Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 20 octombrie 2019

Dulceata de smochine intregi






                       Nu puteam lasa sa treaca sezonul smochinelor fara sa fac aceasta dulceata de smochine intregi.Este minunata,foarte aromata,iar faptul ca smochinele sunt toate intregi,in siropul lor,ii da o savoare in plus.


                           Ingrediente:

                       1 kg smochine,1 kg zahar, 300 ml apa,1 lamaie,2cm baton de vanilie

           
                          Mod de preparare:

                    Smochinele se spala,se scurg bine de apa si li se taie coditele.
                    Intr-o cratita se pune zaharul cu apa la fiert.Se fierbe pana siropul devine gros,legat.In acest moment se opreste focul si se adauga smochinele intregi.Se lasa 15 min.sa stea,pana smochinele isi lasa siropul,apoi se pune din nou pe foc.Cand incepe sa fiarba se ia spuma formata.Se adauga lamaia taiata felii si batonul de vanilie.Se fierbe pana siropul devine din nou gros,legat.
                     Se ia de pe foc si se pune in borcane sterilizate.Acestea se inchid ermetic si se pun in paturi pana a doua zi cand se aranjeaza in camara.


joi, 3 octombrie 2019

Pui cu gutui in sos de vin









                 Acest pui cu gutui este o mancare care imbina aromele si gusturile toamnei in mod placut.Gutuile merg grozav cu bucatile de carne de pui fragede si suculente.Gustul dulce-acrisor al gutuilor ai al vinului se imbina in mod placut cu carnea de pui.Arome si savori de toamna intr-o farfurie delicioasa.



                    Ingrediente:

                Pulpele,pieptul si aripile de la un pui, 3-4 gutui,200 ml vin alb,sare,piper,zahar,scortioara,3-4 cuisoare.

               
                    Mod de preparare:

               Carnea de pui se spala si se taie bucati potrivite.
               Gutuile se curata de coaja, li se scoate casuta cu samburi si se taie cuburi.Deasupra lor se presara putin zahar si scortisoara.
                Carnea se condimenteaza cu sare si piper si se infig in ea cuisoarele,apoi se pune intr-o cratita.Printre bucatile de carne se adauga bucatile de gutui.Deasupra se toarna vinul.





                Se acopera cu un capac si se da totul la cuptorul incins.Se tine astfel o ora dupa care se ia capacul jos si se mai lasa pana ce carnea si gutuile se rumenesc frumos.



                    Se serveste ca atare sau cu o garnitura de orez.




sâmbătă, 28 septembrie 2019

Tarta cu smochine si crema frangipane








                    Anul acesta recolta de smochine a fost foarte bogata,asa ca am profitat si,pe langa nelipsitul gem de smochine, m-am gandit sa pregatesc si o prajitura.Cautand  retete,am ajuns la aceasta tarta cu crema frangipane care m-a incantat.Eu am modificat-o putin si a rezultat aceasta minunata tarta cu crema frangipane si smochine.Frangipane este o crema pe baza de unt,ou si migdale ce se foloseste la tarte.Crema mea a fost cu nuci si alune in loc de migdale,dar gustul a fost perfect.



                      Ingrediente:

               1 pachet aluat foietaj (800 gr) 250gr unt,250 gr zahar,zahar vanilat,2 oua,250 gr nuci si alune macinate,un vf.sare,10-12 smochine

                   
                        Mod de preparare:

                  Aluatul de foietaj se lasa la decongelat la temperatura camerei.
                  Cand aluat e maleabil, se intinde o foaie pe o tava tapetata cu hartie de copt.Marginile se ridica putin pentru a forma o bordura.
                   Pentru crema,unul la temperatura camerei se freaca cu sarea,zaharul si zaharul vanilat.Se adauga pe rand ouale si la urma nucile si alunele macinate.Se amesteca totul bine si se toarna peste foaia din tava.Se niveleaza frumos si deasupra se pun smochinele taiate sferturi.Se presara cu putin zahar brun si se da la cuptor.
                    Se tine aproximativ 30 min,pana se rumeneste frumos.Se scoate si se lasa la racit dupa care se portioneaza si se serveste.
             


     

miercuri, 25 septembrie 2019

Compot de struguri




                       Sa nu lasam sa treaca toamna fara a inmagazina in camara aroma ultimelor fructe.Dulce si aromat,compotul de struguri este desertul ideal in serile reci de iarna,dar si o minunata garnitura,in loc de salata,la fripturi.
                        Compotul  de struguri se poate face din struguri albi,rosii sau negri.Depinde de preferintele fiecaruia sau de ce are in gradina.Eu am ales strugurii negri.


                          Se aleg boabe mari,coapte,dar totusi tari.Se dau jos de pe ciorchine si se spala bine,apoi se scurg.Boabele de struguri se cladesc in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin loc gol intre ele si sa intre cat mai multe.
                         Se toarna apa in fiecare borcan si se goleste,masurand cantitatea necesara.
                         Pentru un borcan de 800 gr.se calculeaza 2-3 ling de zahar,in functie de cat de dulci sunt strugurii.
                         Apa si zaharul se pun la fiert pana acesta se topeste complet.Se lasa siropul sa se racoreasca si se toarna in borcane.
                         Dupa preferinte,se poate adauga in fiecare borcan 2 cuisoare,un pic de baton de vanilie sau anason.
                        Borcanele se inchid ermetic si se pun in carpe la dunstuit,la bain- marie.Se tin pe foc 30 min.din momentul cand incepe sa clocoteasca apa.Se stinge focul si se lasa sa se raceasca in aceeasi oala.
                       Dupa aceasta,se depoziteaza in camara.



                       Dupa cum ati observat,acest compot de struguri  este fara conservanti,la fel cum sunt toate Conservele si muraturile de pe acest blog.Sunt retete vechi,de ani de zile,probate de mama si bunica mea,iar eu continui sa le fac,fara a le modifica.
                       Tot  din struguri,puteti incerca si Dulceata de struguri la fel,naturala,fara conservanti.

joi, 12 septembrie 2019

Salam de biscuiti





                     Este un salam cu gust de copilarie.E reteta veche,de ani de zile,asa cum facea mama salamul de biscuiti.Facand aceasta reteta,m-am intors din nou cu gandul in copilarie...
                     Este un salam aromat,cremos,dulce.Stafidele inmuiate in rom,rahatul,nucile prajite,vanilia,coaja de lamaie sunt ingredientele "secrete" care dau aroma si savoare acestui salam de biscuiti.




                          Ingrediente:

                     500 gr biscuiti,250 gr unt,200 gr rahat,150 gr nuca taiata grosier,100 gr zahar,200 ml lapte,100 gr stafide,2 ling.cacao,esenta de rom,zahar vanilat,coaja rasa de lamaie


                         Mod de preparare:

                 Stafidele se pun la inmuiat in rom.
                 Biscuitii se pun intr-o punga si se zdrobesc cu un sucitor.Astfel,vor ramane si bucati mai mari care vor da un aspect placut salamului.
                 Miezul de nuca se toaca grosier cu un cutit,apoi se pun intr-o tigaie si se prajesc.
                 Rahatul se taie cuburi.
                 Intr-o cratita se pune laptele cu zaharul si zaharul vanilat la fiert.Canad clocoteste se adauga untul,amestecand pana se topeste.Se adauga rahatul si cacaoa.Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se stinge focul.Se adauga stafidele si coaja de lamaie rasa.
                  Nucile se amesteca cu biscuitii.Peste amestec se toarna compozitia fiarta.Se amesteca totul bine pana rezulta o compozitie omogena.Daca mai trebuie,se mai poate adauga esenta de rom.
                 Pe o folie alimentara se rastoarna compozitia,formand un sul.Se infasoara in folie si se da la rece.
                 Cand s-a racit complet,biscuitii s-au inmuiat de la crema de unt,aromele s-au patruns.Se scoate si se feliaza pentru servire.


               
                             Pofta buna!