Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 14 septembrie 2018

Tort cu morcovi si crema de branza






                        Carot cake sau tort de morcovi este un tort usor,cu un blat moale si pufos.Dupa cum ii spune numele,are in compozitie morcovi.Cine doreste,poate adauga si cateva nuci.Aroma este deosebita,iar combinatia cu crema de branza e minunata.O crema usoara si racoroasa.


                       Ingrediente:

                   Blat: 250gr faina,2 lg bicarbonat,un vf sare,1 lg scortisoara,1lg nucsoara,300ml ulei,350gr zahar tos,4 oua,300 gr morcovi rasi ( 5-6 morcovi medii) esenta de vanilie,un varf sare.
                  Crema : 250 gr crema de branza,150gr zahar pudra,100ml frisca,


                    Mod de preparare:

                Mai intai se incinge cuptorul si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt.
                Intr-un bol se amesteca faina,sarea,bicarbonatul,scortisoara si nucsoara.
                In alt bol se amesteca uleiul,zaharul si vanilia pana se obtine o textura cremoasa.Se adauga,treptat,ouale,unul cate unul pana sunt incorporate bine.
                Amestecul de faina se incorporeaza in cel de ulei,amestecand incet.La urma se adauga morcovii razuiti.Se da totul la cuptor 25-35 min.pana trece testul scobitorii.Cand e gata se scoate din tava si se lasa la racit.In acest timp se pregateste crema.
                Intr-un bol se mixeaza crema de branza adaugand zaharul.La urma se amesteca cu frisca batuta.
                Blatul racit se taie pe orizontala si se umple cu crema de branza.Deasupra se acopera tot cu crema de branza,lasand lateralul neacoperit.
                Se da la rece pana in momentul servirii.


sâmbătă, 18 august 2018

Pilaf cu rosii si piept de pui




                         Pilaful cu rosii si piept de pui este o mancare de vara,racoroasa datorita gustului usor acrisor dat de rosii.Este un fel principal usor si savuros,iar daca se renunta la carne,este ideal pentru o zi de post.



                           Ingrediente:

                      1 piept de pui,1 ceapa,1 cana orez,2 ardei grasi rosii,5-6 rosii,sare,piper,3 ling.ulei

                           Mod de preparare:

                     Pieptul de pui se sterge si se taie cuburi.Ceapa se curata si se toaca marunt.
                     Intr-un vas se pune uleiul la incins si se adauga ceapa.Se caleste pana devine translucida,apoi se adauga carnea.Se caleste pana isi schimba culoarea.Se adauga ardeii taiati fasii subtiri.Cand s-au inmuiat se adauga rosiile.Se lasa sa se caleasca pana isi lasa zeama,apoi se adauga orezul.Se amesteca bine si se mai completeaza cu 2 cani de apa.Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba totul acoperit,pana carnea e bine gatita si orezul fiert.
                      Se ia de pe foc si se presara patrunjel verde tocat.Se serveste cald,dar e bun si rece.


Ghiveci de legume cu carne la cuptor





                            Este o mancare de vara in care,pe langa carne,abunda legumele.De obicei,ghiveciul il fac simplu,fara alte adaosuri ( orez sau carne).De data asta am vrut sa fie ceva un pic mai altfel si am adaugat carne.Ideia mi-a venit gatind,dar,cautand pe net,am inteles ca astfel de mancare este o mancare traditional turceasca.Ideia e ca ghiveciul de legume cu carne la cuptor este un deliciu pe care trebuie sa-l incercati vara asta.



                        Ingrediente:

                  1kg  pulpa de porc,3-4 cepe,1 capatana usturoi,2-3 morcovi 1pastarnac,6 ardei grasi rosii si albi,6 rosii mari,4 cartofi,2 dovlecei,1 vanata mare,sare,piper,3 ling.ulei


                       Mod de preparare:

                 Carnea se sterge si se taie cuburi potrivit de mari.Legumele se curata si se taie felii sau rondele,dupa caz.Vinetele si dovleceii se curata si se taie cuburi.
                 Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga bucatile de carne.Se tin pana se rumenesc usor dupa care se scor si se aseaza intr-un vas de yena.Se presara sare,piper si cimbru si se da la cuptor.
                In uleiul in care s-a rumenit carnea se adauga ceapa si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga ardeii,morcovii si pastarnacul si se lasa sa se caleasca pana se inmoaie toate legumele.La urma,se adauga rosiile taiate marunt.
                Separat,intr-o tigaie de teflon se rumenesc usor vinetele si dovleceii.Se pot rumeni si in ulei,dar mancarea va fi mult mai grasa pentru ca vinetele absorb mult ulei.
                Se scoate vasul de yena din cuptor ,se presara ustroiul tocat,apoi se rastoarna toate legumele.Cartofii se adauga cruzi.Se amesteaca,se potriveste de sare si piper,se acopera cu un capac si se da totul la cuptor.Daca e cazul,se mai completeaza cu lichid ( suc de rosii). Se tine astfel 2 ore,dupa care se ia capacul si se lasa sa se rumeneasca putin deasupra.
                 Se serveste ca atare sau cu un orez simplu,fiert in apa cu sare.



joi, 2 august 2018

Clatite cu branza si smantana la cuptor





                      Sunt minunate aceste clatite cu branza si smantana! Nu le-am facut demult si chiar mi-a fost dor de ele. Erau preferatele tatalui meu,asa ca mi-am amintit cu nostalgie de vremurile cand le pregatea mama...
                      Se fac clasicele clatite,am descris aici in amanunt cum se fac,si se umplu cu branza dulce de vaci.Se ung cu smantana si se dau la cuptor.Sunt delicioase si savuroase.




                        Ingrediente :

                  Clatite: 500gr faina,500ml lapte,3 oua,300 ml apa minerala,3 ling ulei,un vf sare.
                  Umplutura : 500 gr branza de vaci sau urda,250 gr zahar tos,coaja de lamaie,zahar vanilat
                  smantana pentru deasupra

                     
                       Mod de preparare:


               Faina se amesteca cu ouale si sarea.Lichidele se incorporeaza cate putin,pentru a controla consistenta aluatului.Trebuie sa rezulte un aluat subtire ca o smantana,fara cocoloase.
              Se incinge o tigaie antiaderenta si se toarna cu polonicul din aluat.Se roteste tigaia astfel ca aluatul sa se intinda uniform pe toata suprafata ei.Cand marginile clatitei devin aurii,se intoarce pe partea cealalta.Se mai coace putin,apoi se scoate din tigaie.Se continua astfel pana se termina tot aluatul.
             Branza se amesteca cu zaharul,se adauga coaja de lamaie si vanilia.Cu aceasta crema se umple fiecare clatita.
             Intr-un vas de yena se pune un rand de clatite,se acopera cu smantana si se continua astfel pana se termina toate clatitele.Deasupra se pune un strat generos de smantana si se da la cuptor.Se tine pana sunt frumos rumenite deasupra.


                   
                    Se scot,se lasa sa se raceasca si se servesc.
                    Sunt delicioase atat calde,cat si reci.



Vin de visine





                       Este un vin deosebit pe care-l fac in anii cand sunt foarte multe visine,cum a fost si anul acesta.Dupa ce am facut dulceata de visine si siropul,am renuntat la visinata si am facut aceast vin.Priviti ce culoare minunata are! Cat despre gust si aroma,ce sa mai vorbim,merita efortul si asteptarea.Reteta o am din caietul mamei mele si am respectat-o intocmai.V-o impartasesc si voua si v-o recomad cu caldura.


                         Ingrediente:

                1l suc de visine,1kg zahar,2l apa

             
                      Mod de preparare:

               Respectand proportiile de mai sus,se poate pregati orice cantitate doriti.
               Se aleg fructe bine coapte,se spala si se zdrobesc astfel ca sa iasa cat mai multa zeama din ele.Cine doreste,poate sa strecoare sucul obtinut .Eu prefer sa-l las asa,deoarece samburii de visine dau aroma placuta vinului.
              Zaharul se dizolva in apa si se amesteca cu fructele zdrobite si zeama lor.Se pune totul intr-o damigeana mai mare,astfel ca sa ramana goala pe sfert.Se leaga la gura cu un tifon si se tine la temperatura camerei.Dupa 3-4 saptamani cand fermentatia e terminata,se trage vinul in alta damigeana.Atentie sa nu se ajunga cu furtunul la depunerea de pe fund!
              Noua damigeana umpluta se astupa cu dop si se tine la racoare inca 3-4 saptamani.Vinul limpezit se trage in sticle care se astupa cu dopuri ermetice si se tin la rece.