Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 25 septembrie 2019

Compot de struguri




                       Sa nu lasam sa treaca toamna fara a inmagazina in camara aroma ultimelor fructe.Dulce si aromat,compotul de struguri este desertul ideal in serile reci de iarna,dar si o minunata garnitura,in loc de salata,la fripturi.
                        Compotul  de struguri se poate face din struguri albi,rosii sau negri.Depinde de preferintele fiecaruia sau de ce are in gradina.Eu am ales strugurii negri.


                          Se aleg boabe mari,coapte,dar totusi tari.Se dau jos de pe ciorchine si se spala bine,apoi se scurg.Boabele de struguri se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc gol intre ele si sa intre cat mai multe.
                         Se toarna apa in fiecare borcan si se goleste,masurand cantitatea necesara.
                         Pentru un borcan de 800 gr.se calculeaza 2-3 ling de zahar,in functie de cat de dulci sunt strugurii.
                         Apa si zaharul se pun la fiert pana acesta se topeste complet.Se lasa siropul sa se racoreasca si se toarna in borcane.
                         Dupa preferinte,se poate adauga in fiecare borcan 2 cuisoare,un pic de baton de vanilie sau anason.
                        Borcanele se inchid ermetic si se pun in carpe la dunstuit,la bain- marie.Se tin pe foc 30 min.din momentul cand incepe sa clocoteasca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca in aceeasi oala.
                       Dupa aceasta,se depoziteaza in camara.



                       Dupa cum ati observat,acest compot de struguri  este fara conservanti,la fel cum sunt toate Conservele si muraturile de pe acest blog.Sunt retete vechi,de ani de zile,probate de mama si bunica mea,iar eu continui sa le fac,fara a le modifica.
                       Tot  din struguri,puteti incerca si Dulceata de struguri la fel,naturala,fara conservanti.

joi, 12 septembrie 2019

Salam de biscuiti





                     Este un salam cu gust de copilarie.E reteta veche,de ani de zile,asa cum facea mama salamul de biscuiti.Facand aceasta reteta,m-am intors din nou cu gandul in copilarie...
                     Este un salam aromat,cremos,dulce.Stafidele inmuiate in rom,rahatul,nucile prajite,vanilia,coaja de lamaie sunt ingredientele "secrete" care dau aroma si savoare acestui salam de biscuiti.




                          Ingrediente:

                     500 gr biscuiti,250 gr unt,200 gr rahat,150 gr nuca taiata grosier,100 gr zahar,200 ml lapte,100 gr stafide,2 ling.cacao,esenta de rom,zahar vanilat,coaja rasa de lamaie


                         Mod de preparare:

                 Stafidele se pun la inmuiat in rom.
                 Biscuitii se pun intr-o punga si se zdrobesc cu un sucitor.Astfel,vor ramane si bucati mai mari care vor da un aspect placut salamului.
                 Miezul de nuca se toaca grosier cu un cutit,apoi se pun intr-o tigaie si se prajesc.
                 Rahatul se taie cuburi.
                 Intr-o cratita se pune laptele cu zaharul si zaharul vanilat la fiert.Canad clocoteste se adauga untul,amestecand pana se topeste.Se adauga rahatul si cacaoa.Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se stinge focul.Se adauga stafidele si coaja de lamaie rasa.
                  Nucile se amesteca cu biscuitii.Peste amestec se toarna compozitia fiarta.Se amesteca totul bine pana rezulta o compozitie omogena.Daca mai trebuie,se mai poate adauga esenta de rom.
                 Pe o folie alimentara se rastoarna compozitia,formand un sul.Se infasoara in folie si se da la rece.
                 Cand s-a racit complet,biscuitii s-au inmuiat de la crema de unt,aromele s-au patruns.Se scoate si se feliaza pentru servire.


               
                             Pofta buna!

marți, 10 septembrie 2019

Varza acra cu ciolan afumat la cuptor






                      Varza acra calita cu ciolan afumat este una dintre mancarurile preferate ale familiei mele,in special a sotului meu.Cum in fiecare toamna punem capatani de varza la murat,dar si varza tocata,aceasta mancare e la indemana oricand.



                                Ingrediente:

                         1 capatana mare varza murata,1 ciolan de porc afumat,1 ceapa mare,1 ling untura de porc,2 ling cu varf pasta de ardei,sare,piper,cimbru,2 -3 foi de dafin,marar verde.


                             Mod de preparare:

                        Varza se spala in mai multe ape,apoi se scurge si se toaca marunt.
                         Intr-o tigaie se pune untura la incins si se adauga ceapa tocata marunt.Se lasa sa se caleasca pana devine translucida.Se adauga pasta de ardei,cimbrul si piper.Se mai lasa 2 - 3 min.apoi se ia de pe foc.Se rastoarna totul peste varza si se amesteca bine.Sare se pune doar daca este cazul,avand in vedere ca si varza si ciolanul sunt sarate.
                         Intr-un vas de lut sau de yena se pune un strat de varza si deasupra ciolanul afumat.Se acopera cu alt strat de varza si se presara marar tocat deasupra.Se adauga foile de dafin si se  toarna apa cat sa acopere primul strat de varza.Se  acopera cu un capac si se da totul la cuptor.
                         Se tine astfel 3- 4 ore.Din cand in cand se intoarce ciolanul de pe o parte pe alta.Dupa 3 ore se ia capacul si se tine descoperit la cuptor sa scada zeama.
                         Este gata cand carnea e moale si frumos rumenita,iar varza moale,fara multa zeama.Ciolanul se dezoseaza si se taie felii.
                         Se serveste calda,cu smantana si ardei iuti.
                     


Prajitura vieneza cu branza





                    Este o prajitura delicioasa,foarte aromata,pufoasa,usor umeda.Nu necesita multe ingrediente si se face usor si repede.



                           Ingrediente:

                       1kg branza dulce de vaci,300 gr zahar,8 oua,200 gr unt, 1 vf.sare,zahar vanilat,coaja de la o lamaie.

                          Mod de preparare:

                      Intr-un bol se mixeaza untul cu 150 gr. zahar, apoi se adauga galbenusurile.Treptat se adauga branza de vaci,zaharul vanilat si coaja rasa de la o lamaie.Se omogenizeaza totul bine.
                      Albusurile se bat cu un praf de sare pana se tin de paletele mixerului.Se adauga restul de zahar si se mixeaza in continuare pana se topeste tot.Rezulta o spuma tare,lucioasa care se adauga treptat la compozitia de branza cu galbenusuri.Se amesteca incet,cu o spatula.
                      Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preancalzit.Focul nu trebuie sa fie prea tare ( 170 grade). Se coace timp de o ora,dupa care se stinge focul si se mai tine prajitura in cuptor 30 min.,cu usa deschisa.
                       Se scoate prajitura,se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se lasa sa se raceasca.Cand e rece,se portioneaza in vederea servirii.


marți, 20 august 2019

Choux aperitiv




                       Da,de ce nu,celebrele coji de Choux a la creme pot fi si sarate.In locul cremei de vanilie se poate folosi crema de branza,pate de ficat,crema de somon,icre sau alte salate.Este aperitivul ideal pentru o masa festiva,dar si o gustare rapida.
                        Au avantajul ca, cojile pentru choux  se pot face cu cateva zile inainte,pastrandu-se perfect intr-o cutie.Se umplu cand e nevoie,inainte de servire.


                          Ingrediente:

                      250ml apa,100 gr unt proaspat, ( sau 80 gr untura),1 praf sare,125 gr faina,4 oua.


                           Mod de preparare:

                     Intr-o cratita se pune sa fiarba apa cu untul si sarea.Cand acestea fierb,se ia cratita de pe foc si se toarna faina cernuta toata o data.Se amesteca repede cu o lingura de lemn.Cand pasta nu mai are nici un cocolos se da iar pe foc,amestecand mereu,pana ce aluatul se desprinde de pe cratita.Se ia de pe foc si se amesteca pana aluatul incepe sa se racoreasca.
                      Se adauga ouale puse pe rand.Nu se pune oul urmator pana ce anteriorul nu s-a amestecat bine cu aluatul.Se obtine o pasta potrivit de moale,care curge din lingura,dar isi pastreaza forma acolo unde cade.
                        Se pune aluatul intr-un pos si se fac mici gramajoare pe tava.Tava nu se unge cu nimic.Trebuie lasata distanta intre ele pentru ca vor creste la copt.Se dau la cuptor si se tin aproximativ 25-30 min.In acest timp nu se deschide deloc cuptorul.Sunt gata cand sunt frumos crescute si destul de uscate.Se iau de pe tava calde,cu ajutorul unui cutit.
                           Dupa ce s-au racit se taie un capacel ( inauntru trebuie sa fie goale) si se umplu dupa dorinta.
                           Se dau la rece pana in momentul servirii.