Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 2 aprilie 2023

Tort Lamington

 



                           Am facut acest tort inspirata fiind de Prajitura Tavalita. Am facut foile dupa reteta de baza, le-am glazurat cu ciocolata, iar intre ele am pus doua creme de branza cu frisca. La una am adaugat ciocolata, iar la a doua un krant de nuci. O combinatie minunata, un tort de efect. Iata despre ce e vorba.




                       Ingrediente: 

                           Blat: Cantitatile sunt pentru un blat, ce se poate taia in doua. Eu am vrut un tort mai mare si am copt doua blaturi, deci am dublat cantitatile. Am avut patru foi.
                                    3 cani faina, 14 ling untura topita, 12 ling zahar, 1 ou, 3 ling miere, 1 vf. bicarbonat, lapte cat cuprinde pentru ca aluatul sa fie moale.
                           Crema cu ciocolata: 250 gr crema de branza, 4 ling zahar pudra, 300 ml smantana pentru frisca, 100 gr ciocolata amaruie
                           Crema cu krant : 250gr crema de branza, 4 ling zahar pudra, 300 ml smantana pentru frisca, 100 gr nuci, 8 ling zahar
                           Glazura: 250 gr unt, 1 cana zahar, 4 ling cacao, 5 ling lapte


                        Mod de preparare:

                 Ingredientele pentru blat se amesteca si se adauga lapte pana rezulta un aluat omogen si moale. 
                 Se pune cu lingura in tava tapetata cu hartie de copt, se intinde  si se da la cuptorul dinainte incins. E gata cand e frumos crescut si rumenit, iar scobitoarea iese curata din el. Cald, se taie un doua pe orizontala rezultand doua foi. Cine doreste, mai mare tortul mai coace un blat pentru a avea patru foi.
                 Pentru glazura, se pun ingredientele la fiert pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se glazureaza foile.
                 Pentru a obtine krantul de nuci, se topesc cele 8 ling. de zahar si se adauga nucile. Se amesteca totul bine astfel ca nucile sa fie bine curinse de zaharul caramelizat. Se toarna pe o hartie de copt si se lasa la racit. Rece, se marunteste  cu blenderul.
                 Crema de branza ( eu am flosit Pilos) se mixeaza cu zaharul pudra. Se adauga frisca batuta si ciocolata topita si se amesteca totul bine. Se da la rece.
                 Pentru cea de-a doua crema, la fel, se mixeaza crema de branza cu zaharul, se adauga frisca batuta si krantul. Se amesteca totul bine.
                 Aranjare: foaie, jumatate din crema cu krant, foaie, 3/4 crema cu ciocolata, foaie, a doua jumatate de crema cu krant, foaie. Se imbraca totul in crema cu ciocolata ramasa. Bineanteles, foile se pun cu glazura in sus.
                 Decorul il face fiecare dupa imaginatie si preferinte.
                 Se da totul la rece pana a doua zi cand se portioneaza.



                  
                                                   
                           

luni, 23 ianuarie 2023

Chiftelute in sos marinat la cuptor

 




                        Cui nu-i palc chiftelutele? Daca sunt si marinate,cu atat mai mult. Pentru ca noi  adoram chiftelutele marinate, am incercat sa fac acest fel de mancare mai usor ca preparare, dar si pentru stomac si ficat. Astfel, nu am prajit chiftelele, ci am turnat sosul crud, doar condimentat, peste ele si le-am dat la cuptor. Ce a iesit a fost ceva minunat, gustos si savuros. Iata despre ce e vorba.


 

                       Ingrediente:

                  Chiftelute: 500 gr carne tocata de porc sau amestec, 2 felii paine, 100 gr pesmet, 3-4 catei de usturoi, sare, piper, patrunjel verde tocat, 1 ou.
                  Sos marinat: 500 ml bulion, 2 foi de dafin, sare,piper, 1 lingurita zahar


                     Mod de preparare :

               Chiftelutele se prepara dupa reteta clasica, sau dupa gustul fiecaruia. Sigur fiecare are reteta sa de chiftelute. 
               Painea se inmoaie in apa. Se scurge bine si se adauga la carne. Se adauga si pesmetul, oul, usturoiul zdrobit,verdeata si condimentele. Se framanta bine carnea pana se omogenizeaza. Cu mainile ude, se fac chiftelute potrivit de mari.
               Se unge o cratita cu putin ulei si se pun chiftelutele crude.
               Intr-un bol se toarna bulionul. Se adauga zaharul, foile de dafin si se potriveste de sare si piper dupa gust. Se amesteca sa se topeasca sarea si zaharul si se toarna totul peste chiftelute. Sosul trebuie sa le acopere. Se da totul la cuptor. Se tine pana sosul scade suficient de mult si chiftelele sunt facute. 
              Se servesc calde, cu piure de cartofi.

Prajitura cu nuci si ness

 




                   Este o prajitura foarte apreciata, ca ,de altfel, toate prajiturile cu nuca. Aceasta are un plus de savoare dat de crema fina de ness. O combinatie minunata, foarte apreciata de toata lumea. 




                        Ingrediente:

                  Blat cu nuca: 6 albusuri, 1 vf. sare, 100 gr nuca macinata, 100 gr zahar, 100 gr faina
                  Crema de ness : 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 50 gr amidon, 400 ml lapte, 2 ling ness, 500ml smantana pentru frisca.


                         Mod de preparare:

                  Pentru blat, se bat albusurile cu sarea pana se obtine o spuma densa care sa tine de paletele mixerului. Se adauga zaharul si si se mixeaza in continuare pana se topeste si se obtine o spuma tare, lucioasa. 
                  Intr-un bol se amesteca faina cu nuca si se incorporeaza in bezeaua obtinuta. 
                  Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil. E gata cand trece proba scobitorii. Se scoate blatul din tava si se lasa la racit. 
                   In acest timp se pregateste crema. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana compozitia devine cremoasa. Se adauga amidonul, apoi laptele, cate putin, amestecand mereu pana se pune toata cantitatea. Compozitia se pune pe foc. Se fierbe, amestecand mereu, pana se ingroasa ca o smantana. Se ia de pe foc si se adauga 2 ling. de ness. Se amesteca totul bine pana se omogenizeaza, apoi se lasa sa se raceasca.
                    Se bate frisca si se incorporeaza, cate putin, crema de ness. 
                    Crema obtinuta se intinde peste blatul de nuci. Deasupra se presara fulgi de ciocolata. Se da la rece pana a doua zi cand se poate portiona. 
                    Se taie cu un cutit bine ascutit care se sterge dupa fiecare taietura.
                    Se serveste cu multa pofta si placere.



                  
          

marți, 17 ianuarie 2023

Pastrav la cuptor

 



                         Este o reteta simpla si usoara, cu ingrediente la indemana oricui. Si timpul de gatire este scurt, deci aceasta reteta nu presupune mare efort sau timp. E recomandat sa cumparati pastravul intreg, gata eviscerat. Veti obtine o masa savuroasa, cu un continut redus de carbohidrati si procent ridicat de proteine.



                     Ingrediente:

                pastrav - numarul difera in functie de cate portii doriti sa faceti, 1ling. ulei de masline, sare,piper, pudra de usturoi, lamaie, cimbru, marar, oregano.


                    Mod de preparare:

                 Pestele se spala bine si se sterge cu servete absorbante. Se pun pestii intr-o tava de copt unsa cu ulei. Se condimenteaza cu generozitate si pe exterior, si in interior, unde se pun 1-2 felii de lamaie. Se stropeste cu putin ulei de masline si se da la cuptorul incins. 
                Se tine 20-30 min. E gata cand ochii sunt albi, iar carnea moale la atingere.
                Se serveste asa cum este, cu legume de sezon sau  decojit, cu hrean proaspat deasupra.

luni, 16 ianuarie 2023

Tort cu crema de ciocolata si dulce de leche

  



                       Este un tort fin si delicios cu doua creme minunate: una de ciocolata si crema de branza, celalata cu dulce de leche si crema de branza. Nu am folosit mascarpone, ci crema de branza de la Pilos. Desi ei ii zic branza de vaci, este foarte cremoasa, numai potrivita pentru aceste creme. Pentru mai multa cremozitate am adaugat si un pic de frisca. Au iesit niste creme pufoase si aerate, numai potrivite pentru un tort aniversar.



                      Ingrediente:

                Blat cu cacao : 8 oua, 8 ling zahar,6 ling faina, 2 ling cacao
                Blat cu nuci : 8 oua, 8 ling zahar, 2 ling faina, 2 ling pesmet, 4 ling nuci macinate, 1 praf de copt
                Crema de ciocolata : 250 gr crema de branza, 200 ml smantana pentru frisca, 4 ling nutella sau 200 gr ciocolata topita, 250 gr zahar pudra, 1 zahar vanilat
               Crema cu dulce de leche : 250 gr crema de branza, 200 ml smantana pentru frisca, 1 conserva ( 370 ml) lapte condensat, 200 gr zahar pudra


                     Mod de preparare:

              Mai intai se face dulceata de lapte. Se poate pregati si cu cateva zile mai repede. Conserva de lapte condensat se pune la fiert la bain- marie, invelita in carpe. Se tine sa fiarba pe foc mic, 2 ore de cand incepe apa sa clocotesca. In acel moment se opreste focul si se lasa in apa la racit. Mai multe detalii pentru pregatirea dulcetii de lapte, aici.
              Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare, pana se tin de paletele mixerului. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana rezulta o bezea ferma, lucioasa. Se adauga galbenusurile, amestecand incet, cu o spatula. La urma se incorporeaza  faina amestecata cu cacaoa. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.
              Cat sta la cuptor se pregateste cel de-al doile blat, cu nuca. Intr-un bol se amesteca faina, pesmetul, nuca macinata si praful de copt.
              Albusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza pana sunt tari. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare, obtinand din nou o bezea tare, ferma. Cu o spatula se incorporeaza galbenusurile, apoi amestecul de faina, pesmet, nuci. Compozitia se pune in aceeasi tava in care s-a copt si blatul cu cacao si se da la cuptor. E gata cand trece proba scobitorii. 
              Blaturile racite se taie in doua pe orizontala, rezultand in total patru foi.
              Pentru crema de ciocolata, se topeste ciocolata si se lasa sa se racoreasca putin. Crema de branza se mixeaza cu zaharul pudra si vanilia. Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine aerata, spumoasa si ferma. Se amesteca cu crema de branza si se da la rece.
              Dulceata de lapte se amesteca cu branza si zaharul pudra. Se bate frisca si se ameteca cu crema de branza si lapte. Se da totul la rece.
              Se trece la montarea tortului. Pe o tava se pune o foaie cu nuci peste care se intinde jumatate din crema de ciocolata. Se acopera cu o foaie cu cacao peste care se intinde jumatate din crema cu dulce de leche. Se repeta din nou : foaie cu nuci, crema de ciocolata, foaie cu cacao, crema cu dulce de leche.
              Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza dupa gustul fiecaruia. Eu am presarat bomboane de ciocolata.