Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 2 februarie 2021

Ficatei de pui la cuptor

 



                          Este o reteta simpla si usoara din care vor rezulta niste ficatei de pui rumeni la exterior,dar moi si pufosi la interior. In plus,vor fii foarte gustosi si aromati.




                         Ingrediente:

                  500 gr ficatei de pui,sare,piper,usturoi granulat,rozmarin,2 ling ulei


                      Mod de preparare:

                Ficateii se spala,se curata de eventuale pielite si se pun intr-o tava. Deasupra se presara cu sare,piper,rozmarin si usturoi. Daca nu aveti usturoi granulat,puteti folosi 2-3 catei de usturoi zdrobiti.
Se stropesc cu ulei si se dau la cuptor. Se tin astfel 45 min. La jumatatea timpului, se scoate tava si usor,cu o furculita se intorc ficateii.Se dau din nou la cuptor.
                Se servesc calzi,cu garnitura de legume.Eu am facut un piure de sfecla rosie
                La fel de gustosi sunt si reci.



Prajitura cu nuca de cocos

 



                           Este o delicioasa prajitura cu foi negre si o umplutura alba,din albus cu nuca de cocos. Avantajul acestei prajituri este ca se coace toata odata,foile impreuna cu  umplutura. Pe langa ca e foarte aspectuoasa e si foarte gustoasa. Este o reteta din caietul mamei si e foarte apreciata.



               

                      Ingrediente:

                 Foi : 400 gr faina,200 gr unt,1 ou,2 ling cacao,un praf bicarbonat,smantana.
                 Umplutura: 6 albusuri,200 gr zahar,200 gr nuca de cocos
                 Glazura: 6 galbenusuri,250 gr zahar


                   Mod de preparare:

             Din ingredientele pentru foi se framanta un aluat care se inmoaie cu putina smantana. Trebuie sa fie un aluat legat,omogen,usor modelabil. Se imparte in doua parti egale si se intind doua foi de marimea tavii in care se va coace.
              Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare,se adauga zaharul si se mai bat pana se topeste si rezulta o bezea tare,lucioasa.Cu o lingura se incorporeaza nuca de cocos,mestecand incet,de jos in sus.
             Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se intinde una din foi peste care se pune compozitia de albusuri cu cocos.Se acopera cu a doua foaie si se da la cuptor.
             Galbenusurile se freaca cu zaharul si cand prajitura e aproape gata,se intind deasupra. Se mai da 5- 10 min la cuptor,dupa care se scoate.Se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza.

                     


                  


                

Omleta cu cartofi rasi si cascaval

 





                                     Foarte gustoasa aceasta omleta cu cartofi rasi,cascaval si marar.Are un gust deosebit si o savoare aparte.Merge perfect ca mic dejun,dar se preteaza si ca gustare la scoala sau la serviciu.Se face simplu si usor si e foarte versatila.Pe langa cascaval, se poate adauga cubulete de sunca sau carnati.





                                Ingrediente:

                         8 oua,6 cartofi mari,150 gr cascaval,sare,piper,marar verde


                              Mod de preparare:

                        Cartofii se curata,se spala si se dau pe razatoare.Se pun intr-o strecuratoare sa se scurga apa din ei.Cascavalul se rade,iar mararul se toaca marunt.
                          Intr-un bol se sparg ouale si se bat impreuna cu sarea si piperul.Se adauga cartofii rasi si scursi de apa,cascavalul si maraul verde.Se amesteca totul bine.
                          Intr-o tigaie se incinge o ling de ulei si se rasoarna amestecul de oua,cartofi,cascaval.Se lasa sa se coaca la foc mic.Cand e gata,se intoarce pe cealalta parte. Pentru a nu se rupe,se acopera tigaia cu un platou si se rastoarna omleta pe el,dupa care i se da drumul usor,in tigaie. E gata cand e rumenita pe ambele parti.
                          Se serveste cu  salate de sezon. Eu am facut o salata de varza rosie.
                          E delicioasa calda,dar la fel de savuroasa este si rece.Merge perfect ca pachet la serviciu.



miercuri, 27 ianuarie 2021

Prajitura cu foi cu miere si ciocolata

 




                             Aceasta prajitura cu foi cu miere si ciocolata am facut-o de Craciun. Am dorit o prajitura cu foi,dar sa aibe si ciocolata si aroma de scortisoara. Astfel,am facut clasicele foi cu miere de la Albinita dar am adaugat in compozitie ciocolata.Crema de gris am inlocuit-o cu o simpla crema de vanilie. ''Cireasa''  de pe acesta prajitura a fost zaharul pudra cu scortisoara cu care am pudrat prajitura.




                              Ingrediente : 

                         Foi : 900 gr faina,250 gr zahar,200 gr miere,2 oua,120 gr unt,100 gr ciocolata amaruie,1 ling.cacao,1 ling bicarbonat,1 vf. sare,1 zahar vanilat,1 lg.scortisoara,lapte cat cuptrinde.
                         Crema: 2 budinci de vanilie,8 ling zahar,1 l lapte,400 gr unt
                          Pentru deasupra: 2 ling zahar pudra,2 ling scortisoara pudra.


                           Mod de preparare:

                      Foile se pot face si cu cateva zile mai repede.Se pastreaza perfect,in camara cu hartie de copt intre ele.
                      Intr-o craticioara se pune untul,mierea si zaharul. Se fierb pe foc pana se topeste tot zaharul.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele.Se amesteca totul bine si se lasa sa se raceasca.
                      Dupa ce s-a racit,se adauga ouale,aromele,faina si cacaoa.Se amesteca totul bine. Se subtiaza cu putin lapte,pana se obtine un aluat omogen,potrivit de tare,usor modelabil. Se da la rece 30 min.
                      Se imparte aluatul in patru,din care vor rezulta patru foi. Pentru ca foile sa fie egale,se cantareste tot aluatul si se imparte la patru,apoi se cantareste fiecare bucata in parte.Aluatul se intinde  si se coace pe dosul tavii,pe care s-a pus hartie de copt.Foile vor fii mai tari si casante.
                     Pentru crema,se dilueaza budincile cu un pic de lapte.Restul de lapte se pune la foc impreuna cu zaharul.Cand fierbe,se toarna budinca diluata.Se lasa sa fiarba mestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
                      Untul se spumeaza si se amesteca cu budinca racita.Se adauga treptat,lingura cu lingura, mixand cu viteza mica.
                       Cu crema astfel obtinuta se umplu foile.Deasupra se pune o greutate si se lasa astfel pana a doua zi,cand foile se vor inmuia. Se taie marginile,apoi se portioneaza.
                        Se amesteca doua linguri de zahar pudra cu 2 ling scortisoara,apoi se pudreaza prajitura.
                        Se serveste cu drag si  mare pofta.



luni, 25 ianuarie 2021

Somon in crusta de mustar la cuptor

 



                        Este o cina delicioasa cu care vei incanta intotdeauna familia si prietenii.Somonul are o crusta fina de mustar,putin acrisoara.Zeama de lamaie  va conferi fragezime  si va atenua din grasimea carnii. Astfel , se va obtine o friptura frageda,suculenta si aromata.





                           Ingrediente:

                     500 -600 gr file de somon,1 ling mustar de Dijon,2 ling ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie,coaja de la o lamaie,1 lingurita zahar,sare,piper, 3 catei de usturoi,cimbru,rozmarin,cateva rosii cherry.


                           Mod de preparare:

                      Fileul de taie in felii potrivit de mari. In vasul unui blender se pune usturoiul, zaharul,uleiul,mustarul,coaja si zeama de lamaie si ierburile aromate.Se mixeaza totul bine pana se obtine o pasta omogena.Cu acesta pasta se ung feliile de somon.Se pun intr-o tava,iar in jurul lor se adauga cateva rosii cherry.Se stropesc si acestea cu putin ulei de masline si se presara cu putina sare si rozmarin.Se da totul la cuptor pentru aprox. 20 - 30 min.
                      Se serveste cald,simplu sau cu o garnitura de cartofi.