Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 7 februarie 2022

Crema de zahar ars cu mascarpone si lapte condensat

 



                      E impropriu spus crema de zahar ars, pentru ca nu am caramelizat nici o lingurita de zahar. Nici macar cratita nu am tapetat-o cu zahar caramelizat, nici in compozitie nu am pus zahar.  E doar compozitia de la crema de zahar  ars, la care am adaugat o cutie de mascarpone si una de lapte condensat. Cine doreste mai dulce,poate sa adauge cateva linguri de zahar ,dar eu am considerat ca laptele condensat e suficient de dulce si nu mai trebuie  alt adaos.  
                     A iesit o crema minunata, la care gustul de caramel a fost dat de laptele condensat. Foarte fina,aromata si gustoasa, incercati-o si nu veti regreta.



                      Ingrediente:

               250 gr mascarpone, 370 gr lapte condensat, 400 ml lapte, 8 oua, 1 zahar vanilat.

                     Mod de preparare:

               Mascarponele se mixeaza cu laptele condensat si zaharul vanilat. Se adauga ouale si se mixeaza in continuare, pana isi dubleaza volumul. Se completeaza cu laptele  si se toarna intr-un vas de yena. Acesta se pune intr-o tava cu apa si se da la cuptor. 
               Se coace aprox. o ora, pana  incepe sa se inchege. Are textura cremei de zahar ars. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se serveste. 



luni, 31 ianuarie 2022

Piept de pui cu legume si sos de smanatana

 


 

                       Este o masa usoara, ideala ca cina, dar  poate fii servita cu succes si ca fel principal. Este, mai mult, o mancare de vara, cand gradinile si camarile abunda de legume, dar si iarna, cand avem resturi de legume prin frigider si nu stim ce sa facem cu ele. Se poate pregati si cu amestecuri de legume congelate din comert. 



                      Ingrediente:

                  1 piept de pui, 2 morcovi, cateva buchetele de conopida si broccoli, 1 ardei gras galben, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, sare, piper, nucsoara, 500 ml smantana de gatit, 50 ml ulei.


                      Mod de preparare:

                 Pieptul de pui se sterge bine si se taie cuburi. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga bucatile de pui. Se lasa sa se rumeneasca bine pe toate partile. Ceapa tocata marunt se pune peste bucatile de pui si se caleste. Se adauga morcovii si patrunjelul taiate rondele, apoi ardeiul taiat cuburi. Se calesc toate legumele pana incep sa se inmoaie.Se adauga si buchetele de conopida si broccoli. Se lasa sa fiarba in sosul lasat de legume si carne.  Se potriveste de sare si piper. La urma, se adauga smantana de gatit si se lasa sa mai dea cateva clocote. Pentru un plus de savoare, se adauga putina nucsoara macinata.
                 Se opreste focul si se presara patrunjel verde deasupra. 
                 Se serveste ca atare sau cu mamliguta.



Rulouri cu nuca

 






                     De sarbatori, in loc de cozonac, am facut Rulouri cu scortisoara si, cum ador nuca, nu puteam sa nu fac cateva si cu nuca. Le-am umplut cu o crema delicioasa cu unt si nuca. Au iesit niste rulouri moi, pufoase, aromate, umplute cu o crema delicioasa de nuca. A fost un adevarat rasfat de sarbatori, dar merg si in aceste zile reci, alaturi de o cana cu lapte cald.



                      Ingrediente:

             Aluat: 0,5 kg faina, 25 gr drojdie, 300 ml lapte caldut, 100 gr zahar, 3 galbenusuri,100 gr unt topit, 1 zahar vanilat,coaja de portocala,un vf sare.
             Umplutura: 250 gr unt, 200 gr zahar pudra, 200 gr nuci macinate,coaja de lamaie


                    Mod de preparae:

               Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele cald si se lasa la loc cald pana se activeaza drojdia. 
               In acest timp se pregatesc ingredientele pentru aluat. Se poate framanta cu mana sau cu mixerul. Rezultatul e acelasi, doar ca, cu mana, efortul e mai mare.
               Intr-un bol se pune faina, sarea, ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de portocala rasa.  Drojdia e activata in momentul cand incep sa apara basici deasupra compozitiei. Se toarna peste restul ingredientelor si se amesteca bine. Cand incepe sa se lege, se adauga untul topit si racit. Se framanta totul bine pana se formeaza un aluat elastic, bine legat. Se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit in loc cald, fara curenti de aer. 
                In acest timp se pregateste crema. Untul, la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra si coaja de lamaie rasa. La urma, se adauga nuca macinata.
                Cand si-a dublat volumul, aluatul se  rastoarna pe masa infainata si se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 0,5 cm. Se unge cu crema de nuca si, pe latura mai lunga,se ruleaza. 
                 Cu un cutit bine ascutit se taie rondele cam de 1cm de groase. 
                 Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai stea 15 min. Se ung cu ou batut si se dau la cuptor pana cresc si se rumenesc frumos.
                 Se scot pe o tava si se lasa la racit. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat.



                

joi, 27 ianuarie 2022

Spaghete cu ciuperci si sos de smantana

 



                      Ideale pentru o cina rapida,spaghetele cu ciuperci si sos de smantana se fac usor si repede,iar gustul e minunat. Chiar daca e o reteta simpla,micile detalii fac diferenta. Sosul cremos din smantana si parmezan invaluie spaghetele si ciupercile dandu-i o savoare aparte.
                      Se pot folosi ciuperci proaspete,dar merg la fel de bine si cele din conserva.



                       Ingrediente:

                  500 gr spaghete (un pachet), 500 gr ciuperci, 500 ml smantana de gatit, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei, sare, piper, 100 gr parmezan, cateva fire de busuioc.


                       Mod de preparare:

                 Spaghetele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. 
                 Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata marunt. Se caleste pana devine sticloasa. In acest moment se adauga ciupercile taiate felii. Daca sunt mici,se pot lasa intregi. Se calesc pana scade toata apa lasata. Se adauga usturoiul,apoi se potriveste de sare si piper. 
                 Se adauga smantana si se lasa sa dea cateva clocote. Se toarna totul peste spaghetele scurse de apa si se amesteca bine. Deasupra se presara parmezan ras si cateva fire de busuioc.
                 Se servesc imediat,calde.





duminică, 23 ianuarie 2022

Ciocolata calda

 




                       Ciocolata calda e bautura traditionala de Craciun. Dar cum iarna e lunga si frigul persista, o ciocolata calda e binevenita oricand. Nu e nevoie sa cumparati prafurile de ciocolata calda din comert,o puteti face foarte simplu, acasa. Se face din ingrediente naturale, simple si la indemana oricui. Aroma o poate personaliza fiecare, dupa gustul sau.
                       Ingredientele de baza sunt ciocolata si laptele. La 2 portii trebuie  o tableta de 90-100 gr ciocolata si 400 ml lapte. Pe langa acestea,dupa preferinte,se mai poate adauga zahar sau alti indulcitori, cacao, frisca si arome: scortisoara, nucsoara, anason, vanilie, ardei iute, rom.
                       Laptele si ciocolata se pun pe foc si se lasa pana ciocolata se topeste complet,iar laptele fierbe. Se adauga restul aromelor si se amesteca bine pana se omogenizeaza totul si se formeaza o spuma deasa deasupra. Pentru ca ciocolata sa se topeasca uniform, se taie cubulete mici.  
                        Dupa preferinte, pentru topit, se poate alege ciocolata alba, cu lapte sau neagra. Recomand ciocolata amaruie cu continut ridicat de cacao.
                        Pentru o textura cremoasa, se poate adauga 1-2 lingurite de amidon in compozitie. Astfel, va rezulta o budinca de ciocolata mai lichida.
                        Zaharul sau indulcitorul se adauga, dupa preferinte, in functie de cat de dulce e ciocolata.
                       Cine nu consuma lapte,poate sa foloseasca si apa,dar, la final, trebuie adaugata frisca vegetala, pentru a rezulta o compozitie mai cremoasa.
                       Atentie,nu inlocuiti ciocolata cu cacao pentru ca va rezulta o bautura lichida, cu aspect nisipos. Dar, adaugata la compozitia de ciocolata, ii va da o savoare aparte.
                      Ciocolata se serveste fierbinte, decorata cu frisca, cu  marshmallows, bete de scortisoara, acadele in functie de imaginatia fiecaruia.