Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 15 octombrie 2023

Gem de smochine cu nuci

 




                     Combinatia smochine - nuci e minunata atat in prajituri cat si in alte preparate, asa ca am facut un gem de smochine cu nuci pentru a le avea pe amandoua impreuna. Am gasit o reteta turceasca care m-a inspirat. Nu am taiat complet smochinele, ca la gem, si le-am pus in mijloc miez de nuca. Nu toate au ramas asa, doar cateva, dar seamana cu o dulceata. Oricum ar fi, preparatul e minunat, merita sa il aveti.



                    Ingrediente:

               2 kg smochine, 800 gr zahar, 100 gr nuci, 1 lamaie, 100 ml apa

                   Mod de lucru :
 
              Smochinele se spala, se scurg bine de apa si li se taie coditele. Se taie in patru dar nu pana la capat. In mijloc se adauga miez de nuca. Deasupra se presara zaharul si 100 ml apa. Se pune pe foc si se amesteca din cand in cand. Se adauga si lamaia taiata felii si se fierbe pana cand gemul e bine legat.
               Se pune fierbinte in borcane si se inchid ermetic. Se pun in paturi pana se racesc complet, apoi se depoziteaza in camara pana la folosire.


Dulceata de ardei iuti floare

 



                      De cand am vazut in piata acesti ardei iuti in forma de floare, m-am gandit ca o dulceata in care sa ramana intregi ar fi minunata. Pe langa faptul ca e delicioasa, are un aspect deosebit pe platourile cu branzeturi sau langa fripturi. Se face ca si clasica  dulceata de ardei iuti, doar ca ardeii raman intregi, nu se macina.




                        Ingrediente:

                1 kg ardei iuti tip floare, 1 kg zahar, 1l otet, 1 lamaie


                      Mod de preparare:

                 Ardeii iuti tip floare se spala si se scurg bine de apa. Se curata de codite si se inteapa in 2-3 locuri cu o scobitoare.
                 Intr-o cratita se pune la fiert otetul cu zaharul. Faceti-o cu geamul de la bucatarie deschis si hota pornita pentru ca mirosul de otet e inecacios.
                 Cand compzitia se transforma intr-un sirop gros, se ia de pe foc si se adauga ardeii iuti. Se lasa astfel sa stea 15 min. apoi se pune din nou pe foc. Se adauga lamaia taiata felii si curatata de samburi. Se lasa sa fiarba pana compozitia e, din nou, bine legata. Pentru a verifica asta, se afunda o lingurita in dulceata. Cand se scoate, trebuie sa cada picaturi ferme de dulceata.
                  Se opreste focul si dulceata fierbinte se pune in borcane. Se inchid ermetic si se invelesc in paturi pentru o racire lenta. Dupa ce s-au racit, se depoziteaza in camara.
                  Iarna, e delicioasa langa fripturi,chiftele sau pe platourile cu branzeturi.



duminică, 3 septembrie 2023

Nudli - putisoare

 



                         Nudli sau putisoare sunt un fel de paste din aluat cu cartofi. Varianta dulce pentru gnocchi. 
                         Practic, este aluatul din ce se fac si Gombotii cu prune. Intotdeauna cand ramane aluat de la gomboti, se fac aceste putisoare sau nudli, cum vreti sa le ziceti. Este un aluat simplu, din cartofi si faina, fara oua. Se tavalesc prin pesmet prajit in unt, amestecat cu zahar si scortisoara, dar sunt deliciosi si cu mac sau nuca macinata.
                          Intotdeauna am facut putisoare ,doar cand am facut Gomboti cu prune, dar se pot face si separat, oricand aveti pofta.




                        Ingrediente:

                  600gr cartofi, 200 gr faina, 150gr zahar, 1 praf sare, 200 gr pesmet, 1 lingurita scortisoara.


                        Mod de preparare : 

                 Cartofii se fierb in coaja lor. Dupa ce s-au fiert, se lasa putin sa se raceasca, apoi se curata de coaja. Cu ajutorul unei prese se paseaza sau se dau pe razatoare. Se adauga praful de sare si faina si se amesteca bine, pana rezulta un aluat legat, dar mai moale. Se lasa cateva minute sa se odihneasca.
                  In acest timp se prajeste pesmetul in o lingura de unt. Cand a devenit maroniu, se ia de pe foc si se adauga zaharul si scortisoara. 
                  Se rup bucati din aluat si se fac cu mana suluri groase de 1,5 cm. Se fac putisoarele taind sulurile la 3-4 cm.
                   Se pune o oala cu apa si  sare la fiert si, cand clocoteste, sa adauga putisoarele. Se lasa sa fiarba pana se ridica la suprafata. Se scot cu o spumiera si se tavalesc prin pesmet.
                    Se servesc calde, dar merg si reci.
                    Dupa cum am mai spus, pesmetul se poate inlocui cu nuca macinata amestecata cu zahar sau mac macinat amestecat cu zahar.

marți, 22 august 2023

Ciuperci cu cartofi noi in sos de smantana

 




                        Este o delicioasa mancare de vara, cand e in toi sezonul cartofilor noi. Cartofii se pot taia, dar e de preferat sa se foloseasca cartofi noi mici, sa ramana intregi sau doar jumatati. 
                         Este minunata aceasta mancarica servita ca atare, dar e la fel de delicioasa si ca garnitura lanaga o friptura suculenta.




                       Ingrediente:

                 500 gr ciuperci chapignon, 1 ceapa mare, 500 ml smantana pentru gatit, 500 gr cartofi noi, sare, piper, usturoi granulat, 1 leg. marar verde.


                       Mod de preparare:

                  Cartofii se spala bine si se pun la fiert in apa. 
                  Ciupercile se spala si se taie jumatati sau cel mult in patru, in functie de marime.
                  Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei la incins. Se adauga ceapa tocata marunt si ciupercile. Se caleste pana nu mai ramane nici un pic de lichid.
                  Cartofii fierti se taie sferturi sau jumatati, in functie de marime. E de preferat sa se foloseasca cartofi noi cat mai mici, pentru a-i lasa intregi. Se adauga peste ciupercile calite si se condimenteaza cu sare, piper si usturoi granulat. Se toarna smantana lichida si se amesteca bine. Se lasa sa dea cateva clocote, cat sa se ingroase putin smantana.
                  Se adauga mararul verde tocat marunt si se opreste focul.
                  Se serveste calda.



                  

luni, 21 august 2023

Paste gratinate cu piept de pui si cascaval afumat

 




                         Aceasta reteta este ideala pentru o cina rapida, dar gustoasa. Se pregateste usor si repede si nu necesita  ingrediente sofisticate. Gustul, in schimb, este chiar sofisticat! Incercati-o si nu veti regreta.



                      Ingrediente:

               500 gr piept de pui, 300 gr cascaval afumat, 400 gr paste, 300-400 gr smantana, sare,piper, ustoroi granulat.


                      Mod de preparare:

               Pastele se pun la fiert in apa cu sare. E de preferat sa se fiarba al dente, chiar un pic mai tari, pentru ca se vor gati si la cuptor.
               Pieptul de pui se taie cuburi si se condimenteaza cu sare, piper si usturoi granulat. Se amesteca bine astfel ca toate bucatile de piept sa fie acoperite de condimente. 
               Cascavalul se da pe razatoare.
               Cand pastele sunt fierte, se scurg bine de apa si se amesteca cu pieptul de pui si cascavalul. Se pune totul intr-un vas termorezistent si se acopera deasupra cu un strat generos de smantana. Se da totul la cuptor.
               Se tine pana cand pastele incep sa se rumeneasca frumos. Se scot si se lasa sa se racoreasca, apoi se poate servi.
               Sunt delicioase atat calde cat si reci.