Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 septembrie 2020

Vinete coapte cu rosii si sos de usturoi

 



                       Dupa ce am facut Zacusca de vinete si Ghiveciul de legume pentru iarna ,am pus si cateva pungi cu vinete la congelator, am zis sa profit inca de prezenta vinetelor in gradina,asa ca am facut aceste vinete copate cu rosii si sos de usturoi.Este o reteta nemteasca,foarte simpla,dar cu un gust minunat.




                      Vinetele se taie rondele,se ung cu ulei de masline,se presara sare,piper,cimbru si se coc pe gratar sau intr-o tigaie teflonata. Daca nu sunt mari,vinetele se pot taia jumatati si se pot coace in cuptor.

                     Sosul de usturoi este unul simplu,facut dintr-un iaurt gras (grecesc) la care se adauga usturoi pisat,sare si un pic de ulei de masline.Se amesteca bine si sosul e gata.

                     Se serveste langa feliile de vinete coapte,alaturi de cateva rosii.

                     Simplu,rapid si gustos!




sâmbătă, 15 august 2020

Prajitura cu mac - Linzer cu mac




                              
                          E minunata aceasta prajitura cu mac! La noi in familie e adorat macul si totusi,am ezitat sa fac aceasta prajitura cu mac.Tin minte ca mama facea prajitura cu mac mult,era foarte inalta,iar aluatul foarte fraged.Nu am gasit in caiet reteta,doar niste insemnari,ea facea aluatul dupa ochi,fara sa cantareasca ingredientele. Am cautat pe internet si cea mai apropiata reteta de insemnarile mamei,a fost Lizerul cu mac al fetelor de la Bucataresele vesele .Iata despre ce e vorba.


   
                    
                         Ingrediente:

                   Foi : 200gr faina,50 gr untura,50 gr zahar,1 zahar vanilat,2 galbenusuri,1 vf sare,1 praf de copt,smantana cat cuprinde.
                      Umplutura : 250 gr mac,100 gr zahar,75 ml lapte,2 albusuri,coaja de la o lamaie



                          Mod de preparare:

                    Pentru aluat,se amesteca faina cu untura,sarea,zaharul,zaharul vanilat si praful de copt.Se adauga galbenusurile si smantana,cate o lingura,pana rezulta un aluat omogen si elastic.Se infasoara in folie alimentara si se da la rece pentru o ora.
                       In acest timp,se pregateste umplutura.Macul se macina.Laptele se pune la fiert cu zaharul si cand clocoteste, se adauga macul macinat.Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie.Albusurile se bat spuma cu 2 ling de zahar si se amesteca cu macul oparit.
                   Se scoate aluatul din frigider si se impate in doua : o parte mai mare si una mai mica.Aluatul mare se intinde in foaie si se pune in tava.Deasupra se intinde compozitia de mac.Din aluatul ramas se intinde o foaie care se taie in fasii ce se pun deasupra macului sub forma de gratii.
                           Se da totul la cuptorul peancalzit pana se rumeneste frumos.Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se portioneaza.


Rata umpluta la cuptor

 




                    Este o reteta simpla,usor de facut cu rezultate maxime.Carnea va fi frageda si suculenta,iar la exterior crocanta.Umplutura consta in felii de fructe,mere si portocale,care ii dau o savoare aparte.Nota finala e data de glazura din dulceata de smochine.Nu pot sa exprim in cuvinte ce gust si aroma are aceasta  friptura de rata umpluta la cuptor.


                   

                       Ingrediente:

                 1 rata intreaga de aprox.1,5-2 kg,1 mar, 2 porocale,sare,piper,cimbru,rozmarin,3-4 catei de usturoi,4-5 ling dulceata de smochine.


                        Mod de preparare:

                  Rata se spala,se curata de eventualii tepi si se sterge cu un servet.Marul se taie cuburi,iar portocalele se curata de coaja si se desfac felii.Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu restul condimentelor.Cu acest amestec se freaca bine rata atat la exterior,cat si la interior.Se umple apoi cu bucatile de mar si portocala si se pune intr-o tava.Se acopera cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor.
                   Dupa aprox.o ora,se scoate rata,se ia folia jos,se unge cu sosul din tava si se da din nou la cuptor.Din cand in cand se mai unge cu sosul din tava.Cand e aproape gata,se scoate si se unge cu dulceata de smochine.Se pun si cateva smochine intregi,din dulceata.Se mai da cateva minute la cuptor.
                   Se scoate si se serveste alaturi de o garnitura de orez,legume sau cartofi.


                        

duminică, 26 iulie 2020

Somon cu sparanghel la cuptor


 




                       Este delicioasa aceasta reteta de somon cu sparanghel la cuptor. Este o masa rapida,simplu de pregatit si deosebit de gustoasa.Somonul si sparanghelul se gatesc in folie de aluminiu,asa ca este foarte fraged si gustos.Savoarea i-o da untul care se adauga la somon.Nu se face fum sau mirosuri in bucatarie si asta e un mare avantaj.
                       Pentru diversitate,se pot adauga si alte legume alaturi de somon,la fel si condimente.Oricum ar fi,este  cina ideala sau pranzul perfect.



                       Ingrediente:

                    4 fileuri de somon sau medalioane, 12 fire de sparanghel,zeama de la o lamaie,3-4 catei de usturoi,sare,piper,marar verde,patrunjel verde,100 gr unt


                        Mod  de preparare:

                    Se face un amestec din zeama de lamaie,sare,piper,marar verde tocat si usturoiul zdrobit. In acest amestec se pun feliile de somon,astfel incat sa le cuprinda pe toate partile.Se lasa sa stea astfel 5 min.,dupa care se scot si se pun pe folie de aluminiu.Peste fiecare bucata se pun trei fire de sparanghel.
                     Untul moale se amesteca cu patrunjelul verde tocat.Pe fiecare bucata de somon se pune o lingurita de unt.Fiecare bucata de somon impreuna cu sparanghelul se inveleste in folie de aluminiu si se da la cuptor.
                      Se tine 15- 20 min.dupa care se scoate,se lasa putin sa stea,apoi se desface din folie.Se serveste cald,ca atare,sau cu o garnitura de cartofi sau mamaliguta.


marți, 14 iulie 2020

Bulete de cascaval






                         Buletele de cascaval sunt atat de gustoase incat trebuie sa le incercati macar o data.Sigur le veti repeta,mai ales ca se fac usor si repede,fara nici o complicatie.Des se regasesc pe platourile cu aperitive de la mesele festive,nunti,botezuri.Si pregatite acasa,sunt un delicios aperitiv sau o gustare de seara minunata.




                               Ingrediente:

                         500 gr cascaval,5 ling faina,2 oua,piper,1 praf de copt.

 
                             Mod de preparare:

                         Cascavalul se da pe razatoare.Se adauga ouale si se amesteca.La urma se adauga faina,piperul si praful de copt.Se amesteca,apoi se framanta cu mana pana se obtine  un aluat omogen,usor lipicios.
                        Din acest aluat se modeleaza bile mai mici decat o nuca.Se prajesc pe toate partile in baie de ulei pana se rumenesc frumos.Nu se pun multe in tigaie pentru ca vor creste la copt.Se scot intr-o sita pentru a se scurge excesul de ulei.
                        Sunt delicioase calde,dar si reci.Au o crusta crocanta la exterior,iar la interior sunt moi si pufoase.