aduge cateva fire de fulgi chilli. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba. Dupa 15 - 20 min. e gata,moment in care se stinge focul si se adauga feliile la lamaie.
                    Se serveste fierbinte,direct din tigaie.

duminică, 28 noiembrie 2021

Babka - cozonac cu ciocolata si nuca

 





                    Babka este un cozonac impletit ce provine din comunitatile evreiesti din Polonia si Ucraina. Are o umplutura bogata nu numai de nuca,ci si de ciocolata. E la fel de pufos si aromat ca un cozonac traditional,dar e plin de ciocolata si nuca, iar modul cum e impletit ii da un aspect impresionant.
                  Modul de lucru al aluatului este acelasi ca la cozonacul traditional.doar ca timpii de dospire sunt mai mari, foarte mari, practic trebuie doua zile pana se finalizeaza. Chiar daca asteptarea e mare si pune rabdarea la incercare, merita aceasta asteptare pentru ca rezultatul final e unul mirific.



                      Ingrediente:

                 Aluat: 550 gr faina alba, 100 gr zahar, 50 gr drojdie, 4 oua, 150 gr unt moale,120 ml lapte, 1 vf sare, coaja de la o  lamaie, 1 zahar vanilat
                Umplutura : 100 gr ciocolata amaruie, 100 gr nuci tocate, 120 gr unt, 1 ling cacao, 50 gr zahar pudra
                 Sirop: 100 ml apa, 100gr zahar tos, 1 zahar vanilat


                     Mod de preparare:

              Se poate pregati manual,sau se poate pune mixerul la treaba. Rezultatul va fii acelasi,doar ca manual,efortul e mai mare. Ordinea amestecarii ingredientelor e aceeasi.
              Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele si se amesteca bine.
              Intr-un bol ( al mixerului) se adauga faina,zaharul,sarea,coaja de lamaie si vanilia. Se amesteca totul,apoi se adauga ouale, alternand cu laptele cu drojdie. Se amesteca (mixeaza) totul bine pana rezulta un aluat omogen. Daca e prea tare, se adauga un pic de lapte, iar daca e moale, un pic de faina.  Treptat,se adauga untul moale,topit si racit. Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen, nelipicios si elastic ce se desprinde de peretii vasului.
              Se unge un vas cu ulei,se pune aluatul si se acopera cu folie alimentara. Se da totul la frigider pana a doua zi ( minim 12 ore). Aluatul va dospi forte lent in acest timp.
              Pentru umplutura,se topeste ciocolata si untul,se amesteca bine,apoi se adauga zaharul,cacaoa si nucile.Se omogenizeaza totul si se lasa deoparte.
              A doua zi se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. O parte se lasa in frigider pana se face primul cozonac.
              Se intinde o foaie cam de 1 cm grosime si de lungimea tavii in care se va coace. Pe ea se intinde jumatate din umplutura,apoi se ruleaza pe lungime. Se face si al doilea sul si se dau la frigider pentru o ora.



           Se scoate un sul,se pune pe masa infainata si se taie pe lung, unul din capete ramanand netaiat. Se ridica usor o jumatate de sul peste cealalta tinand mereu partea taiata in sus. Se repeta operatia pana la capat, formand o impletitura cu doua fire. La fel se procedeaza si cu al doilea sul.




                   Se pun in tavi de chec tapetate cu hartie de copt,se acopera cu un servet si se mai lasa o ora sa creasca la cald. Se dau la cuptor,la foc potrivit, 30-35 min. 
                    In timp ce se coc,se pregateste siropul. Se pune la fiert apa cu zaharul. Cand clocoteste,se ia de pe foc si se adauga vanilia. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
                    Cand cozonacii sunt gata,se ung cu siropul rece ,apoi se scot din tavi si se lasa sa se raceasca pe un gratar. 
                  


                        Reci,se servesc cu multa pofta.