Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 25 aprilie 2023

Piept de pui in sos de smantana

 





                         Este solutia ideala pentru o cina rapida, usoara si savuroasa. 



                       Ingrediente:


                  1 piept de pui, 300ml smantana pentru gatit, sare, piper alb, usturoi granule, patrunjel verde, 2 ling ulei


                       Mod de preparare:

                 Pieptul de pui se spala, se sterge cu servete absorbante si se taie cuburi potrivite. Se presara peste bucatile de carne sare, piper alb si usturoi granule. Se amesteca, astfel ca toate buacatile de carne sa fie acoperite de condimente.
                Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga pieptul de pui. Se caleste pana isi schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca pe toate partile. 
                Se adauga smantana si se lasa sa fiarba pana sosul scade, iar carnea e bine facuta. Se presara patrunjel verde deasupra si se opreste focul. 
                 Se serveste cald, ca atare sau langa o mamaliga.

marți, 18 aprilie 2023

Pulpe de pui cu usturoi in vin, la cuptor

 



                     O friptura spectaculoasa ce se face usor si repede, cu ingrediente la indemana oricui. Este o friptura aromata, suculenta si foarte frageda. Se poate face din orice parte a puiului, dar recomand pulpele pentru ca sunt mai carnoase, astfel se obtine o friptura suculenta, nu seaca. Aromele sunt date de vin, usturoi si ierburile aromate. Simplu, rapid si bun.



                 Ingrediente:

        6 pulpe de pui ( cam 1 kg) , 1 catel de usturoi, 1 lingurita piper, 1 lingurita boia, 1 lingurita cimbru, 1,5 lingurite sare, 150ml vin alb demisec.


                 Mod de preparare:

           Pulpele de pui se curata, se spala si se sterg cu servete absorbante. 
           Ingredientele se amesteca intr-un bol si se maseaza cu ele carnea, pe toate partile. 
           Se pun  bucatile de carne intr-o tava si se toarna vinul desupra. Usturoiul curatat se toaca marunt si se presara peste pulpele de pui. Se acopera totul cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptor.
            Totul se face inabusit, la foc mic. Dupa aprox. o ora se scoate tava din cuptor si se verifica daca carnea e facuta. Se inteapa cu o furculita si daca nu iese zeama din carne, inseamna ca e gata. Se da capacul jos si se mai tine 20-30 min. pana se rumeneste frumos. Din cand in cand se unge cu sosul din tava.
              Cand e moale si frumos rumenita, carnea e gata. Se scoate din cuptor si se acopera  din nou. Se lasa astfel sa stea 15-20 min., dupa care se poate servi.
               Merge perfect cu cartofi natur sau piure si o salata de sezon.

Prajitura Ecler la tava

 




                             Este o savuroasa prajitura ce are la baza o foaie din aluat de elcler, iar crema de vanilie, este celebra crema diplomat. Deasupra troneaza un strat generos de frisca. Este reteta Laurei Laurentiu, careia ii multumesc pentru ideia geniala si sper sa nu se supere ca am personalizat putin reteta.
                          De multe ori am vrut sa fac Choux a la creme sau ecleruri si am renuntat,  la gandul ca rebuie sa ma migalesc cu coptul cojilor de choux, apoi sa le umplu pe fiecare in parte. Acum fac o singura foaie pe care intind crema.Genial!




                       Ingrediente:

                Foaie: 150 gr faina, 150 ml apa, 150 ml lapte, 150 gr unt, 5 oua, 1 vf. sare.
                Crema: 500 ml lapte, 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 50 gr faina, 1 plic gelatina, jumatate baton vanilie, 500 ml smantana pentru frisca.
               Pentru deasupra: 500 ml smantana pentru frisca, 100 gr ciocolata neagra



                    Mod de lucru:

                Se incinge cuptorul pentru a coace foaia de ecler. 
                Intr-o craticioara se pune apa, laptele, sarea si untul. Se pune totul la fiert pana untul se topeste si apa clocoteste. In acest moment se adauga toata faina, dintr-o data. Se amesteca cu miscari viguroase pana se face o pojghita alba pe fundul cratitei. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. 
                Cand aluatul a ajuns la temperatura camerei, se adauga, pe rand, ouale. Nu se adauga urmatorul ou pana ce precedentul nu a fost incorporat in aluat. Rezulta un aluat moale, dar omogen.
                 Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se intinde aluatul in tava cu ajutorul unei spatule unsa cu ulei. Se da la cuptor si se coace pana ce aluatul e bine uscat si capata o culoare brun aurie. Blatul va fi incretit. Se scoate pe un gratar sa se raceasca.
                 In acest timp se face crema. Galbenusurile, zaharul, jumatate din lapte si vanilia se pun la foc. Cu restul de lapte de subtiaza faina si se toarna peste compozitia de galbenusuri cand aceasta fierbe. Se amesteca totul bine si se fierbe in continuare pana se ingroasa ca o smantana. Se ia de pe foc si se lasa la racit. 
                 Gelatina se hidrateaza in apa rece si se adauga in crema calda. 
                 Se bate frisca si se amesteca cu crema de vanilie, cu miscari lente, de jos in sus.
                 Se pune foaia de ecler intr-o tava si se pune crema deasupra. Se da totul la rece.
                 Se bate restul de frisca si se intinde peste crema de vanilie.
                 Deasupra se rade din abundenta ciocolata neagra sau se face o glazura.
                 Se da totul la rece cateva ore sau pana a doua zi cand se portioneaza in vederea servirii.




Ciorba de pui a la grec

 





                     Pentru un pranz savuros, recomand aceasta ciorba de pui a la grec. Este o ciorba usoara, dar cu un gust si o savoare deosebite. La noi in familie ciorbele sunt preferate, asa ca fac destul de des aceasta ciorba de pui a la grec, dar abia acum i-a venit randul s-o scriu. Iata despre ce e vorba.




                          Ingrediente:

                     1 pui de 1 kg, 1 ceapa mare, 3-4 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 telina, 1 pastarnac, 1 pumn de boabe de mazare verde, zeama de la o lamaie, 2 foi de dafin, sare, piper, 1 leg. patrunjel verde, 3-4 galbenusuri, 250 ml smantana de gatit.


                           Mod de lucru:

                    Puiul se curata bine, se spala si se sterge cu servete absorbante. Se transeaza si, cu tot cu oase, se pune la fiert in apa cu sare. Apa trebuie sa acopere bine carnea. Cand incepe sa fiarba si se formeaza spuma, se curata, astfel ca supa sa ramana limpede. 
                    Zarzavatul se curata si se taie cuburi. Cand nu se mai formeaza spuma, se adauga zarzavatul si foile de dafin. Se lasa totul sa fiarba la foc mic.
                    Cand carnea e bine fiarta, se scoate si se curata de oase. Se taie bucati potrivite si se pune inapoi in ciorba.
                    Intr-un bol se amesteca galbenusurile cu zeama de lamaie si smantana. Se adauga 3-4 polonice de ciorba pentru a incalzi smantana. Se bate totul bine cu o furculita si se toarna in ciorba luata de pe foc. 
                    Se potriveste de sare si piper si se presara deasupra patrunjel verde tocat. Se acopera cu un capac si se lasa astfel sa stea cateva minute, apoi se poate servi.
                      Este delicioasa alaturi de un ardei iute.





duminică, 2 aprilie 2023

Gulas la cuptor cu carne tocata

 



                     Aceasta mancare cu carne tocata la cuptor este o nebunie! Este un gulas mult mai rapid, dar mult mai gustos. Am gasit reteta pe blogul d-nei Laura laurentiu si am zis s-o incerc. Chiar am repetat-o pentru ca ne place mult gulasul si acest gulas cu carne tocata la cuptor ne-a cucerit. Multumesc Laura Laurentiu



                         Ingrediente:

                     1 kg cartofi, 300gr carne tocata  de porc, 200 gr carne tocata de vita, 1 ceapa mare, 1 arde gras rosu, 2 morcovi, 1 radacina telina, 2-3 ling ulei de masline, 2 foi de dafin, 200 gr pasta de rosii, 1 lingurita cu varf boia dulce, 1 ligurita chimen macinat, sare, piper, optional boia iute sau fulgi cilli, patrunjel verde, 1l supa de pui sau legume.


                          Mod de preparare:

                  Eu am folosit amestec de carne de porc cu vita, dar se poate folosi numai porc sau vita. Reteta d-nei Laura este cu carne de vita. La fel, daca nu aveti supa, se poate folosi si apa, dar veti pierde din savoarea mancarii.
                   Intai se pregateste zarzavatul: ceapa se curata si se toaca marunt, morcovii se curata si se taie cubulete, la fel si telina, ardeiul se taie cubulete, cartofii se curata si se taie in patru.
                  Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se adauga ceapa. Cand a devenit translucida se adauga morcovii, telina si ardeiul. Se calesc toate legumele pana se inmoaie.                    Se adauga carnea tocata si se caleste, amestecand cu lingura sa nu se formeze bulgarasi. Se adauga pasta de rosii si se potriveste de sare si piper. Se adauga chimenul, boiaua si 200 ml din supa. Se lasa sa fiarba pe foc 4-5 min. Se adauga cartofii taiati sferturi si se adauga restul de supa. Se gusta si, daca mai trebuie, se mai adauga sare si piper. Se pun si foile de dafin.
                  Se acopera totul cu un capac si se da la cuptor. Dupa 45 min. se scoapte capacul si se mai lasa  20 min. la cuptor. 
                   Cand e gata se scoate si se presara patrunjel verde deasupra.
                   Se serveste calda, cu ardei iute.