Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 28 decembrie 2022

Babka cu dulceata de lapte si stafide

 




                             Cand spui Babka te gandesti la acel cozonac impletit, cu multa ciocolata si nuca si bine insiropat. De data asta am facut doar aluatul de Babka si am urmat exact pasii. Umplutura am modificat-o. In loc de nuca si ciocolata am folosit  Dulce de leche sau dulceata de lapte si stafide imbatate in rom. A iesit un cozonac cu un gust divin ce  merita incercat.



                      
                      Ingrediente:

             Aluat : 550gr faina,  4 oua, 50 gr drojdie, 120ml lapte, 100 gr zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, 1 vf. sare, 150gr unt.
            Umplutura : 2 conserve de 370 ml lapte condensat, 250 gr stafide, lapte, rom sau esenta de rom
             Sirop: 100ml apa, 100gr zahar, 1 zahar vanilat


                   Mod de preparare:

           Mai intai am pregatit dulceata de lapte. Se poate pregati si cu cateva zile mai repede. Se pun conservele de lapte condensat la fiert, la Bain- Marie. Se tin pe foc doua ore de cand incepe apa sa clocoteasca, apoi se stinge focul si se lasa la racit, dupa care se poate folosi. Mai multe detalii gasiti aici.
           Stafidele se inmoaie in lapte amestecat cu rom sau cu esenta de rom.
           Pentru aluat, drojdia de amesteca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele caldut si se amesteca bine.
           Intr-un bol se pune faina, zaharul, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si ouale. Se adauga drojdia cu lapte si se framanta un aluat omogen. Treptat se adauga untul topit si racit. Se framanta in continuare pana rezulta un aluat elastic, nelipicios.
           Se unge un vas cu ulei, se pune aluatul si se acopera cu folie alimentara. Se da totul la frigider pana a doua zi ( minim 12 ore).
            A doua zi se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua, pentru doi cozonaci. O parte se lasa pe masa, iar cealalta se da din nou la frigider.
            Se intinde o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii in care se coace si groasa de 1 cm. Se desface o conserva cu dulceata de lapte si se intinde pe foaia de aluat. Deasupra se presara jumatate din stafidele scurse bine la lapte. Se ruleaza pe lungime. Se face si al doilea sul din aluatul ramas si se da din nou la frigider pentru o ora. 








               Dupa ce a trecut timpul se scoate un sul pe masa infainata si se taie in doua, pe lung, unul din capete ramanand netaiat. Se ridica usor o jumatate de sul peste cealalta jumatate, tinand mereu partea taiata in sus. Se repeta operatia pana la capat, obtinand astfel  o impletitura cu doua fire.La fel se procedeaza si cu al doilea sul.



              Se pun in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si se lasa o ora la cald, acoperiti cu un servet. Se dau la cuptor, la foc potrivit 30-35 min.
               In timp ce cozonacii se coc, se pregateste siropul. Se pune la fiert apa cu zaharul. Cand clocoteste, se adauga vanilia. Se ia de pe foc si se lasa la temperatura camerei.
               Cand cozonacii sunt gata, se ung cu acest sirop, se scot din tavi si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
               Cand sunt complet reci se feliaza si se servesc cu multa pofta.


luni, 14 noiembrie 2022

Castraveti mici bulgaresti

 





                      Anul asta mi-am dorit sa pun la borcan castraveti mici si foarte mici, dulci- acrisori. Pentru ca la piata nu se gasesc asa castraveti mici, am pus in gradina ,astfel castravetii murati de anul acesta sunt recolta proprie. E un sentiment placut, ai o satisfactie cand vezi ca munca depusa da roade.
                   Am cules castravetii dupa cum s-au facut si am pus de mai multe ori, cantitati mai mici. Mi se pare efortul mai mic daca pui cantitati mici odata, chiar daca pui de mai multe ori.



                     Ingrediente pentru 900 ml lichid : 

              250 ml otet, 650 ml apa, 50 gr sare, 150 gr zahar, 30gr boabe de piper, 50 gr mustar boabe, cateva fire de hrean, frunze se visin, marar uscat.


                    Mod de preparare: 

               Castravetii proaspat culesi i-am spalat si i-am curatat de codite. 
               Pe fundul borcanelor am pus cateva ramuri de marar uscat, o radacina de hrean curatata si taiata bastonase, o lingura boabe de mustar, cateva (10) boabe de piper, 2-3 frunze de visin.
              Se cladesc castarvetii astfel ca sa ramana cat mai putin loc gol in bocan. In fiecare borcan se toarna apa cat sa acopere castravetii, apoi se toarna toata apa intr-o cana gradata. Astfel se masoara cantitatea de lichid necesara. Eu am avut 900 ml. Se pot mari sau micsora cantitatile, respectand proportiile.
               Intr-un vas se pune apa cu sarea si cu zaharul la fiert. Cand clocoteste, se toarna otetul si se stinge focul. Lichidul fierbinte se toarna in borcane cat sa acopere castravetii.
               Borcanele se inchid ermetic cu capace si se lasa in paturi sa se raceasca lent, apoi se depoziteaza in camara.
               Sunt dulci- acrisori si crocanti, iar, daca ati remarcat, nu am folosit conservant. Se pastreaza perfect in spatii racoroase.




Tort cu mere intregi

 




                     
                  Este un tort fin, dulce - acrisor, cu un blat umed si mere intregi, coapte, umplute cu nuca si dulceata, totul, imbracat intr-un strat generos de frisca. 
                  Este o prajitura desezon de toamna, cand pomii sunt incarcati de roade. Merele se pot inlocui cu pere sau gutui. Iese o prajiturta la fel de gustoasa si savuroasa. Iata aici varianta cu pere. Dar sa revenim la mere.




                         Ingrediente: 

                   6 ling zahar, 8 oua, 8 ling zahar, 8 ling faina, 1 kg  ( 6-8) mere, 150gr  nuci macinate, 1 lingurita  scortisoara, 2 ling. zahar, cateva lingurite dulceata de visine, 50 gr unt, 300 gr frisca.


                       Mod de preparare:

               Intr-o cratita cu peretii inalti, in care se va coace tortul, se pun cele 6 ling de zahar si se caramelizeaza. Se tapeteaza peretii cratitei cu zaharul caramelizat.
              Merele se curata de coaja si li se scoate cotorul cu casuta cu seminte. Se aranjeaza in cratita, astfel incat sa intre cat mai multe mere intregi si sa ramana cat mai putine locuri goale. 
               Nuca macinata se amesteca cu scortisoara si zaharul si se pune in scobiturile merelor. Deasupra se adauga un pic de dulceata de visine si o bucatica mica de unt. Se da totul la cuptor. 
              In acest timp se pregateste blatul. Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma, tare, ca pentru bezea. Se adauga galbenusurile si se amesteca incet, cu o lingura. Se incorporeaza faina cu miscari lente,de jos in sus. 
              Se scoate cratita cu mere din cuptor. Acestea s-au inmuiat deja si se toarna compozitia de blat peste ele. Se da totul din nou la cuptor, pana blatul e bine copt. 
               Cand scobitoarea cu care se inteapa blatul iese curata, e gata prajitura. Se scoate din cuptor si, imediat, se rastoarna pe un platou. Se alege un platou mai mare pentru a avea loc si siropul format. Daca vi se pare ca vrea sa se lase blatul, lasati cratita peste el pana se raceste. 
               Cand e complet rece se bate frisca si se imbraca tortul. Deasupra se pudreaza cu scortisoara. Sau se poate decora dupa preferinta fiecaruia. 
                Se mai lasa 1-2 ore la rece, apoi se poate servi.



              

joi, 29 septembrie 2022

Gem de pepene galben cu lavanda

 



                      A fost primul an in care am plantat pepeni galbeni in gradina. La inceput am zis ca nu vom avea recolta, pentru ca au mers foarte prost. Pe cand s-a incheiat sezonul pepenilor, ai mei si-au dat drumul si sa vezi recolta! 



                 Nu am stat pe ganduri si am trecut la treaba. Initial am zis ca fac dulceata, apoi m- am razgandit, amintindu-mi de lavanda. Le-am combinat, in speranta ca va iesi ceva minunat si asa a fost. Este un gem fin, care pastreaza gustul de pepene, dar are o subtila aroma de lavanda. 
                  Se poate folosi cu succes la prajituri, dar si pe paine cu unt, alaturi de o cana cu lapte cald e minunat.



                 Ingrediente:

            1 kg miez de pepene galben, 800 gr zahar, 1 lingurita flori de lavanda


                  Mod de preparare:

            Pepenele se curata de coaja si de seminte si se taie cuburi. Se adauga zaharul si se lasa sa stea asa cateva ore sau de seara pana dimineata, pentru a lasa siropul. 
            A doua zi se pune la foc si se fierbe pana  compozitia scade si se ingroasa. Se amesteca mereu, pentru a nu se prinde. 
            Cand gemul e destul de legat, se adauga florile de lavanda. Nu adaugati multe, pentru ca lavanda are aroma intensa si nu vrem sa se piarda aroma de pepene. Se lasa la infuzat 2- 3 min.,apoi se stinge focul.
             Se pune cald in borcane sterilizate si se inchid ermetic. 
             Se pun in paturi sa se raceasca lent, apoi se depoziteaza in camara pana in momentul folosirii.



luni, 29 august 2022

Spaghetti alla puttanesca





                 Este o reteta de spaghetti aromate, picante, simpla, delicioasa. Este o placere sa savurezi aceste paste specifice sudului Italiei. Nu are multe calorii si  se pregateste in scurt timp. 



                     Ingrediente:

            400 gr spaghete, 100 gr masline fara samburi, 1 ling. capere, 5-6 fileuri de ansoa,  3-4 catei de usturoi, 500 gr sos de rosii, 3-4 ling ulei de masline, sare, piper, 1 leg.patrunjel verde, 1 ardei iute optional.

                   Mod de preparare:

             Pastele se pun la fiert in apa cu sare, dupa instructiunile de pe ambalajul lor. Se lasa sa fiarba cu 2 min. mai putin decat e recomandat.
             In acest timp se pregateste sosul, care trebuie sa fie gata odata cu pastele. Se pregateste intr-o tigaie mai mare si adanca in care sa incapa si pastele fierte.
             In aceasta tigaie se incinge uleiul si se adauga usturoiul tocat, maslinele si caperele taiate rondele si fileurile de ansoa maruntite. Cine doreste, poate sa adauge si ardei iute tocat sau fulgi de chilli. Se lasa sa se caleasca astefel 2- 3 min. Se stinge cu sosul de rosii si se potriveste gustul de sare si piper. Atentie, tineti cont ca fileurile de ansoa, caperele si maslinele sunt sarate! Poate nici nu mai e nevoie sa adaugati sare.
              Se fierbe sosul 10-15 min. dupa care se adauga  2-3 polonice din apa in care au fiert pastele. Se adauga si spaghetele, direct din apa, in sos. Se mesteca bine, astfel ca sosul sa cuprinda bine pastele. Se mai lasa pe foc 2 min. dupa care se stinge si se presara patrunjel verde tocat.
               Se servesc calde.